NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Mostantól bárkit el lehet távolítani a munkahelyéről egy Facebook-poszt miatt?”

Egy szemtanú és egy szombathelyi vagyonvédelmi cég vezetője is kiáll a 11-es huszár úti Sparból eltávolított biztonsági őr mellett.

Múlt héten

2020.12.02. 07:17

„Megjött a cigány, meg a sánta haverja” – összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen

/ csak szombathely 29 hsz. /
A megmozdulásnak Facebook-oldala is van, ahol három nap alatt 43 komment jött össze, melyek mind konkrét incidensekről számolnak be.
írtunk arról a Facebook-oldalról, amit a szombathelyi 11-es huszár úti Spar egyik vagyonőrének kirúgásáért hoztak létre. Az oldalon ott volt a vagyonőr neve és arca, a hozzászólások zöme pedig arról szólt, hogy kit hogyan zaklatott.

A Spar a Facebook-oldal miatt az ügy kivizsgálását kérte

2020.12.04. 12:19

Elküldték a biztonsági őrt, aki ellen összefogtak a szombathelyiek

/ közélet 9 hsz. 1 kapcs. /
A vagyonvédelmi szolgáltató vizsgálja az ügyet, és annak lezárásáig a biztonsági őrt eltávolították a 11-es Huszár úti Spárból.
a vagyonőr munkáltatójától, őt pedig a vizsgálatok lezárásáig eltávolítottak a 11-es huszár úti üzletből.

„Kezdjük azzal, hogy ilyennek meg sem szabadott volna történnie

Az üggyel kapcsolatban megkeresett minket egy szombathelyi vagyonvédelmi cég vezetője is, aki egész másként látja a történetet, mint a Facebook-oldal hozzászólói. A cégvezető nem szerette volna, ha a nevét is leírjuk.

„Kezdjük azzal, hogy ilyennek meg sem szabadott volna történnie” – kezdi a cég vezetője, aki főleg azon van felháborodva, hogy egy Facebook-poszt és néhány hozzászólás miatt el lehet távolítani valakit a munkahelyéről. Szerinte az ilyen ügyeket nem a közösségi oldalakon kéne rendezni, erre való a vásárlók könyve, az üzletvezető irodája, a munkáltató cég vezetője, vagy legrosszabb esetben a bíróság.

„Szóval mostantól bárkit el lehet távolítani a munkahelyéről egy Facebook-poszt miatt?” – kérdezi.

Annak, hogy ma Magyarországon egy ilyen eset megtörténhet, a cég vezetője szerint az az oka, hogy a biztonsági őrök, vagyonőrök felett nincs semmiféle érdekképviselet.

„Már nincs vagyonvédelmi szakszervezet, a multik pedig olyan nagy vagyonvédelmi cégekkel kötnek szerződést, akik egy alvállalkozás alvállalkozásán keresztül biztosítanak vagyonőröket. Ezzel csak annyi a baj, hogy amikor egy vagyonőr hasonló helyzetbe keveredik, senki sincs mögötte, aki az ő érdekeit védené” – mondja.

A Facebookon egyes hozzászólók arról írtak, hogy az eltávolított vagyonőr korábban a szombathelyi McDonald’s-ban dolgozott, de már ott is hírhedt volt a neve, aztán ki is rúgták onnan.

A szakértő, aki akkoriban még a szóban forgó biztonsági őr kollégája volt a McDonald’s-ban, az ott történtekre is másként emlékszik vissza.

„Ha valaki járt már a Mekiben éjszaka, az tudja, hogy ilyenkor a hely sokkal inkább hasonlít egy lepukkant szórakozóhelyre, mint gyorsétteremre. Részeg kamaszok balhéznak és vandálkodnak” – meséli a szakember.

A vagyonőr szerinte azután váltott munkahelyet, miután egy este négy fiatal, akiket azért dobott ki az étteremből, mert krumplival dobálták az eladót, megvárta az étterem mögött, hogy megverje. Szerencsére nem szúrták ki a parkolóban álló járőrautót, így még a támadás előtt elcsípték őket a rendőrök.

„Az egyik srác apja ráadásul ügyvéd volt, aki perrel fenyegette a biztonsági őrt, és csak azután állt le, hogy megmutatták neki a McDonald’s-os biztonsági felvételeket” – teszi hozzá.

Egy szemtanú szerint egész máshogy történt az eset

A Facebook-oldal létrehozója egy bejegyzésben arról ír, hogy a biztonsági őr pár hete ki akarta őket dobni az üzletből, amiért nem viseltek maszkot, holott végig rajtuk volt. Mikor nem akartak távozni, az őr szidalmazta őket, és rendőrt is hívott rájuk. A rendőrök visszanézték a biztonsági kamerák felvételeit, és megállapították, hogy nem történt szabálysértés.

Egy vásárló, aki ekkor az üzletben volt és szemtanúja volt az eseményeknek, szintén megkeresett minket, hogy elmesélje, ő hogyan látta mindezt.

„Mikor a pár belépett az üzletbe, még nem volt az orrukra húzva a maszk. Az őr csak egy ujjmozdulattal jelezte feléjük, hogy igazítsák meg, és ebből tört ki a botrány” – kezdte.

A szemtanú szerint a férfi olyanokat vágott az őr fejéhez, mint például:

Te paraszt, kinek mutogatsz!? Ki vagy te itt egyáltalán!?

„Utána a nő is rákezdett, de sokkal durvábban. Olyan hangosan ordított, hogy a bolt túloldalán is lehetett hallani, és nyomdafestéket nem is tűr az, amit ordított” – emlékszik vissza a vásárló. „A biztonsági őr még ekkor is csak figyelmeztette őket, hogy rendőrt fog hívni, és csak akkor tette meg, amikor a nő már konkrétan az arcába ordítozott” – tette hozzá.

A szemtanú azt is elmondta, hogy a biztonsági őr egyszer sem emelte fel a hangját, végig nyugodt maradt és senkit sem szidalmazott.

A szakma is felhígult

A vagyonvédelmi cég vezetője azt aláírta, hogy egyre több alkalmatlan ember helyezkedik el a vagyonvédelmi szakmában. Ennek szerinte elsősorban az az oka, hogy Magyarországon nincs végzettséghez kötve, hogy ki lehet biztonsági őr és ki nem.

Kapcsolódó

2020.12.02. 07:17

„Megjött a cigány, meg a sánta haverja” – összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen

/ csak szombathely 29 hsz. /
A megmozdulásnak Facebook-oldala is van, ahol három nap alatt 43 komment jött össze, melyek mind konkrét incidensekről számolnak be.

2020.12.04. 12:19

Elküldték a biztonsági őrt, aki ellen összefogtak a szombathelyiek

/ közélet 9 hsz. 1 kapcs. /
A vagyonvédelmi szolgáltató vizsgálja az ügyet, és annak lezárásáig a biztonsági őrt eltávolították a 11-es Huszár úti Spárból.

Hozzászólások (39)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

TheOldBarbers: N*! M*st h*gy v*gr* * sz*rk*szt*s*g d*lg*z**n*k s*k*r*lt k*j*l*l...
Szabálytalan és kreatív parkolások Szombathelyen: a zöldirtás örök
iszek: H* M*rk*-Z*y,*z *ll*nz*k gy*z, H*dh*zy l*sz *z * *lsz*m*lt*t*s* ...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
Kovács Jenő: 1. * V*s* *ng*tl*nf*jl*szt* Zrt-t 2021. j*l**s*b*n j*gy*zt*k b*....
Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó
jokkmokk: Ny*lv*n * B v*lt*z*t j*tsz*k cs*k...
Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt
polgartars: N*m *rb*n * b*t*g, h*n*m *z*k, *k*k h*szn*k n*k*. *nn*k * b*r*h...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat