NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szombathelyi közterület-felügyelet szerint ők keményen küzdenek a szabálytalanul parkolókkal

Azt mondják, gyalog, biciklivel, autóval is járőröznek, valamennyi lakossági bejelentést kivizsgálnak, és minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket.

Hová fejlődik még Szombathely parkolási „kultúrája”? – tette fel a nagy kérdést

2020.01.08. 07:05

Hová fejlődik még Szombathely parkolási „kultúrája”?

/ jelentem 12 hsz. /
Tette fel a kérdést olvasónk, akinél már nagyon kezd betelni a pohár. Mi pedig elküldtük kérdéseinket a szombathelyi közterület-felügyeletnek.
egy héttel ezelőtt egy olvasónk, aki becsatlakozott azon olvasóink hosszú sorába, akiktől érkezett már szerkesztőségünkbe felháborodott hangvételű levél szabálytalanul parkolókról, fotókkal kiegészítve.

Olvasónk Gyöngyösparti sétányról küldött bejelentése kapcsán úgy éreztük, most már igazán itt az ideje annak, hogy megkérdezzük a szombathelyi közterület-felügyeletet arról, hogy pontosan hogyan is küzdenek a temérdek szabálytalanul parkolóval.

A közterület-felügyelet viszont január elsejével beolvadt a polgármesteri hivatalba, így ezentúl hivatalos közleményt az igazgató helyett Károlyi Ákos jegyző adhat. Az igazgató továbbította levelünket a város jegyzőjének, a válasz pedig most egy hét után végre megérkezett.

Parkolási csodák Szombathelyen a Gyöngyösparti sétányon
fotó: Olvasó

„A közterület-felügyelők hatósági ellenőrzési feladataikat Szombathely város közigazgatási területén gyalogos, kerékpáros és gépkocsizó járőrszolgálat formájában látják el, napi rendszerességgel. Szabálysertés és szabályszegés észlelése esetén az elkövetett cselekmény tárgyi súlyának megfelelően a körülményeket mérlegelve figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy feljelentést tehetnek” – áll a közleményben.

Megtudtuk, hogy a helyszíni bírság minimum 5 ezer forint, de súlyos esetben akár 50 ezer forintba is fájhat a szabálytalankodás. Egyes kisebb fokú közlekedési szabálysértések esetén azonban kötelező mértékű helyszíni bírságot kell kiszabniuk a közterület-felügyelőknek. A 6312012. (lV.2.) kormányrendeletben meghatározottak szerint a bírság összege többek között az alábbiak szerint alakul:

 • a megállási, várakozási tilalom megszegése, a járműforgalom elől elzárt területen történő megállás esetén 10.000 Ft
 • hídon, aluljáróban történő megállás esetén 15.000 Ft
 • a kerékpársávon, kerékpárúton történő megállás esetén 20.000 Ft
 • a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhely jogosulatlan igénybevétele esetén 50.000 Ft
 • Dolgozik a közterület-felügyelet (képünk illusztráció, nem kapcsolódik egyetlen mostanában történt szabálysértéshez sem)
  fotó: Garai Antal Atom

  A levélben szerepel még az is, hogy a közterület-felügyelet valamennyi lakossági bejelentést kivizsgál és minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket. Előfordul azonban az is, hogy az adott bejelentés nem a közterület-felügyelet hatáskörébe tartozik, ilyen esetben viszont azonnal értesítik a bejelentőt és továbbítják a bejelentést az illetékeseknek.

  „A közlekedési szabálysértések szankcionálása egyéb tekintetben a rendőrség feladata” – zárta a közleményt a jegyző.

  Hozzászólások (15)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
  Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
  jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
  Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
  Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
  Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
  miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
  Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
  Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
  Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget