NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Három hónap alatt 76 727 ember maradt ingyenes orvosi ellátás nélkül

Éppen akkor, amikor a járvány és a gazdasági visszaesés miatt tízezrek váltak munkanélkülivé, és sokkal többen szorultak orvosi ellátásra.

Még februárban derült ki,

02.03. 17:46

Azok is kapnak oltást, akik most kiesnek a biztosítási rendszerből

/ covid 19 /
70 ezer embernek válhat érvénytelenné a TAJ-száma az elkövetkező napokban. De a Covid-19 vírus elleni védőoltás miatt nem kell aggódniuk.
hogy 70 ezer magyar állampolgár TAJ-kártyáját érvényteleníthetik, ami azt jelenti, hogy nem jár nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás.

Ezt egy jogszabály-módosítás okozta, februárban ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közölte, hogy akiknek legalább hat hónapja nem fizetik az egészségbiztosítási járulékot, annak érvénytelenítik a TAJ-számát.

Ez közvetlenül a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán, a tömeges oltás elindulásakor történt, az EMMI azzal igyekezett tompítani az intézkedés erejét, hogy az oltást TAJ-szám nélkül is beadják, az ugyanis nem kötődik az egészségbiztosításhoz.

A kormány szimbolikusnak nevezte a döntést, azzal, hogy nem sok embert érint. Egyébként alapvetően azokról van szó, akiknek nincs állásuk, így a munkáltatójuk nem fizeti be a járulékot utánuk, és jövedelem híján önerőből sem tudják fizetni a havi 8-9000 forintnyi járulékot.

Ráadásul az akkor már közel egy éve tomboló járvány miatt sokan veszítették el a munkájukat, az intézkedés így éppen egy rendkívül sérülékeny állapotban érte a magyar társadalmat.

Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) hétfő esti Facebook-posztjában viszont azt írta, kikérte a pontos adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől arról, hogy az intézkedés hatályba lépése óta hányan veszítették el jogosultságukat az ingyenes orvosi ellátásra.

Az eredmény megfelel a várakozásoknak,

2021. március 11. és május 31. között 76 ezer embernek érvénytelenítették a TAJ-számát.

„Magyarország ma elég tehetős ország ahhoz, hogy senki se maradjon ingyenes sürgősségi ellátás nélkül. Ez nem költségvetési, hanem elvi kérdés, és pont ezért igazán félelmetes, hogy egy súlyos gazdasági és egészségügyi válság közepén a Fidesz legfontosabb dolga az volt, hogy újra megüzenje: ez a kormány a gazdagokat támogatja, a nélkülözőket kisemmizi, és mindezt büszkén teszi. A Fidesz szemében a szolidaritás nem erény, hanem valami furcsa gyengeség, amit minden erővel irtani kell” – írta a képviselő.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: * m*g*lt k*sl*nyr*l f*nt v*n * k*r*, n*v*, *z *l*t*ltr*l m*g s*m...
Másodfokon is letöltendőt kapott a sorkifaludi halálos traktorbaleset okozója
rheingold1926: Sz*m*r* r*g*ny *z *m* *tt z*jl*tt Sz*mb*th*ly*n. Tr**n*n *ml*k*z...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
belabo: *z*k *z *l*t n*gyd*lg**. ...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
salfai: *d* k*ll*n* f*gy*ln*, m*rt m*st m*n*m*l*s k*l*nbs*gg*l *gy*n, d*...
Kissé nehezen, de győzött a Haladás a Szolnok ellen
polgartars: *kk*r l*h*t *l*bbr* l*pn*, h* * k*d*rc *k**t k**l*mz* *z *mb*r. ...
Meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere