NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Egy cseppnyi Európa Szombathelyen - nagyon menő lett a felújított Sportliget

Sport és természet - a Sportliget büszke főépítésze, Litkei Tamás vezetett körbe minket.

Október elején adták át az uniós pályázatból felújított szombathelyi Sportligetet. A projekt főépítészével, Litkei Tamással tettünk itt egy sétát, hogy megnézzük, milyen is lett tavaszra.

A Rohonci felőli parkolóban találkoztunk. Mikor oda értünk, ő már a parkoló bejárata mellett kihelyezett térképet tanulmányozta. Mi is csatlakoztunk hozzá, és elmagyarázta, milyen koncepció mentén tervezték meg a liget elrendezését.

Az alapötlet az volt – kezdte a beszámolót Tamás – hogy a ligetet egy Észak-Dél irányú, illetve egy Kelet-Nyugat irányú útvonal ossza fel négy részre, a kereszteződésben pedig kialakítottunk egy főteret. Ennek az elrendezésnek hála a látogatók a liget bármelyik pontját könnyedén elérik anélkül, hogy körbe kéne menniük.

A Sportliget főtere
fotó: Baráth Noémi

A liget főteréről nyílik a Kalandváros, mely közel 20 éve az ország leggrandiózusabb játszóterei közé tartozik, és szintén Litkei Tamás nevéhez köthető. Tamás elmondta azt is, hogy a főtér épületeit úgy tervezte, hogy összhangban legyenek a már meglévő Kalandváros főbejáratának épületével.

Itt, a téren látható egy vendéglátó épület, zuhanyzók, nyilvános WC-k és egy esővédett terasz is. Tamás elmesélte, hogy a fedett terasz ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor pár éve szemtanúja volt annak, hogy egy váratlan nyári zivatarban a szülők és gyerekek fejvesztve menekültek a játszótérről, ugyanis eddig nem volt a liget területén egyetlen eső védett hely sem.

Ezután elindultunk a liget nyugati széle felé. A sétányt két oldalról foci,- kosár- és teniszpályák szegélyezik, összesen kilenc. A teniszpályák mellett jelenleg van egy kisebb tisztás, Tamás szerint ezt arra az esetre hagyták üresen, hogy ha nagy igény mutatkozna a pályákra, itt lehet majd egy ötödiket is felhúzni.

Kosárlabda pálya
fotó: Baráth Noémi

A liget északi végén kapott helyet a piknikkert. Ez tulajdonképpen a liget érintetlenül hagyott része, csupán néhány tűzrakót újítottak be. A fák sűrű lombjai bármelyik napszakban árnyékot biztosítanak, ez nem a sport, hanem a sütögetés és a tábortűz helye.

Innen a liget déli oldalán, az Arany patak mentén folytattuk sétánkat. A patakot ezen a szakaszon felduzzasztották, így ha valaki itt andalog, szárazabb időszakokban is élvezheti a csordogáló patak hangját és a vízi élővilág látványát. Sétánk közben még egy gólya is arra szállt, láthatóan ő is jól érezte magát itt.

A megduzzadt patakban helyenként kis sziklakertek csücsülnek. Ezek tisztítják és megtörik a vizet, további felületet biztosítanak a vízparti növények megtelepedéséhez és nem utolsó sorban szépek is. Tamás elmesélte, hogy amikor ezeket a köveket telepítették a patakba, az építőmunkások azzal ugratták, hogy nem kellett volna köveket hozatni, építési törmelékkel ők is tele tudják szórni a vizet.

A háborítatlan természet és a mesterséges sziklakert az Arany patakban.
fotó: Baráth Noémi

A napozóágyakhoz érve - hasonlóak találhatóak a Csónakázó-tó szigetén is - nem tudtam megállni, hogy rákérdezzek az állapotukra, hiszen többen is panaszkodtak, hogy szép meg minden, de már most kinőtt a gaz a lécek közt. Tamás elmondta, hogy ennek elsősorban az az oka, hogy még nem igazán használják őket, ugyanis más, ezekhez hasonló ágyak esetében, amiken nap, mint nap kifekszenek az emberek sütkérezni, nem tapasztalják ezt a problémát. A másik oka az, hogy a liget elkészülése után sokáig nem volt hivatalos karbantartója a területnek.

Napozóágyak a távolban.
fotó: Baráth Noémi
Napozóágyak közelről. Ki kell feküdni belőlük a gazt?
fotó: Baráth Noémi

Megtudtuk: amikor a liget ezen részét tervezték, felmerült, hogy a Liget utca autós forgalma nem éppen idilli aláfestés egy vasárnap délutáni napozásnak. Erre lehetne megoldás, hogy zsákutcát csinálnak belőle, így továbbra is el lehetne érni autóval a Tóvendéglőt, a Műjégpályát vagy a Tófürdőt, de nem lenne átmenő forgalom. Ezen még agyalnak az illetékesek.

A napozóágyak mögött, a töltés tetején húzódik a mezei futópálya, amely a teljes liget területét behálózza. Úgy alakították ki, hogy könnyű legyen nyírni a gyepet, mindenhol vízszintes legyen és több elágazásból álljon, hogy a mezei futók edzés közben se csak ugyanazt az egy kört tudják újra és újra megtenni.

Mezei futópálya
fotó: Baráth Noémi

A Liget utcát és a Sportligetet összekötő gyalogos hídnál van a park ki keleti meditációs helye. A híd alján fém és bambusz rudak zenélnek a szél mozgásra, Amit viharban követnek a kötélen lógó és összekoccanó kövek hangjai. Sajnos, a bambuszrudak közül pár már hiányzik is...

Lehet meditálni és lazulni. A Liget utcát és a Sportligetet összekötő gyalogos híd.
fotó: Baráth Noémi
Mint egy japán kert részlete.
fotó: Baráth Noémi

A főtérre vissza érve aztán célba vettük a gyorsasági görkorcsolya pályát és a mászófalat, amik a liget keleti felén kaptak helyet. Út közben átsétáltunk a tankerten, ahol különböző, vadon élő növénycsoportosulások találhatók, gondosan ellátva infótáblákkal. A tankert közepén terül el a pétanque (petang) pálya, melyet a sport nem túl nagy magyarországi népszerűsége miatt jelenleg inkább homokozóként használnak a gyerekek.

És akkor átsétáltunk a virágoskerten...
fotó: Baráth Noémi

A tankertben olyan fura dolgokat is találhatunk. mint a darázsgarázsok, vagy ismertebb nevükön rovarhotelek. Ezek tulajdonképpen fakeretbe helyezett, fémhálálóval védett tobozokból, téglákból, nádkötegekből és szénából álló építmények, melyekbe lyukacsos felületüknek köszönhetően könnyedén beköltözhetnek a pollengyűjtő rovarok.

Megnéztük, hogy lám, ilyen egy darázsgarázs.
fotó: Baráth Noémi

A gyorsasági görkorcsolyapálya aszfaltja tükörsima, a kanyarok pedig döntöttek, hogy a korizók kihasználhassák a lendületet. A pálya közepén álló üres tér később még helyet adhat a korisok és deszkások által kedvelt rámpáknak és félcsöveknek is.

A mászófalat elsősorban nem profi mászóknak terveztük – ecsetelte Tamás – hanem bárkinek, akinek kedve támad kipróbálni ezt a sportot, de nincs még megfelelő rutinja és felszerelése. A fal alatt gumipadló, és a legmagasabb pontjáról is bőven biztonságos lepottyanni. Persze profik is edzhetnek itt, a falnak ugyanis különböző nehézségű szakaszai vannak.

Ez itt a Mászófal, ki is próbáltuk.
fotó: Baráth Noémi

A szombathelyi Sportliget valóban nem csak nagyon sokoldalú, de organikus is. A sportpályák, sétányok, terek és épületek mind összhangban vannak nem csak egymással, de a természettel is. Nagy öröm volt látni, hogy míg Budapesten azon működnek, hogy lebetonozzák és beépítsék a ligeteket, addig Szombathely azon ügyködik, hogy minél több természetes területet hozzon létre a városon belül. No meg azt is, milyen büszke mindarra az építész, ami a tervei alapján létrejött.

A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

No, milyen a hely? A teljes galériáért kattintson a képre!
fotó: Baráth Noémi

Hozzászólások (19)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

nyugat1: F*l*h*ly*n *ltj*k * ty*k*k*t. *z *ll*t*rv*s b*k**b*l *z *dv*rr* ...
Mit is jelent a Hende Csaba által meghirdetett Szombathely 300 program?
nyugat1: N*ncs *vv*l s*mm* pr*bl*m* - m*ndt* *gy zs*n**l*s sz*r*l*! K*k*d...
Korlátozza az AdBlue értékesítését a Mol
syracusa: T*n cs*k n*m *gy r*g* *z*st S*z*k* *gy *lk*sz *x-v*d*ssz*l, kb. ...
Forgalomból kivont járművel, jogosítvány nélkül autózott a szombathelyi férfi
platnik: *z*rt j*k, m*g*scs*k h*szn*s*k * f*r*m*k, m*rt m*nd*nk* * l*ny*g...
„Aki nincsen beoltva és kórházba került, még ki is fizettetném vele az ellátást”
miki1950 : * b*rk*nt *s *gy*b *d*k*z*s* *kc**kb*l k**r*m*lt*t*tt *s k**r*m...
Ha esetleg nem lenne egyértelmű, miért magasak az üzemanyagárak: Gyurcsány