NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Vas megyében a legkisebb a stressz

Egy felmérés szerint itt a legkisebb a szorongók aránya, de a vasiak nehezen tűrik a megpróbáltatásokat.

A felmérésben két kérdőívet töltöttek ki, az első azt mérte, hogy az emberek mennyire hajlamosak a felesleges aggódásra, mennyire szoronganak és képzelik el a legrosszabbat. A másik kérdőív a stressztűrő képességet vizsgálta, azok kaptak magasabb pontszámokat, akik hideg fejjel gondolkodnak, bírják a kritikát, és sértődés nélkül képesek megbirkózni a stresszes helyzetekkel.

A pestiek edzettebbek

A teszt azt is mérte, hogy a lakóhely milyen hatással van a stresszre. Nem meglepő, hogy a fővárosban élők az átlagnál kevésbé aggodalmaskodnak, és nagyon magas a stressztűrő képességük. A kutatók ezt a zajos, ingergazdag világgal magyarázzák, akik ezt elviselik, azok alapból jobban bírják a környezeti megterheléseket.

fotó: Nyugat.hu

Ha megnézzük az ország többi részét, meglepő dolgot láthatunk. A legkevésbé aggodalmaskodó emberek Vas megyében élnek, még a fővárosiakat is megelőzzük ebből a szempontból. A szakértők úgy vélik, ennek a magasabb életszínvonal, a nyugati világ közelsége és a terület gazdasági fejlettsége az oka.

Ha ez igaz, akkor érthető, hogy miért Észak-Magyarországon, a Kelet-Alföldön és Dél-Magyarországon élnek az aggódóbb emberek. Az viszont már kevésbé hízelgő, hogy a vasiak stressztűrő szintje nagyon alacsony, ebben tulajdonképpen azon a szinten vagyunk, mint a fentebb említett térségek.

Az idősebbek nem aggódnak

A kutatás eredménye szerint egyébként a leginkább aggódó korosztály a 19 és 34 év köztieké, idősebb korban folyamatosan csökken a szorongás. Megnézték a foglalkozás szerinti adatokat is, kiderült, a személy- és vagyonvédelemben, a marketingben és az információtechnológia területén élők tűrik a legjobban a stresszt.

fotó: Nyugat.hu

A legjobban aggódó emberek és a stresszel a legnehezebben megbirkózók között vannak a háztartásbeliek, a munkanélküliek, a diákok, az irodisták, az ügyfélszolgálatosok és a szakmunkások.

A felmérést a Life.hu végezte a MagneB6 támogatásával, az online pszichológiai tesztet a Károli Gáspár Református Egyetem kutató pszichológusai dolgozták ki, és egy hónap alatt több, mint 90 ezren töltötték ki.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : D*b*r*g * m*jr* *gyr* *r*s*bb*n *z *nk*rm*nyz*t* b*kt*j*k *t*. ...
Az Állami Számvevőszék kezébe adják a civil szervezeteket
dredd biró: * * t*s*j*! Sz*m*mr* *z *l*g b*t*g*s. F*k*t* k*cs* ,t*tk*s r*nds...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
angelica: "*ly*n h*z*g, h*z**r*l* k*rm*ny* *gy*tl*n *rsz*gn*k s*ncs **...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány
angelica: *z gy*rs*n m*nt :)))) Cz*gl*dy Cs*b* n*mz*tb*zt*ns*g* k*ck*z*t* ...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
miki1950 : H*gy m**rt? M*rt m* *z sz*lg*lj* * h*t*l*mb*n m*r*d*s *rd*k*t. ...
Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik