NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Sokak munkáját keseríti meg a minden eddiginél szigorúbb dróntörvény

Kevesen tudják, hogy egy múlt hónapban elfogadott törvény miatt már alig könnyebb drónt reptetni, mint felszállni egy igazi repülővel.

Február 10-én az országgyűlés alaposan megnehezítette azok dolgát, akik minden törvényt betartva, feddhetetlenül szeretnék röptetni a négypropelleres masinájukat. Akkor lépett ugyanis hatályba az országgyűlés által 2020 decemberében elfogadott „dróntörvény”.

Ez többek közt azt mondja ki, hogy a 120 grammnál nehezebb, vagy rögzítő eszközzel rendelkező, vagy a távpilótától 100 méternél messzebbre repülni képes gépek már nem minősülnek játékdrónnak, így a következő szabályok betartása nélkül nem is szállhatunk fel velük:

 • Vizsgát kell tennünk drónröptetésből
 • Biztosítást kell kötnünk a gépre
 • Regisztrálni kell a drónt a légügyi hatóságnál
 • Regisztrálni kell magunkat is, mint gépkezelőt
 • Külön be kell jelenteni az üzembentartót is
 • Csak a HungaroControl hivatalos mobil applikációjával repülhetünk
 • Lakott területen belül továbbra is csak eseti légtérhasználati engedéllyel szállhatunk fel
 • Ez mind szép és jó akkor, amikor azokat szabályozza, akik felelőtlenül, használatban lévő légterekben röpködnek, esetleg személyiségi jogokat sértenek drónfelvételek készítésével. Csakhogy egyre többen használnak drónt munkaeszközként különböző filmes és videós, mezőgazdasági, építészeti, energetikai és számos más munkáknál.

  Drónfotó a szombathelyi Berzsenyi térről - Valószínűleg kevesebb lesz az ehhez hasonló felvétel
  fotó: Tánczos Mihály

  Közülük többeknek akár a megélhetését is veszélyeztethetik a szigorítások, de legalábbis jó sok fejtörést okoznak. Az ő véleményük közül emelünk most ki néhányat.

  „Kevés az információ, nincs ez még rendesen átgondolva”

  „Számomra nagy problémát nem jelentettek a változások, sőt hatalmas könnyebbség a mezőgazdasági munkálatok során, hogy nem kell eseti légtér, csak bejelölni az alkalmazásban és ennyi. Ez eddig szuperül működik.”

  „Nálam épület vagy energetikai vizsgálatoknál fog bonyolódni, mert ezek már sokszor a lakott területeket érintik. Ehhez magasabb szintű tanúsítványok kellenek, legalább A2 kategória. Sok esetben kellhet műveleti engedély is. Ezekről kevés az információ jelenleg.”

  „Kevés és vérszegény a kommunikáció a felhasználók felé. Az átmeneti időszakban lelki terhet jelentett, hiszen dolgozni kellett, de szabályosan nem lehetett, hiszen félkész törvény csomagot vágtak ide, működő háttér nélkül.”

  „A biztosítás fontos, a vizsga fontos, mert sokan nem tudják, hogy mi is van a kezükben, viszont az oktatás nem kellően gyakorlatias.”

  "Úgy nincs túl sok értelme a vizsgának, hogy mellesleg az osztrákot is elfogadják"

  Egy drónkezelő olvasónktól tudjuk, hogy a vizsga ára jelenleg 4600 forint, és csak személyesen lehet letenni. Az azonban kissé nevetségessé teszi az egészet, hogy Ausztriában ugyanezt a vizsgát egy 50 perces ingyenes tanfolyam után is le lehet tenni, EU-s tagországként pedig ezt itthon is elfogadják.

  "Google fordító segítségével ez rendkívül könnyen teljesíthető" - teszi hozzá olvasónk.

  „Ha minden szabályt be akarunk tartani, az minden lesz, csak nem egyszerű”

  „A társasház, ahol lakom, beruházott napelemre, kb. 20 millió forint értékben. A munkát befejezték, viszont a ház kialakítása miatt egyszerűbb lett volna drónnal felmenni (kb. 30m magasra) és megnézni, hogy milyen munkát végeztek. Mivel lakott terület, ráadásul egy kis reptér is van a közelben, csak a mydronespace alkalmazással nem lehet felszállni, hogy a munkáról videót és fotókat csináljak, és ennek alapján vegyük át. Így maradt az, hogy a közös képviselő hív egy ipari alpinistát X forint plusz költségért, aki megteszi ugyanezt.”

  „De a DOE (Drónpilóták Országos Egyesülete – a szerk.) által készített folyamatábra is elég beszédes már akkor is, ha csak ránézel, hogyan lehet manapság szabályosan repülni. Szemléletesen mutatja, hogy minden, csak nem egyszerű, pedig az EU-s szabályozás célja ez lett volna...”

  Már első ránézésre kiderül, mennyivel is lett egyszerűbb drónozni
  fotó: Drónpilóták Országos Egyesülete

  (A folyamatábra mozgatható, nagyítható verziójáért kattintson ide !)

  „Az átmeneti időszakban lehetetlen volt törvényesen reptetni”

  Egy másik vállalkozó, akinek szintén mindennapi munkaeszköze a drón, leginkább azt kifogásolta, hogy a törvényhozási folyamat sebessége miatt nagyon hosszúra nyúlt az átmeneti időszak, ráadásul a büntetési tételeket is aránytalanul soknak tartja.

  Ezt írja egy Facebook-hoozászólásban:

  „Idén már elkezdték büntetni azokat, akik immáron három hónapja várnak arra, hogy végre betartva a törvényt repülhessenek, de nem volt elég türelmük, és reppentek egyet. Ez 140.000 Ft bírság és 210.000 Ft bűnügyi költségbe kerül az egyik ilyen személynek. Aki félig meggyilkolja autóval a közlekedő társát, annak kiszabnak 30.000 Ft-ot.”

  Hozzászólások (11)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Nati: * gy*l*l*t *s f*l*l*m k*lt*s * l*gf*bb sz*mp*nt! Gy*l*z*t! *z *...
  Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?
  Nati: *z *g*sz *l*t*b*n n*m *rt*k *nny*t v*rk*ny*r*l, m*nt m**t* "...
  Várkonyi Andreára testőrök vigyáznak
  Nati: H*ly*k *s v*gy*nk, m*rt m*r r*g *l k*ll*tt v*ln* z*v*rn* *k*t!...
  Ismét meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget
  Nati: R*m*lj*k * t*szt*t*t*zb* v*gz*k, m*g *tt s*m t*dn*k m*gsz*b*d*ln...
  Jön az egyházi lakásügynökség
  Nati: j*sk*01, m*ndt*m m*r, *zt *rt*k, *lm*h*tsz! R*ssz*nd*l*t*, j*ll...
  Illés Károly szerint a kormány jogosan vette el a szombathelyi emberek pénzét