NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Sorra mentik fel a Szabadság téri emlékmű ellen tiltakozókat

Eddig senkit sem ítéltek el az emlékmű ellen tettekkel is tiltakozók közül. Jogi képviseletüket a szombathelyi Czeglédy Csaba ügyvédi irodája látja el, ingyen.

A véletlennek köszönhetően pont nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án van az ötszázadik napja annak, hogy a Szabadság téren elkezdődött a kormány sasos-arkangyalos megszállási szobrának építése, ezzel együtt pedig a tiltakozások. A helyszínen azóta folyamatosan, fagyban és kánikulában is tartanak a rendezvények a történelemhamisítás ellen, és – a szervezők elhatározása szerint – egészen addig tartani fognak, amíg a szobrot nem távolítják el a Szabadság térről. Az emlékmű ugyanis azt üzeni, hogy a vészkorszakért kizárólag a megszálló náci Németország felelős, a magyar állam ártatlan - írja a nol.hu .

Eddig senkit sem ítéltek el

Az emlékműről és az ellen zajló tiltakozásról mi is többször írtunk. Először arról, hogy a tiltakozások miatt éjszaka állították fel

2014.07.20. 09:46

Éjszaka felállították a Szabadság téri emlékművet

/ közélet 8 hsz. 1 kapcs. /
Szinte titokban, erős rendőri védelem és dupla kordonok mellett szállították a szobor alakjait a térre.
a szobrot, aztán helyszíni riportban
2014.07.20. 17:55

Így fogadták a kormány történelemhamisító emlékművét a Szabadság téren

/ közélet 14 hsz. /
Titokban, az éj leple alatt lopták a helyére.
számoltunk be arról, hogyan is fogadták a tiltakozók az emlékművet. És arról is írtunk
2014.07.21. 16:56

Nem lesz avatóünnepsége a Szabadság téri emlékműnek

/ hírek 1 kapcs. /
Bocsánatot fognak kérni, és javítják. - ígéri Lázár.
, hogy a kormány nem avatja fel a szobrot.

Galériánk az emlékmű elleni tiltakozásról
fotó: Unger András

Tavaly tavasszal a rendőrség különböző jogcímeken több tucat demonstráló ellen indított eljárást, köztük holokauszt-túlélő is volt. A nol.hu most beszámol arról, hogy sorra szüntetik meg az eljárásokat. Voltak, akik saját magukat képviselték a bíróság előtt, voltak, akik saját ügyvédet bíztak meg. A többség azonban elfogadta a szombathelyi Czeglédy Csaba (aki baloldali városi képviselő, frakcióvezető a szombathelyi közgyűlésben) ajánlatát, hogy ügyvédi irodája térítésmentesen képviseli őket.

Az ügyvédi iroda eseteit szintén a nol.hu összegzi: Tizennégy ember ellen indult szabálysértési eljárás jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Ketten befizették az első körben kirótt 50 ezer forintos bírságot, a többiek bíróságra vitték az ügyet. Esetükben – a rendőrségi határozatot megváltoztatva – a bíróság megszüntette az eljárást.

Galériánk az emlékmű elleni tiltakozásról
fotó: Unger András

Két garázdasági ügy is volt, de az eljárást mindkettőben megszüntették. Hét demonstrálót (közöttük olyanokat, akik más ügyben is érintettek voltak) rongálás bűncselekményének elkövetésével gyanúsítottak. Vegyes a kép. Egyvalaki elfogadta az enyhe büntetésnek számító megrovást, a többiek elvi okokból fellebbeztek. Néhányukkal szemben jogerősen megszüntették az eljárást, más esetekben még mindig folyamatban van az ügy - írja a lap.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

eheti: *z*n *gy V*d*s n*m t*d m*gl*p*dn*! :) ...
Sok helyen leállt a Messenger
gnoan01: *l*sz*r n*m h*tt*m * sz*m*mn*k *m*k*r m*gl*tt*m...
Tavaszi piknikre változott a botrányos szombathelyi oltakozás
westend: *ny*d*t n*m v*tt*m * sz*mr*, t* *d**t*, m*v*l n*m b*sz*lt *ly*n ...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
kovacsgeza: "H*t s*jn*s n*m t*d*tt s*g*t*n*, m*rt *ly*t m*nd*tt, *m*t *d...
Kormányinfó: március 15-ig maradnak a korlátozások
busman: N*m-*? T*bbsz*r *d**t*zt*l, h*jt*tt*d *gy*n*zt * m*ntr*t. F*sz t...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának