NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Szakértő a kínai vakcináról: ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek

Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé. Ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek - mondta Duda Ernő, immunológus professzor.
A Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa a Válasz Online-nak adott interjúban elmondta, hogy hogy a nyugati oltásokkal ellentétben a kínaiakról alig lehet tudni valamit.

Az Egyesült Arab Emírségekben például 86 százalékos hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját, viszont nem tudni, ez mire vonatkozik, mert négyféle hatékonyságot mérnek. A Sinovac esetében „az egyik országban ezt mérték, a másikban meg azt”. A kínaiak pedig máig nem közlik a tömeges tesztelések dokumentációját, nem kérik a két legtekintélyesebb gyógyszerhatóság, az amerikai és az európai engedélyét - magyarázta a lapnak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus nem influenza, hanem az autoimmun folyamatok beindítására képes hírhedt Zika-vírushoz lehet inkább hasonlítani, ezért "a hátamon feláll a szőr", hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk - mondta, hozzátéve, hogy a koronavírus „lopakodó” vírus, olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el.

Ez nem azt jelenti, hogy a kínai oltástól betegek lesznek az emberek, de a technológiából fakadóan ennek nagyobb a kockázata. Végül azt is megjegyezte, hogy a kínaiaknak van modern védőoltásuk is, de az inaktivált vírust tartalmazó olcsó, gyorsan és tömegesen lehet előállítani, Kína ezeket befolyásszerzésre használja.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után