NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása

2015-ben 2 millió menekült szeretett volna Európába jönni, tavaly viszont mindössze 124 ezren.

Tarjányi Péter szerint amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a szokásos pénteki rádiós interjújában, az kvázi a világ lezárása és annak megszüntetése. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, „ez abszolút egy politikai kommunikációs valami.”

„A helyzet az, hogy a migrációs nyomás nő” - Orbán Viktor a legutóbbi rádióinterjújában kiemelten foglalkozott a migrációval. Úgy fogalmazott: migránsok hada dörömböl

06.11. 09:34

Orbán: migránshadak dörömbölnek Európa ajtajain

/ közélet 6 hsz. /
A járvány szarvát letörtük, most itt az ideje az új ellenségnek. Vagyis inkább egy régi-újnak.
Európa szinte minden ajtaján, ami a miniszterelnök szerint a járványhelyzetben különösen veszélyes.

A miniszterelnök kijelentette: „Nagyon világos elutasító álláspontunk van a migrációra nézve, de most azt mondanám, hogy nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt-mert a világ egyes részein nem fékezték meg-, mi itt Magyarországon igen, és lassan Európában is megtörténik ez, ilyenkor a járvány idején különösen veszélyes.”   A miniszterelnök kiemelte, tavaly ilyenkor az illegális belépési kísérletek száma 10.000 volt, idén 38 ezren próbálkoztak.

Ezzel kapcsolatban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője elmondta, „2014-ben egész évben érkezett annyi bevándorló Magyarország déli határaihoz, mint az idei évben eddig, tehát látszik, hogy a 2015 válság előtti helyzet van jelen pillanatban és ezek a mutatók arra engednek következtetni, hogy a jövő év a tömeges migráció által sújtott időszak lesz ismét.”

Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy két évig nemcsak az illegális, hanem semmilyen migrációt nem szabadna megengedni. Az ATV Híradó által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő úgy látja, a Vuhanból eredő vírus nem a migránsok miatt terjedt el, így szerinte nem lehet párhuzamot vonni a járvány és az illegális bevándorlások között.

Tarjányi Péter szerint „amiről a kormányfő beszél, az kvázi a világ lezárása és annak megszüntetése, hogy szabadon mozogjanak a világban, itt egyenlőségjelet tenni abban, hogy Líbiából a Földközi-tengeren keresztül Európa irányába mozognak migránsok ez abszolút egy politikai kommunikációs valami.”

A Liberálisok adatai alapján, 2015-ben 2 millió menekült szeretett volna Európába jönni, a tavalyi évben viszont lényegesen kevesebben, 124 ezren akartak az Unió egész területére illegálisan menekülni.

Szent-Iványi István, a Liberálisok Külpolitikai szakértője azt mondja, „óriási a különbség, lehet, hogy a járvány elmúltával kicsit növekedni fog ez a szám, de semmiképpen nem indokolja azt, amiről Orbán Viktor beszél, nyilvánvalóan itt a kampányról van szó, a kampánynak újból egy központi eleme lesz a migráció.”

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
Paulus_Maior: H*t m*nj*n*k cs*k *d* *1G. m*g * L*l* f*d**t**! F*lt*gl*v*l v*rh...
Elképesztő árak a Balatonnál: csak a szállás közel félmillióba kerül most egy hétre