NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Vadul csépelték egymást szombaton Szentgotthárdon

A szokásos fegyvercsattogtatás mellett idén is volt Csatafutás. A mezőny soraiban Koczka Tibort, Szombathely alpolgármesterét is felfedeztük.

Már régóta ünneplik, méghozzá több napon keresztül Szentgotthárdon a 1664-es csata emlékét, amely óriási győzelemmel zárult a túlerőben lévő török sereg ellen. A rendezvényen nemcsak a korabeli csatát igyekeznek feleleveníteni, hanem az itt táborozó hagyományőrzők segítségével megismerhetjük, hogy elődeink a középkorban milyen ruhában flangáltak, vagy épp milyen fegyverekkel igyekeztek halálba küldeni egymást.

Nem csak a Savaria Karneválon lehet beöltözni...
fotó: pisztacia
A négy napos rendezvény hétvégi programja hivatalosan már reggel kilenckor elkezdődött, de amikor délután kettőkor odaértünk, a Szentgotthárdi Történelmi Napok főhelyszínére – a Várkerthez –, akkor még a hagyományőrzőkön és az árusokon kívül csak pár ember korzózott a standok és a táborok között.
A Fekete Sereg táboránál azért mindig volt egy kis csörömpölés
fotó: pisztacia

Miközben lecsekkoltuk a kézművesvásárt és a büféket, elértünk a „törökök” táboráig, ahol külön becsületkasszás kávézó is üzemelt. Itt kaptunk a kávétuning mellé egy kis felvilágosítás is arról, hogyan készítik a törökök a feketét. A 16. századi recept szerint főzött török kávét az őrölttel együtt főzik ki, és később szűrik, de azért marad még benne egy jó adag zacc. Cukrot anno nem használtak, helyette kardamonnal és fahéjjal ízesítették.

Aki akart, a csata előtt még bedobhatott itt egy feketét
fotó: pisztacia

Mire odaértünk, a ciszterci apátság előtti téren már gyülekeztek a 13. Csatafutás résztvevői. Egy rövid közös bemelegítés után fél öt körül elsőként a gyerekek rajtoltak el. A kicsik eredményhirdetése után körülnéztünk az egészségügyi sátorok környékén, ekkor megláttuk Koczka Tibort, Szombathely alpolgármesterét. Aztán elkezdtük összerakni a képet: neonzöld póló, futás, Koczka Tibor… Igen, természetesen Koczka úr is elrajtolt. A díjazottak között nem köszönthettük az alpolgármestert, de szurkolunk, hogy legközelebb jobban teljesítsen.

Koczka Tibor futás után lazult egy kicsit…
fotó: pisztacia

Miközben a futók célba értek, a nagyszínpadon elkezdett dübörögni, a Szkítia zenekar koncertje, ami - talán a rendezvény jellege miatt - nem sikerült annyira ütősre, hogy elindult volna rá a headbangelés a színpad előtt, de mindenesetre egyre többen gyűltek össze itt, várva a csatafutás eredményhirdetését. Miután a nyertesek tettek egy kört a dobogón, a közönség nagy része elindult a Rába menti töltéshez – így tettünk mi is –, ahol az 1664-es szentgotthárdi csata elevenedett meg. Igaz, jóval kisebb seregekkel, ám nem kevés ágyúdörgéssel és kardcsattogtatással.

Így csépelték szombat este egymást a töltésnél
fotó: pisztacia

Zárásképp pedig egy megdöbbentően rövid tűzijáték következett. A hagyományőrzőkön kívül kevesen mentek vissza a Várkertbe, de sebaj, mert kell még a kraft, ugyanis vasárnap tovább folytatódnak a programok.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mrs.megmondo: j*v*t*s: j*l*n *s*tb*n...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
mrs.megmondo: S*jn*s *l*g r*ssz*l *ld*zt*k * c*g*ny*k*t... j*ln*k *s*tb*n, n*m...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
polgartars: *z * sz*m*r*, h*gy *l*g v*n *nf*rm*c** f*rr*s. M*g sz*m*r*bb, h...
Más orosz vakcinát teszteltek, mint ami forgalomba kerülhet
duffs: M*c*f*l*!!! N*l*nk *nn*k *z *ssz*gn*k * t*bbsz*r*s*t k*lt*k * m*...
40 millió euróból menti meg Bécs a tradicionális bécsi cégeket
miki1950 : *zt k*tsz*r *s m*g f*gj*k g*nd*ln*, m*rt *nn*k n*gy * r*z*k*j* *...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson