NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szankcionálják a szabálytalanul balra kanyarodókat Minervánál, Szombathelyen

A 112Press több olvasója is jelezte, hogy napok óta rendőrök ellenőrzik és büntetik a 87-es főútról a Minerva lakópark felé szabálytalanul lekanyarodó autósokat, Szombathely határában.

Érdekes, hogy mindezt pozitívumként értékelték, pedig a büntetést jellemzően sokan elutasítják.

fotó: TM

A problémát az okozza, hogy a 87-es főúton Kőszeg (és Ausztria) felől az egyre bővülő és népesebb lakóparkba érkezők közül egyre többen próbálnak rövidíteni. Mindezt pedig úgy, hogy a forgalmas, 2x1 sávos 87-es főúton a balra kanyarodást tiltó tábla és a záróvonal ellenére mégis balra kanyarodnak a Minerva utcába. Teszik ezt olyankor is, amikor szemből járművek érkeznek, ilyenkor természetesen megállnak a főúton, ameddig nem tudnak biztonságosan bekanyarodni. Erre azonban nem minden sofőr számít.

fotó: TM

Több olyan ráfutásos baleset is történt már ezen a szakaszon, aminek a Minerva felé lekanyarodni szándékozó autó miatt felduzzadt sor végén álló járművek itták meg a levét. Természetesen ezekben az esetekben az a hibás, aki neki hajt az előtte állónak, de azért ne feledkezzünk el arról a tényről, hogy magát a torlódást egy szabálytalan járművezető okozta.

A rendőrök pedig ezt az állapotot próbálják megszüntetni azzal, hogy több napja ellenőrzik a legforgalmasabb időszakban a Minerva utcát. Információnk szerint a közlekedési szabálysértésről kamerafelvétel is készül. Ottjártunkkor két rendőrautó volt a helyszínen, az egyik a 87-es főútról is jól látható helyen, megadva az esélyt a járművezetőknek arra, hogy elkerüljék a büntetést.

fotó: TM

Azt már a rendőrök is észrevehették, hogy vannak jó szándékú járművezetők, akik nem hajtanak át a záróvonalon a balra kanyarodást tiltó tábla ellenére, hanem tovább mennek és kb. száz méterrel később megfordulnak egy olyan ipari út kereszteződésénél, ahol már szaggatott vonal van felfestve.

fotó: TM

Ezzel azonban az a gond, hogy annál a kereszteződésnél

kötelező haladási irány

tábla virít az

útkereszteződés alárendelt úttal

tábla alatt. Az pedig szintén nem engedélyezi a balra kanyarodást. Azok a jóhiszemű, de KRESZ-t nem ismerő sofőrök, akik ott fordulnak vissza szintén néhány tízezrest kockáztatnak a manőverrel.

fotó: TM

Egy észrevétel: az

útkereszteződés alárendelt úttal

tábla ebben az esetben megítélésünk szerint rosszul jelzi az alárendelt út betorkollásának irányát. Sokan nem tudják, mire valók ezek a táblák. Nos, előre jelzik a kereszteződést és a sofőrök részére tisztázzák az elsőbbségi viszonyokat. Az ilyen táblával előjelzett kereszteződésekben a védett úton közlekedő előzhet, amennyiben azt egyéb körülmények lehetővé teszik. A Minerva utcánál például a záróvonal miatt erre nincs lehetőség az Ausztria felől érkezők esetében.

fotó: TM

És mit tehetnek azok, akik Kőszeg felől érkeznek, és a Minervába tartanak? El kell hajtaniuk a körforgalomig, ott pedig eldönthetik, hogy visszamennek a nevezett kereszteződésig és szabályosan kanyarodnak jobbra, vagy a Metro áruház előtt elhajtva a Demeter utcán közelítik meg a lakóparkot. Ez több száz méteres kerülő minden alkalommal, de jelenleg ez a szabályos út. Megoldást jelenthetne egy kanyarodó sáv kiépítése a 87-esen, tekintettel arra, hogy az elmúlt években jelentősen felduzzadt a lakóparkban élők száma, de amíg ez nem történik meg, addig a KRESZ szabályait betartva kerülni kell.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: H**** b*zz! S*k f*g*lm*d v*n *z *g*szr*l, *sm*t b*b*z*ny*t*tt*d....
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
Paulus_Maior: "Sz*v*m *ls* g*nd*l*tj*" *z v*lt, h*gy n*m t*dt*m, n*v*s...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
godemperor: *zt b*sz*l*m m*r m**t*. *z*k k*mm*n*st*zn*k, *zt*n * F*d*szn*l n...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
TheOldBarbers: F*l*s*g*d???? *jj b*tty*, *g*sz *d**g *z*rt v*lt*m v*l*d t*szt*l...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
interceptor: *h*gy T*r*czk** L*szl* *s *lm*ndt* m*r t*v*ly m*j*s* v*d**j*b*n ...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében