NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Te is láttad Vas megyében az üstököst a hajnali égbolton?

Csodás fotókat kaptunk egy olvasónktól Kisunyomból és a Ság-hegyről.

„Nagyon szép, szabad szemmel is látható üstökös, nevezetesen a C/2020 F3 (NEOWISE) figyelhető meg a napokban a hajnali égbolton” – kezdte levelét olvasónk, akinek július 8-án, szerdán és 10-én, pénteken sikerült is lencsevégre kapnia hajnali 3 és 4 óra között.

Üstökös a Ság-hegy felett
fotó: Szalai Péter

Mint azt olvasónk írja és a fotókon is jól látszik, a július 8-i hajnalon a manapság már nem is olyan ritkának számító éjszakai világító felhők (NLC) zavarták meg egy kicsit a megfigyelést. Hiszen bár a világító felhők kicsit takarták az üstököst, együtt mégis gyönyörű látványt nyújtottak.

Üstökös Kisunyom felett
fotó: Szalai Péter

„Eddig pár alkalommal megfigyeltem már ezt a légköroptikai jelenséget, de ilyen intenzív és nagy kiterjedésűvel még nem találkoztam. A világító felhők nem az időjárásunkat meghatározó troposzféra képződményei, jóval feljebb, 80-90 km magasságban a mezoszféra és az ionoszféra találkozásánál, azaz valahol a világűr határán születnek. Ezekről a vékony jégfelhőkről verődik vissza a Nap fénye, amely a mezoszférán áthaladva kékes árnyalatot kap. Megjelenésükkor a Nap legalább 6 fokkal a horizont alatt tartózkodik, így a sötét égbolt szolgál hátterül a látványosságnak” – magyarázta a jelenséget.

Üstökös Kisunyom felett
fotó: Szalai Péter

A július 10-i hajnalon is megfigyelhető volt NLC, de már jóval alacsonyabban, mint 2 nappal korábban, így az üstökös megfigyelése zavartalan volt.

Üstökös a Ság-hegy felett
fotó: Szalai Péter

Péter azt tanácsolja, érdemes feltekinteni ilyen napokon az égre és keresni az üstököst, hiszen nem túl gyakoriak a szabad szemmel is látható példányok. Legutóbb az északi féltekén 1997-ben a Hale-Bopp üstökös nyújtott hasonló látványt.

Üstökös a Ság-hegy felett
fotó: Szalai Péter

Még ezekben a napokban is van esély az üstökös elcsípésére, mi több, még kényelmesebbé is fog válni a megfigyelése, ugyanis már az esti égbolton is feltűnik, napnyugta után egy órával az északnyugati horizonthoz közel. Ráadásul napról-napra egyre magasabbra fog emelkedni, a Szekeres csillagképből a Nagygöncöl felé vándorolva. Távcsővel, binokulárra felkeresve még szebb látványt nyújt majd.

Üstökös Kisunyom felett
fotó: Szalai Péter

Az üstökös elnyúlt ellipszis pályája miatt egyébként legközelebb több mint 6700 év múlva fog újra Napközelségbe kerülni.

fotó: Sky & Telescope

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* h*ll*d, t* *zt*n n*m v*gy s*mm*. *nny*r* b*g*tt p*s*st m*r r...
Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát
miki1950 : H* *gy*lt*l*n l*sz n*l* h*llg*t*. ...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
miki1950 : *g*sz *gysz*r**n n*m t*d*m m*g*lln*, h*gy * f*lk*nfb*n f*lt*tt k...
Podcast Feiszt Györggyel: Miért nem tudják a szombathelyiek, hogy gazdag kultúrájú, nagy múltú városban élnek?
miki1950 : M*g j*, h*gy n*m *n d*nt*k b*rk* h*ly*tt *s! D* *tt*l m*g h* v*l...
„Nagyon szerencsétlen, amikor beleszól a politika” – Egy szombathelyi orvos a kínai vakcináról
miki1950 : *kk*r* h*ly*s*g*t *rt*l, h*gy cs*k r*v*d*n. * f*d*ss m*gt*lt*tt*...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen