NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Székely János püspök szerint nem az egyház van bajban, henem az emberek

A szombathelyi megyéspüspök a Herényiek Házában tartott beszélgetésen kijelentette, nyitott, karjait kitáró egyházra van szükség

Ha Székely János megszólal, arra oda kell figyelni - írtuk nemrég

2018.10.15. 16:04

A szombathelyi püspök inkvizícióról, gyerekmolesztálásokról és egyéb tabukérdésekről

/ közélet 5 hsz. /
Ha Székely János megszólal, arra oda kell figyelni.
a szombathelyi megyéspüspök egyik előadásáról. Ezt jutott eszünkbe most is, miközben a püspök halk szavú, nyugodt válaszait hallgattuk a Herényiek Házában.

Beszélgetés a Herényiek Házában
fotó: Nagy Jácint

Székely János felemelte már a szavát a hajléktalanokat bűnösként kezelő törvény ellen

2018.10.15. 16:04

A szombathelyi püspök inkvizícióról, gyerekmolesztálásokról és egyéb tabukérdésekről

/ közélet 5 hsz. /
Ha Székely János megszólal, arra oda kell figyelni.
, fogadott be
2018.04.20. 10:21

Afrikai és pakisztáni menekülteket is befogad Székely János, szombathelyi püspök

/ közélet 13 hsz. /
Egy terhes kameruni anyának senki sem akart kiadni albérletet. Végül Szombathelyen hozta világra gyermekét.
afrikai és pakisztáni menekülteket, sőt, kifejezte háláját a körmendi plébános, amiért ő is ezt tette. Ami egyébként csak annyit jelent, hogy igazi keresztényként viselkedik.

Ezt tette hétfő este a Herényiek Házában is, ahol Koczka Tibor alpolgármesterrel, a választókerület képviselőjével beszélgetett. Az volt az érésünk, hogy Székely Jánosnak jól is esik, hogy a zsúfolásig megtelt terem közönsége előtt kitárulkozhatott. A jelenlévők pedig csendben hallgatták. Igen, és ott volt egy menekültcsalád is, és voltak szép számmal romák, akikről bővebben is beszélt.

Teltház volt
fotó: Nagy Jácint

Viszont aki most is nagy kijelentésekre számított, csalódnia kellett, ez most nem az állásfoglalásokról, vélemények kinyilvánításáról szólt, talán annyiban igen, hogy a püspök már korábban is kijelentette, ki kell menni az emberek közé és beszélgetni kell velük.

Szó volt arról, hogy a szombathelyi egyházmegye rendkívül sok szenttel rendelkezik, összesen hattal. Ők többségében őskeresztények és vértanúk voltak, mint például Szent Quirinus, akinek most sétány őrzi a nevét. Persze, megemlítette Szent Mártont is, azzal, hogy amikor megkapta megyéspüspöki kinevezését, éppen egy Szent Márton kép alatt ült, és ezt isteni jelnek vette.

Menekültek a közönség között
fotó: Nagy Jácint

Ez a vidék a szentek földje - jelentette ki, azzal, hogy itt is hasonló érzések fogják el, mint a Szentföldön, ahol három és fél évet töltött. Kiemelte (a Szentgotthárd tartozó) Rábakethelyt és Zsidát, ahol a nemrég boldoggá avatott Brenner János szolgált. És megemlítette a boldoggá avatott szegények orvosát, Batthyány-Strattmann Lászlót is, aki Körmenden praktizált.

Persze, volt szó a problémákról is, Székely János szerint az a legnagyobb gond, hogy egyre kevesebb a hívő ember, a hívő közösség. Így ugyanis nem csak az egymást segítő közösségek tűnnek el, de fogy a magyarság is, reális veszély, hogy eltűnik a magyar nemzet. Persze, ez ellen tenni is lehet, a püspök szerint úgy, hogy az egyház kitárja a kapukat. Ha örömmel fogadják azt, aki a betér egy templomba, akkor is, ha évek óta nem járt, akkor neki sem kellemetlen a visszatérés. Nyitott, karjait kitáró egyházra van szükség - mondta.

Romák is eljöttek
fotó: Nagy Jácint

Elmesélte azt is, hogy régen a kereszténység nem a templomokban működött, hanem a családokban, kis közösségekben, később a templom szállást, ételt tudott adni a nélkülözőknek, kevesen tudják, hogy a kórházakat is a keresztények találták fel. A kommunizmus szétdúlta ezeket a közösségeket, a rendszerváltás után újraindult ennek megszervezése, de bőven van mit tenni.

Ezért is örül annak, ha valahol a templom mellett közösségi ház épül, mint például Kámonban, ahol a jövő héten adják át az új létesítményt.

A püspök örömmel mesélt
fotó: Nagy Jácint

A püspök beszélt arról is, miért lett pap. Már kiskorában úgy gondolta, hogy belőle pap lesz, aztán sok-sok pozitív példát látott, egyszerű, jó embereket, akiknek a hite betöltötte egész életüket.

A papok utánpótlásáról a paphiányról kifejtette, nem a pap kevés, hanem a hittant tanuló gyerek. A papok ugyanis belőlük lesznek, a paphiány a hit hiányának tünete. Nem az egyház van bajban, hanem az emberek, egyre kevesebb a házasság, egyre önzőbbek a fiatalok. Pedig az univerzum az emberekért lett teremtve.

Kijelentette, a pap a jele annak, hogy Isten létezik, a sátán ezért akarja eltörölni ezt a jelet, próbálja szétverni az egyházat.

Kívülről
fotó: Nagy Jácint

A beszélgetés végén szóba kerülte a romák is, Székely János a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke. A püspök elmesélte, úgy nőtt fel, hogy romákkal nem is találkozott, aztán, már papként Nógrádban egy olyan faluba került, ahol a lakosság nagy része roma volt. Ők nem jártak templomba, a gyerekek nem jártak hittanra, és amúgy is elkülönülten éltek.

Ő viszont először egy, majd több cigánygyerekkel kezdett beszélgetni, akik lassan feloldódtak. A romák a rendszerváltáskor veszítették el a munkájukat, addig dolgoztak, de a hirtelen beköszöntöt vadkapitalizmusban sorra veszítették el munkájukat. A gyerekek azt látják, hogy nem érdemes tanulni, dolgozni, mert úgysincs számukra menekülés, kitörési lehetőség.

Csendben hallgatták
fotó: Nagy Jácint

Miután a gyerekek elkezdtek hittanra járni, következtek a szülők. Hosszú és nehéz munka volt, de a házastársak egyházi esküvőt is kötöttek, és volt olyan év, amikor az elsőáldozó gyerekek között többségben voltak a romák. Székely János szerint ez azért volt fontos, mert megértették, hogy velük is foglalkozik valaki, ők is értékesek. Ma már roma közösségek működnek, a gyerekeket az egyház a tanulásban is támogatja.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kriszpo: *zt n*m *z *n k*mm*ntj*r* sz*nt*m, cs*k *gy....
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kriszpo: "P*cs*t r*jz*lt" *n *lh*sz*m, h*gy "l*z*k" v*gy*...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kisdobos: * r*z*rv*t*m*k l*k**n*k s*m t*sz*k k*zv*tl*n k*z*l*b* * 130 d*c*...
Nem robbant be igazán a szombathelyi szentivánéj első napja
Szalay Miklós: K*zb*n m*r n*m *s. D* m* m*nd*nt*l f*gg * r*szv*ny *r*? ht...
A Coca-Colának négymilliárd dollárjába került, hogy C. Ronaldo eltolt maga elől egy üdítőt
Szalay Miklós: 0-2 + *gy n*m sz*kv*ny*s *l*mz*s * pr*f* sp*rt t*rs*d*lm* sz*...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés