NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Struccpolitikát folytat a szombathelyi vezetés?

Állítja az MSZP. A Jobbik szerint komoly menedzsment kellene a Falco mellé, az LMP pedig úgy véli, a közgyűlés már a POSzT-on is indulhatna. Kuriózum lett a megyeszékhelyből?

Ismét hosszúra nyúlt a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülése

2012.06.21. 08:55

Közlekedési csomópont építésére pályázik Szombathely

/ közélet 7 hsz. 3 kapcs. /
Ez lenne az úgynevezett intermodális közösségi tér, ahol egyesül a buszos és a vasúti közlekedés. A projekthez Matolcsy György ajánlására is szükség van.
, ám a pártokat a szokásos pénteki sajtótájékoztatókon képviselő politikusoknak még így is maradt bőven mondanivalójuk. A sort a Jobbik nyitotta, az újságírók meg el-vissza vándorolhattak a városháza épületében, aki ritkábban jár arra, gyorsan megtanulhatta, mi merre van.

Aláírásokat gyűjt a Jobbik

Balassa Péter városi képviselő, valamint a Jobbik szombathelyi ifjúsági tagozatának vezetője, Bella Dániel elsőként arról beszélt, hogy a párt aláírásgyűjtéseket kezd a körmendi kórház ügyében.

2012.06.21. 21:20

A körmendi kórházért tüntettek

/ közélet 2 hsz. 2 kapcs. /
Demonstrációt szervezett a Jobbik a körmendi kórház elé, tiltakozva a szülészet bezárása és további tervezett leépítések ellen. Aláírásgyűjtésbe is kezdtek a kórházért.
A jobbikosokat többek között a Domusnál és a Fő téren is megtalálhatják majd az érdeklődők. Balassa sajnálattal mesélte, hogy a közgyűlés (egyelőre) nem adta áldását Szarka Zoltán olimpiai bajnok futballkapus díszpolgárrá választására.

Balassa szerint rengeteg panasz érkezik a Szompark ténykedése miatt
fotó: Bonyhádi Zoltán

A képviselő szerint az egykori kiváló sportoló augusztusban tölti be a 70. szülinapját, így ez alkalomból igazán méltó lett volna átadni neki a megtisztelő címet. Az erre vonatkozó javaslatot azonban úgy tűnik, a Fidesz szeptemberben saját ötleteként akarja visszahozni, tette hozzá Balassa. A képviselő kitért a város közbiztonsági helyzetéről szóló tájékoztatóra is, mely szerint nyugalom van Szombathelyen, sőt a vasi megyeszékhelyen országos viszonylatban is kevés bűncselekmény történik.

Balassa emlékeztetett, hogy a veszteségesen működő

2012.06.19. 23:05

Veszteséges cégeibe pumpálja a pénzt Szombathely

/ közélet 4 hsz. 4 kapcs. /
A képviselők dönthetnek Jordán szerződéséről, több városi kft.-nél betömködhetik a tátongó pénzügyi réseket, és határozhatnak a temetők üzemeltetéséről is. Közgyűlési előzetesünk.
Savaria Városfejlesztési Kft.-t, a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft.-t (Szompark) és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t a szocialisták pazarló gazdálkodását folytató Fidesz hozta létre. A városfejlesztési cég működése ráadásul olyannyira nem jött be, hogy december 31-én meg is szüntetik. A Szomparkra, melybe megalakítása óta 360 milliót ölt az önkormányzat, pedig a nemrég megtartott közmeghallgatáson
2012.06.14. 21:29

A politikusok a csürhe között érzik jól magukat

/ közélet gal. 1 hsz. 1 kapcs. /
…mondta egy indulatos felszólaló a szombathelyi közmeghallgatáson. Voltak cifra esetek, de a forgatókönyv a régi.
is rengeteg panasz érkezett.

Komoly menedzsment kell a Falco mellé

A Falcóról szólva Balassa elmondta: örül a csapat idei sikerének

2012.06.01. 23:25

Megcsinálta, ma pedig megünnepelte a Falco

/ falco gal. /
Átadták az ezüstérmet a szombathelyi kosárcsapatnak.
, Szombathelynek szüksége van a gárdára, de az egyesület azt nem várhatja, hogy csak a város tartsa el. A klubnál komoly menedzsmentet kéne összeállítani, amely felkutatja a lehetséges szponzorokat. Balassa korábban a sárga-feketék egyik emblematikus alakját, Pankár Tibort javasolta a klubmenedzseri posztra, ám ez ügyben a tárgyalások megrekedtek, a munkakört jelenleg sem tölti be senki.

A folytatásban Balassa arról beszélt, furcsállja, hogy a közösségellenes magatartások

2012.05.30. 11:33

Színházigazgatót választanak holnap Szombathelyen

/ közélet 1 hsz. 5 kapcs. /
245 millió forint értékű vagyont akarnak eladni, bevezetik a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás fogalmát, és színházigazgatót választanak. Közgyűlési előzetesünk.
közül például a fűnyírás elhanyagolása miatt is megbüntethetik a szombathelyieket, miközben a Magellán
2012.05.09. 08:10

Újabb kísérlet a szégyentelken

/ közélet gal. 13 hsz. 3 kapcs. /
Lakásokat, üzleteket építene a beruházó a a Magellán Center helyett, de kizárólag városi támogatással. Vígh Gábor cégvezetővel beszélgettünk a részletekről.
környékén áldatlan állapotok vannak. (Ott persze nem is büntetnek.) A képviselő szerint lassan öt éve nincs érdemi döntés a Zanat városrész, illetve a Zanati út közötti kerékpárút ügyében. Az önkormányzat a kivitelezőt most egy aluljáró megépítésére próbálja rábírni, ám a képviselő úgy véli, a cég legszívesebben kihátrálna a beruházás mögül.

Országos kuriózum lett Szombathely

A városvezetés sajtótájékoztatója sietősre sikeredett, mivel Puskás Tivadar polgármesternek később Szentgotthárdon volt jelenése. A város első embere a közgyűlés első felében látott/hallott, nem éppen finom beszólásokra, és az általános hangulatra utalva azt mondta: nyilvánvaló, hogy minden képviselő meg akar felelni a saját táborának, választóinak. A személyét érintő megjegyzéseket is elfogadja, mert ezek hozzátartoznak a politikai munkához.

Puskás is kitért a város közbiztonsági helyzetére. Mint mondta: örömteli, hogy a megyeszékhely az országos összevetésben is előkelő helyen áll. Ennek egyik oka, hogy a rendőrség jól végzi a feladatát, a szombathelyieknek pedig megfelelő a mentalitásuk. A költségvetés módosítása kapcsán Puskás megjegyezte: a fővárosban éppen a közgyűlés ideje alatt jelentették be, hogy az önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok) keretéből a város az országban a legnagyobb összeget (elmondása szerint mintegy 210 millió forintot) kapta. Igazából ez 201 millió 103 ezer forint.

Puskás bejelentette a 201 milliós pluszt
fotó: Mészáros Zsolt

A polgármester szerint ez annyiban kuriózum, hogy megyei jogú városok önhiki-re nem szoktak pályázni, így pedig (logikusan) pénzt sem látnak belőle. (Nem nehéz kitalálni: Szombathely pénzügyi gondjai nagyobbak, mint más nagyvárosokéi.

2012.01.03. 14:18

3 év alatt triplájára nőtt Szombathely adóssága

/ közélet 1 hsz. 6 kapcs. /
Egy felmérés szerint a vasi megyeszékhely ötödik a leginkább eladósodott városok listáján. Az ÁSZ jelentése sem fest rózsás képet a város pénzügyi helyzetéről.
) Az önkormányzat egyébként 890 milliós összeget célzott meg ebből a keretből, melynek első részlete a fent említett 201 millió forint. A büdzsé módosításáról Puskás még annyit mondott: voltak olyan események, köztük egy örömteli is, melyeket nem láttak előre. Így például a Falco kosárcsapatának megszavazták a bajnoki ezüstéremért járó prémium kifizetéséhez szükséges összeget. (Nem hangzott el a polgármestertől, de feltételezzük, ez lehet az anyagban szereplő 45 millió forint.)

Puskás bejelentette, hogy a közgyűlés egyhangúlag szavazta meg az intermodális

2012.02.16. 15:16

Átadták az új körmendi autóbusz-állomást

/ hírek /
pályaudvar létesítésére vonatkozó pályázatot. A tender egyelőre a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szól, több mint 224 milliót lehet nyerni rajta, egyetlen forint önerő nélkül. Puskás hangsúlyozta: biztos, hogy ebben a ciklusban nem lesz kész a vasúti és a buszos közlekedést egy helyre (a tervek szerint a vasútállomáshoz) terelő csomópont. Végül a polgármester annyit még elmondott, hogy a zárt ülésen született döntés értelmében az Agora igazgatója december 31-ig Grünwald Stefánia marad.

Süket fülekbe kiabál az MSZP?

Az MSZP-s Horváth Attila már korántsem volt ennyire optimista. Mint mondta: a mostani közgyűlésen kiderült, hogy

a strucc példamutatóan előretekintő állat, a tisztelt városvezetéshez képest.

A szombathelyiek többsége a város, illetve az ország pénzügyi helyzetét illetően is képben van, ám a Fidesz-vezetés ennek ellenére sem hajlandó tárgyalni a megyeszékhely közép és hosszú távú finanszírozásáról
2012.06.06. 17:32

Vegetáló Szombathely?

/ közélet 38 hsz. 1 kapcs. /
Jövőre nem arra költi a pénzét a város, amire akarja, hanem arra, amire jut. És egyre kevesebb lesz az a pénz, az állam a helyi adóemeléseket szorgalmazza.
, tette hozzá.

A strucc csinálja ezt, bedugja a fejét a homokba, és gondolja, hogy majd csak lesz valami.

Horváth Attila struccos példát említett
fotó: Bonyhádi Zoltán

A jelenleg ismert központi költségvetés alapján 2013-ban 1,6 milliárd forinttal csökkenhetnek Szombathely bevételei. A 16 százalékos adó miatti személyi jövedelemadó-csökkenés mellett elvonják a gépjárműadó 60 százalékát is, az illetékbevételt pedig teljes egészében elveszik. Mindezek mellett még az is előfordulhat, hogy a gépjárműadó megmaradó 40 százalékát normatívaként számítják be, tehát ebből is jóval kevesebb bevétel várható.

Az MSZP-SZTKE-frakció már jó ideje azért könyörög, hogy beszéljünk arról, mit is akar a városvezetés, jegyezte meg Horváth. A folytatásban a képviselő nagyon csodálkozott azon, hogy az egyik legjobb hír kimaradt Puskás polgármester tájékoztatójából. Az önkormányzatnak ugyanis sikerült megállapodnia a Raiffeisen-nel a számlavezetési és a folyószámlahitelre vonatkozó szerződésről. Erről bővebben ide kattintva

2012.06.20. 15:31

A bankok nem adnak folyószámlahitelt Szombathelynek?

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
Sürgeti az idő a várost, hiszen június végén lejár a jelenlegi számlavezetővel kötött szerződés. Más jelentkező híján ismét a Raiffeisennel kell megállapodni.
olvashatnak.

Bakik az előterjesztések körül

Horváth kiemelte: a költségvetés módosítását az ülésen, sürgősségi indítványként kapták kézhez. A pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság is csak az ülés előtt egy órával tárgyalt róla, mindösszesen 15 percig. A bizottság munkájában ráadásul egyetlen alpolgármester, valamint Puskás Tivadar sem vett részt. A módosítás révén egyébként a HVSE 15, a Szombathelyi Haladás csapata 25, míg a városfejlesztési cég 19 milliós pluszforrást kapott. Méghozzá a várhatóan megnövekedő bevételek terhére. Itt tartunk, hogy ilyen bevételi sorokat írunk össze, jegyezte meg Horváth.

A szocialisták az acsádi szociális otthonról is érdeklődtek, ám érdemi választ nem kaptak a városvezetéstől. Ágh Péter azonban megígérte, hogy utánanéz az ügynek, hiszen az otthonban élő idősek sorsát ő is fontosnak tartja. A történetnek egyébként a Nyugat.hu már utánajárt.

2012.06.21. 19:42

Menekülttábor vagy idősotthon?

/ közélet 40 hsz. 2 kapcs. /
Az acsádi szociális otthon tetőszerkezete március 10-én égett le, de az idős gondozottak körülményei még mindig méltatlanok.

Ágh Péter is fontosnak tartja az acsádi otthon ügyét
fotó: Bonyhádi Zoltán

A folytatásban Horváth két mókás esetre is felhívta a figyelmet. Az egyik az volt, amikor a fideszes többség elsőre nem tudta elfogadtatni a korábbi, büntetésmentes átmeneti időszak

2012.04.23. 11:32

Büntetés nélkül megszeghetők a helyi rendeletek?

/ közélet 12 hsz. 5 kapcs. /
Parkolás, kutyasétáltatás. Két példa azon gyakori tevékenységeink közül, melyek szabályainak megsértését az önkormányzat április 15-étől már nem szankcionálhatja.
után összeállított tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló rendeletet, mivel többen közülük nem tartózkodtak az ülésteremben.

Gyakran hangoztatják, hogy történelmi többséget szereztek, ez matematikai tény, csak akkor legyenek is a helyszínen, ha valamit meg akarnak szavazni

, kommentált a képviselő.

A másik az Unihall-szerződés története, melyről a polgármester, a három alpolgármester, a SZOVA vezérigazgatója és IG-elnöke olyan előterjesztést nyújtott be, amely nem felelt meg a szintén fideszes többségű pénzügyi, gazdasági és jogi, valamint a kulturális és sportbizottságnak…

Derékig ér a gaz

A veszteséges önkormányzati cégekről szólva a képviselő megjegyezte: az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) pályázatai miatt létre kellett hozni azt a Savaria Városfejlesztési Kft.-t, aminek, mint utóbb kiderült, nem volt helye a rendszerben, az önkormányzat nem tudott megrendeléseket adni neki. Így veszteséget termelt, s a céget év végén meg is szüntetik. A Szompark munkája 80-100 millió forinttal kerül többe évente, mint a Prenor és a Bokor idején, mondta Horváth. A városban ennek ellenére derékig ér a gaz, és bár a cég nevében a temetkezés is benne van, az már fel sem merül, hogy a temetők gondozását

2011.10.15. 10:40

Nem lesz üzemeltetője a szombathelyi temetőknek?

/ közélet 1 hsz. 3 kapcs. /
A megyei temetkezési cég túl sokat kért. A Szombathelyen tavaly létrehozott parkgondozási és temetkezési kft. pedig nem is pályázott, pedig ez volt az egyik fő indok mellette.
is a kft.-re bízzák.

A szintén veszteséges turisztikai céget is a Fidesz hozta létre, méghozzá úgy, hogy azt a pályázatot, amely miatt megalakult a társaság, még ki sem írták. Horváth elmondása szerint kérdésükre azt a választ kapták, talán nyáron, vagy ősszel írják ki a tendert. A képviselő üdvözölte az intermodális pályaudvar tervét, szerinte ugyanis naponta 40-60 ezer ember fordulna meg ott, és biztosan rentábilis lenne az üzemeltetése.

A közgyűlés akár a POSzT-on is indulhatna

A tájékoztatók sorát az LMP-s Horváth Zoltán zárta. A képviselő úgy véli, a közgyűlés lassan indulhatna a Pécsi Országos Színházi Találkozón is, mert egyre gyakrabban sikerül olyan előadásokat tartani, melyek tragédiába fulladnak. A képviselő nehezményezte, hogy a költségvetés módosításáról csak sürgősségi indítványként, sebtében tájékozódhattak.

Talán már a nyaralásukat tervezték a város vezetői, ezért sietnek?

– tette fel a kérdést. A büdzséről szólva Horváth megjegyezte: a közgyűlés pár perc alatt tapsolt el több mint 100 millió forintot, miközben az összes ellenzéki képviselő azt kérte, üljenek össze a jövő héten, hiszen addigra részletesen át tudják nézni az anyagot.

Horváth Zoltán szerint a közgyűlés a POSzT-ra is mehetne
fotó: Mészáros Zsolt

Az első próbálkozásra kátyúba ragadt közösségellenes cselekedetekről szóló napirendi pont kapcsán a politikus kiemelte: miközben a fűnyírásra, ároktisztításra kevesebb figyelmet fordító embereket megbüntethetik, nagy kérdés, vajon szankcionálják-e például a Szompark-ot a derékig érő gaz, vagy a SZOVA Zrt.-t a téli érdesítés elmaradása miatt.

Horváth az SZMSZ módosításához fűzött saját javaslatára is kitért. A képviselő szerint nagy probléma, hogy a közmeghallgatásra a képviselők több mint fele el sem ment. Pedig akkor több felszólaló is szóba hozta, hogy a városatyák nem tartanak fogadóórát. Horváth szerint az SZMSZ kimondja: évente legalább két fogadóórát köteles tartani minden képviselő, ezt egyébként ketten tavaly meg is szegték, hiszen egyetlen alkalommal sem találkoztak hivatalos formában a választóikkal. Az LMP politikusa ezért azt vetette fel, hogy minden képviselő tartson legalább évi 10 fogadóórát, ám ezt is leszavazta a fideszes többség.

A már említett zanati bicikliút kapcsán pedig Horváth azt mondta, az elsődleges probléma nem más, mint hogy a körgyűrűvel egy szintben próbálnák átvezetni a kerékpárosok forgalmát. Ez a képviselő szerint balesetveszélyes, ezért mindenképpen szükséges a már említett aluljáró megépítése, melynek ötletét két fideszes bizottsági elnök, Szakács Dávid és Lendvai Ferenc is támogatta.

Így zárult tehát a nyár első, egyben utolsó közgyűlési hete. A következő ülés szeptember 27-én lesz. Addig se csüggedjenek, mert politikai témák (vélhetően) a forró napokra is jutnak majd!

Kapcsolódó

2012.06.21. 08:55

Közlekedési csomópont építésére pályázik Szombathely

/ közélet 7 hsz. 3 kapcs. /
Ez lenne az úgynevezett intermodális közösségi tér, ahol egyesül a buszos és a vasúti közlekedés. A projekthez Matolcsy György ajánlására is szükség van.

2012.06.20. 15:31

A bankok nem adnak folyószámlahitelt Szombathelynek?

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
Sürgeti az idő a várost, hiszen június végén lejár a jelenlegi számlavezetővel kötött szerződés. Más jelentkező híján ismét a Raiffeisennel kell megállapodni.

2012.06.19. 23:05

Veszteséges cégeibe pumpálja a pénzt Szombathely

/ közélet 4 hsz. 4 kapcs. /
A képviselők dönthetnek Jordán szerződéséről, több városi kft.-nél betömködhetik a tátongó pénzügyi réseket, és határozhatnak a temetők üzemeltetéséről is. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata