NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Leleplezés előtt fotózhattuk körbe az extraspeciál Szent Márton-mozdonyt

A mozdony hivatalos bemutatása holnap lesz a szombathelyi vasútállomáson sűrű hölgyeimésuraim kíséretében. Kíváncsiak, hogy milyen lett?

Csütörtökön 11 órakor gördül a nyilvánosság elé a szombathelyi vasútállomáson a Szent Márton grafikával díszített MÁV-Startos mozdony, de mi már ma is megnézhettük az egyik csarnok eldugott sarkában. Egy ilyen mozdony fóliázása általában több napig tart, de a kivitelezők most nagy erőkkel vonultak a helyszínre, így alig másfél nap kellett a díszítésre.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Egy ilyen mozdony elkészítése több millió forintba kerül, nem csak a munkadíjak és a fóliázás miatt, hanem azért is, mert ilyenkor ki kell venni a forgalomból a mozdonyt, ami pénzkiesést jelent a vasútnak. Az egész mozdonyt zsírtalanították, majd felvitték a fóliát, amit a szerződés szerint egy évig fog viselni a gép. Főként IC-ket fog húzni, de többfelé megfordul majd az országban.

fotó: Vágvölgyi Bálint

A projektet a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezte, de részt vett benne a MÁV, a MÁV Start, a GYSEV és a szombathelyi önkormányzat is.

Összképet egyelőre nem mutatunk

Mert nem szabad. És akkor nem lehetne mit holnap leleplezni, elmaradnának a nagy meglepődés okozta csodálkozó hangok, tátott szájak, örömteli tapsolás. Tehát nem lőhetjük le előre, de azért részleteket már mutathatunk róla, illetve holnap közöljük az összképet is az olvasóknak.

fotó: Vágvölgyi Bálint

A szerelőcsarnokban gőzerővel folytak az utolsó simítások, kerültek fel az utolsó feliratok és a kötelező elemek a mozdonyra. Mint megtudtuk ez nem egy egyszerű folyamat (tervezés és fóliázás terén sem), ugyanis egy mozdonyon temérdek dologhoz kell igazodni (szellőzők, ajtók, kilincsek stb). Mindezen felül még a különféle vasúti jelzések, számok, piktogramoknak is szerepelniük kell, ezekhez muszáj igazodni a tervezésnél. Mindkét oldalon ugyanaz a minta szerepel a MÁV Startos mozdony oldalán

A legemlékezetesebb mozdonygrafikákat készítő tervező álmodta Mártont a mozdonyra

A Loc & More Kft -t 2010-ben alapította Németh László és Szauer Mátyás azzal a céllal, hogy ne csak kicsiben díszítsék a mozdonyokat. Vasútmodellezés volt mindkért férfi hobbija, manapság évente 4-5 alkalommal díszítenek fóliázással igazi mozdonyokat. Egy ilyen grafika lényege, hogy messziről is jól felismerhető legyen, amikor átszáguld a tájon.

fotó: Vágvölgyi Bálint

A mozdony oldalát díszítő grafikát Gerencsér Tamás grafikus tervezte. Ő tervezte a Széchenyi , a Liszt , az Aranycsapat és a Német-magyar barátság mozdonygrafikáit is.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Kapcsolódó

2016.04.28. 13:52

Így vágtatott be Szent Márton a szombathelyi vasútállomásra egy mozdony oldalán

/ galéria gal. 2 hsz. 1 kapcs. /
A nagy leleplező ünnepséget képekben meséljük el.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Fater: Cs*k t*dn* k*ll*n* *lv*sn*, n*m*t*l v*gy *ng*l*l. J*, t*d*m, h*g...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: https://www.bm***.gv.*t/...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Pizsi: N*m k*ll cs*k *z*rt t*r*ln* * k*mm*nt*m*t, m*rt l*k*cs*g k*mcs*z...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Fater: R*p*st??????? N*, *z h*t*l*s. T* m*g m*r v*t*tk*zt*k. T*kf*j*k....
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: N*k*m *nk*bb H*tl*r * b*r*t*m....
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre