NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Megpróbálta szelektíven gyűjteni a hulladékot egy szombathelyi társasház, nem sikerült

Hiába keresték meg a szolgáltatót.

Az alvállalkozó jelenleg kapacitás hiányában nem tudja vállalni a szelektív hulladék házhoz menő elszállítását

- írta levelében olvasónk. A története ott kezdődik, amikor június végi cikkünkben
2019.06.29. 09:35

Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás

/ közélet 7 hsz. /
Szombathelyen sorra tűnnek el a szelektív hulladékszigetek, és kevesen tudják, hogy van lehetőség zsákos gyűjtésre is.
írtunk arról, milyen módszerei vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek.

Röviden megismételjük, családi házaknál meg lehet rendelni a szolgáltatótól a szelektív hulladékgyűjtő zsákokat, amiket aztán egy előre bejelentett időpontban elszállít a szolgáltató. Előnye, hogy védjük így a környezetet, a szelektíven gyűjtött hulladékot ugyanis újrahasznosítják, míg a kukákba rakott, úgynevezett háztartási hulladékkal nem csinálnak mást, mint elássák jó mélyre.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget a szombathelyi Parkerdőben
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ráadásul pénzt is megtakarítunk vele, hiszen a szelektív hulladék elszállításáért nem kell fizetni, és ezzel a hulladékkal csökkentjük a kukákba rakott szemét mennyiségét, így akár kisebb (és olcsóbb) kukát is használhatunk, vagy a szerződést ritkább elszállítást is módosíthatjuk. Kevesebb szemét, kevesebb szolgáltatási díj, ilyen egyszerű.

Ezt a módszert társasházaknál nem lehet alkalmazni, nincs hely a gyűjtőzsákok tárolására, és a szolgáltató sem tudja végigjárni a társasházi lakásokat.

Erre találták ki a szelektív hulladékszigeteket, ezeket jellemzően társasházak közé helyezték ki. Sajnos, ezekből egyre kevesebb van, mert sokan illegális hulladéklerakónak használják, sokszor még veszélyes hulladékot is belepakolnak az elvileg szelektívnek szánt gyűjtőkbe. A szigetek környezete is veszélyeztetett, jó példa erre a Kiskar utcai nagy parkoló esete

2018.05.18. 07:03

Hiába a próbálkozás, az új helyen is szétszemetelik a szelektív kukákat Szombathelyen

/ jelentem 8 hsz. /
Alig pár hétig tartotta vissza a szemetelőket a nagyobb nyilvánosság.
, ahol a szolgáltató évekig küzdött a felelőtlen szemetelőkkel, végül feladta, és megszüntette a szigetet. Ahogyan történt a város több pontján is.

Szelektív sziget a Kiskar utcában, ez már nincs ott
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

De nem csak felelőtlen, mások munkáját és a szabályokat nem tisztelő lakók vannak. Olvasónk említett levelében azt írta, hogy előző cikkünkön felbuzdulva társasházi közösségük úgy döntött, szelektíven fogják gyűjteni a hulladékot.

Jelezték is igényüket a szolgáltatónak, kérték, hogy helyezzenek ki a házhoz szelektív hulladékgyűjtő edényt, és azt is, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot rendszeres szállítsák el.

Ekkor kapták a cikkünk elején már idézett választ, vagyis azt, hogy az alvállalkozójuk kapacitáshiánya miatt nem tudják vállalni a szelektív hulladék elszállítását.

Egyébként sokat írtunk már a hulladékgazdálkodás körüli botrányokról, ami miatt a munkát ténylegesen elvégző önkormányzati cégek komoly bajban vannak

2018.04.25. 07:03

Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás

/ közélet 5 hsz. /
700 millió forint hiánya van a Szomhullnak, mert az állami hulladékgazdálkodási cég nem fizeti ki az elvégzett munkát. A rendszerbe kódolva van a helyi cégek összeomlása.
. Szombathelyen például tavaly év végén félmilliárd forinttal volt kénytelen kisegíteni
2018.12.05. 08:07

Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét

/ közélet 5 hsz. /
Új tulajdonosa van az állami kukaholdingnak?
saját cégét az önkormányzat, a nagy államosítás és központosítás hevében megalapított NHKV Zrt. ugyanis az elvégzett munka valós értékénél kevesebbet fizet, és azt is több hónapos, sokszor éves késéssel teljesíti. Tavaly októberben az állam 26,4 milliárdot fordított pluszban
2018.10.31. 10:56

26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására

/ közélet 3 hsz. /
Több területről vonnak el pénzt, a katasztrófavédelem szervezi a hulladékszállítást.
saját szörnyszülöttére.

Így tulajdonképpen érthető, hogy a helyi szolgáltatónak gondja és kapacitáshiánya van, de azt figyelembe kellene venni, hogy vannak olyan közösségek, akiknek fontos a szelektív hulladékgyűjtés, Nincs túl sok belőlük.


Olvasónk levele

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy 2019. június 29-én megjelent cikkel

2019.06.29. 09:35

Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás

/ közélet 7 hsz. /
Szombathelyen sorra tűnnek el a szelektív hulladékszigetek, és kevesen tudják, hogy van lehetőség zsákos gyűjtésre is.
kapcsolatban fordulok Önökhöz. A cikk címe: Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás volt.

Személy szerint nagyon örültem a témafelvetésnek és a hasznos információknak, amelyek eddig nem voltak ismeretesek számomra.

Egy Társasházban élek Szombathelyen, ahol a lakótársaimmal együtt törekszünk a környezettudatosságra, látva a különböző médiákban megjelenő szeméttengerekről szóló tudósításokat. Ezért úgy döntöttem, utánajárok a részleteknek.

A cikk megjelenését követően érdeklődtünk az illetékes szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán, ahol a munkatársuk készségesen válaszolt a kérdésekre mindenre kiterjedően. (Pl. a zsákos hulladékgyűjtés társasházak esetében nem kérhető, viszont konténer segítségével tudják biztosítani ezt a lehetőséget.)

A lakóközösség az információk alapján egyhangúlag és örömmel beleegyezett a társasházi szelektív hulladékgyűjtés

bevezetésébe

. A környezettudatosság mellett a hulladékszállítás költségeinek optimalizálása sem elhanyagolható szempont. A közösségformáló hatásról és a példamutatásról ne is beszéljünk.

A szolgáltató felé jeleztük a felmerült igényeket. Ebben kértük a szelektív hulladékgyűjtő edény, illetve a rendszeres szállítás feltételeinek biztosítását.

A szolgáltató válasza alapján, az alvállalkozójuk jelenleg kapacitás hiányában nem tudja vállalni a szelektív hulladék házhoz menő elszállítását! További részleteket nem közöltek a válaszlevelükben.

Természetesen elfogadjuk a szolgáltató válaszát, de úgy gondolom, amikor a város lakosságának kisebb és nagyobb KÖZÖSSÉGEI EGYARÁNT NYITOTTAK a környezettudatos életmódra és ezért tesznek is, – SZERETNÉNEK MÉG TÖBBET TENNI - akkor nem a legjobb üzenete van egy ilyen keserű tapasztalatnak. Számos olyan ember munkája válhat semmivé, akik időt és energiát nem kímélve a környezeti neveléssel foglakoznak és oktatják erre többek között gyermekeinket is, akiknek mi is, én is szeretnék példát mutatni.

A levél célja nem felelősök keresése és a felelősségek megállapítása, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nagyon sok olyan, hozzám hasonló ember van, aki szeretne tenni a környezete védelméért, de ezért közösen kell tennünk, mert ebben is közös a felelősségünk.

Üdvözlettel:

Egy rendszeres olvasó

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon