NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Igen az MSH-ra: 50 év után jöhet a ráncfelvarrás

Eldőlt, két éven belül nemcsak megújul, de korszerűbb arculatot is kap a napjainkra erősen leamortizált szombathelyi Agora-MSH.

Megjött a hír, a város (egy elbukott meccs után) ezúttal nyert az Agóra (TIOP 1.2.1 - AGÓRA - multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítására) kiírt pályázaton. Így már biztosra vehetjük, hogy két éven belül megújul az idén ötven éves szombathelyi Agora-MSH (közismert nevén Sportház). Azonban ne csupán az épületegyüttes rekonstrukciójára számíthatunk, hanem egy új, high-tech, közösségi és civil életet kiszolgáló nyitott háza lesz Szombathelynek. Minderről pedig ma tartottak sajtótájékoztatót.

Megújulás előtt
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ilyen lehet az ötvenegy éves Sportház

Az a Sportház, amely 50 éve áll és szolgálja a szombathelyieket, most a reform kapujában áll

– nyitotta a tájékoztatót a polgármester, Puskás Tivadar. Hozzátette, Szombathely ezúttal sikeresen vette az első akadályt, bár a jelenlegi Agóra-konstrukcióban, a korábbihoz képest (akkor 1,5 milliárdról lehetett hallani) fele annyi pénzre, 685 millió forintra lehetett pályázni. Ez egy vissza nem térítendő támogatás lesz, de az önkormányzat úgy döntött, hogy további 73 milliós önrészt biztosít a feladatra, azért, hogy minden elképzelést meg tudjanak valósítani. A cél pedig egy korszerű multifunkcionális közösségi tér kialakítása.

Megújulás után
fotó: Bonyhádi Zoltán

Lazáry Viktor alpolgármester kiemelte, hogy mindenkit, aki szakmailag érintett a felújításban, próbáltak bevonni a tervezői munkálatokba is. Jó hír még, közölte, hogy időközben a szombathelyi sportcsarnok (Aréna) a város üzemeltetésébe került, így a Sportház átalakításának idején az Agora rendezvényeit ott tarthatják meg. A befejezésig két év áll rendelkezésre, és legkésőbb 2015. június 30-ig kell átadni a kicsinosított házat.

Energiatakarékosabb üzemmódra váltanak

A tervek elkészítését az MSH 50 évvel ezelőtti építészének, Károlyi Antalnak a fia, Károlyi István végezte el, ő gondolta újra az épületet. A felújítás és funkcióbővítés során egyébként közel háromezer négyzetméteren végeznek majd munkálatokat. A legnagyobb tételek a régóta esedékes felújításokra mennek majd el, a nyílászárócserétől a gépészet megújulásáig, energiatakarékosabb üzemmódra váltanak. Új próbatermek, irodák, klubhelyiségek, információs pontok, oktatótermek, színház-, mozgásművészeti és kamaraterem kerül kialakításra. Az előtér (a ruhatárakkal) az átalakítás után közösségi terekként fog működni, sok kisebb irodával. A nagyterem is új külsőt kap; az akusztikája is jobb lesz, a mostani lelátórendszer átalakul, a két oldalsó szektor megszűnik, helyette mobil lelátó lesz.

Megújulás után
fotó: -

Profilváltáson is átesik az MSH, ahogy Parais István Agora-igazgató kiemelte, a rendezvényház funkciója ugyan megmarad, de a területi tanácsadói szolgálatnak ők adnak majd helyet, és „szociokulturális integrált működési” feladatokat is ellátnak majd. Hogy hogyan? Erről korábban Parais találóan

2013.02.01. 07:59

Áttáncolt Szombathely kulturális életébe

/ kultúra 1 kapcs. /
És most Agorát vezet. Miért a váltás? „Voltak nagy szerelmeim, a tánctanítás, most ez a kulturális zóna. Ez kitölti az életem.” – meséli Parais István.
így mesélt:

Képzeljünk el egy városközpontban lévő épületet, ahová már reggel kilenc órakor be lehet menni egy kávéra, böngészni lehet a neten, kulturális információkhoz juthatunk, és esetleg még találkozni is lehet furcsa fazonokkal, akik kultúra-pártiak. A fiatalok egy abszolút modern kultúrzónát kaphatnak, prevenciós lehetőségekkel, egy helyet, ami reggeltől estig nyitva áll majd előttük.

Megújulás előtt
fotó: Bonyhádi Zoltán

A Sportházban még további lehetőségek is rejlenek, például egy közel háromezer négyzetméteres pincerendszer húzódik alatta, ahová irodákat, próbatermeket és éttermet is ki lehetne alakítani - de erre ebből a pályázatból biztosan nem futja. Ahogy arra sem, hogy a környéket rendbe hozzák. (Erről egyébként korábban a szombathelyi közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, miszerint a pályázat sikeres lesz, akkor 2014-2015-ben az MSH környezetét és a közeli Pelikán parkot is rendbe teszik. Erre 300 millió forintot szánnak majd.)

Így mutat a tervrajzon
fotó: -

Kapcsolódó

2013.02.01. 07:59

Áttáncolt Szombathely kulturális életébe

/ kultúra 1 kapcs. /
És most Agorát vezet. Miért a váltás? „Voltak nagy szerelmeim, a tánctanítás, most ez a kulturális zóna. Ez kitölti az életem.” – meséli Parais István.

2013.01.23. 10:46

Ilyen lehet az új, high-tech MSH

/ kultúra 6 hsz. /
Pár éve esett meg, hogy a már elnyert 1,5 milliárdos "Agóra" pályázati pénz nem Szombathelyre került. Most újra műsoron az MSH felújítása.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
Magyarország a „függők” országa
Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről