NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Ilyen amikor a színészek szavak nélkül beszélnek hozzánk - Önnek mit mondanak?

Megjelent Stekovics Gáspár legújabb kötete, amely elsősorban szombathelyi, kőszegi színház színészeit mutatja be egy-egy portrén keresztül.

Képpel/Írott/Színház a címmel jelent meg Stekovics Gáspár szombathelyi képzőművész, fotós második fotóalbuma, amely rászolgál a címére: lehet szavak nélkül is írni. A kötet tavaly decemberben jelent meg. Egy kicsit rokon az első albummal (Képpel/Írott/Táj), ami képeslapra illő tájfotók mellett Szigligeten és egyéb Balaton-parti helyeken készült művészportrék sorozata olyan alkotókról, akik valamilyen módon kötődnek a tóhoz. Stekovics új albumának tematikája azonos előzőjével, ezúttal is kortárs művészek arcvonásait, szemük mélyét kutatja, csakhogy a lencse, amelyen keresztül vizsgál, ezúttal a színház.

Jordán Tamás és Sándor György
fotó: Stekovics Gáspár

Ez a két téma tulajdonképpen két régi szerelem is számomra, mert az első kötet ahhoz a helyhez – Szigligethez – köthető, ahol félig-meddig felnőttem. A szombathelyi Weöres Sándor színház pedig nem csak a színház szeretete miatt áll közel hozzám, hanem mert sok barátom is lett ott. A fotók többségén ők szerepelnek, de az albumban vannak olyan arcok is, akik a Kőszegi Várszínházhoz, a Nemzeti vagy a Vígszínházhoz köthetők.

– mondta el Stekovics Gáspár.

Stekovics Gáspár
fotó: Ruborics Kriszta

És hogy kik néznek ránk vissza a lapokról? Nehéz lenne az összes színészt felsorolni, így a teljesség igénye nélkül néhány példa: Törőcsik Mari (aki egyébként a könyv ajánlóját is írta), Alföldi Róbert, Molnár Piroska, Kern András, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya, Hollósi Frigyes, Nagy Cili, Kiss Mari és Szabó Tibor. Az albumban azonban nem csak színészportrékat találunk, hanem színházi jelenetekről készült felvételeket is. Sőt, olyan költők, írók portréival és színházzal kapcsolatos „szösszeneteivel” is találkozhatunk, mint például Bereményi Géza, Spiró György, Esterházy Péter.

Kenderess Csaba, Edvi Henrietta, Jámbor Nándor, Hartai Petra és Matusek Attila
fotó: Stekovics Gáspár
Azt egy kicsit sajnáljuk, hogy tucatnyi művész, társulat kimaradt a válogatásból, de mint Stekovics Gáspár mondta,

Egy ilyen könyv sohasem lehet teljes, nem lehet minden arcok besűríteni egyetlen kötetbe.

Mint azt megtudtuk a fotós a közeljövőben nem tervezi az album folytatását, de mi azért kíváncsian várjuk, hogy mivel rukkol elő legközelebb.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

crankitup: *kk*rr* k*p*tt *d*p*nt*t. ...
Nyár végén itt lehet a negyedik hullám
crankitup: M*gy*r*rsz*g j*bb*n t*lj*s*t! K*sz*lt j*zs*k*n*ll**gy m*gb*z*s*...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
forestiero: *kk*r T* *ly*n pr*v*k*t*r l*nn*l? V*gy cs*k *nn*k k*pz*l*d m*g*d...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián