NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre

Az biztos, hogy Kőszegre is ráfér, de ezt a pénzt egy nagyobb város is megirigyelné. Közben pedig Szombathely mostohagyerek lett.

Nemrég bejelentették a Kőszegi Útfelújítási Program 2. ütemét és az 1. ütem kivitelezési munkálatait el tudták már kezdeni a téli fagyok után – közölte a városvezetés néhány fotó kíséretében Kőszeg város Facebook-oldalán. Erről sajtótájékoztatót is tartott Básthy Béla polgármester és Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője még múlt héten, ahova úgy tűnik, csak a megyei napilap kapott meghívót.

Kőszeg 2020 novemberében nem kevesebb mint 2,8 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól, amit az utak és a parkolók felújítására fordítanak. Az első, bruttó 800 millió forintos ütem közbeszerzését decemberben indították el, azóta pedig sikeresen le is zárult. Amíg pedig még folyamatban voltak az első ütem közbeszerzési eljárásai, addig a további induló felújításokat is előkészítették és a következő hetekben tervezik elindítani a második ütemének közbeszerzéseit.

Az első ütem kapcsán már alá is írták a kivitelezői szerződést a három nyertes vállalkozóval, a Swietelsky Magyarország Kft.-vel, a Small Consulting Kft.-vel és a BIT-ÉP Bt.-vel. Most pedig, hogy elmúltak a téli fagyok, megkezdődhetnek a munkálatok is, így a tervek szerint az első ütem kivitelezői munkáinak jó része be is fejeződik 2021 első félévének végére – derül ki a Facebook-posztból.

Mi is történik?

1. ütem:

 • Új burkolatot kap a Panoráma körút és Felsőerdő út (így a Szabóhegyre felfelé és onnan levezető útszakasz is)
 • Új burkolatot kap a Hunyadi utca és a gyeprácsos parkolót letérkövezik.
 • Új burkolatot kap az Alsó körút és a Strand sétánya.
 • Felújítják a Károlyi Mihály, Sigray Jakab és Űrhajósok utca felső szakaszát, valamint a Sigray Jakab utca 28. parkolót is letérkövezik és a járdákat is megcsinálják.
 • Új burkolatot kap a Deák Ferenc u. 6. társasház előtti út és parkolót is letérkövezik, valamint a garázsbejárók előtti járdát is felújítják.
 • 106 m hosszú utat és 67 db + 3 db mozgáskorlátozott helyből álló parkolót kap a Béri Balog Ádám Általános Iskola
 • Kiss János Lakótelep belső tömbje további 26 db parkolóhellyel bővül a szolgáltatóház mögött az út mentén, csak a legszükségesebb mértékű zöld felület felhasználásával.
 • Még több tervért kattintson!
  fotó: Facebook/Kőszeg város

  2. ütem:

 • Fekete kerti parkolók és a csatlakozó útszakaszok felújítása: a Rómer Flóris utca (Velemi és Rákóczi Ferenc utca között), a Rákóczi Ferenc utca felső szakasza (Munkácsy Mihály utca - Rómer Flóris utca - orvosi ügyelet között - parkolókkal), a Munkácsy Mihály utca (út- és bal oldali járda) és a Kossuth Lajos utca (főpálya útburkolat).
 • Korábbi sikeres BM pályázatból felújítják a Szent Lénárd utca – Petőfi tér nyugati ágát és a kapcsolódó Rohonci utca egy rövid szakaszát, a 2,8 milliárdos keretből pedig a sporttelepet és benzinkutat közrefogó Petőfi tér két ágát a Rohonci utca és a Kórház utca irányába.
 • Új útburkolatot kap a Borsmonostori utca, Vámház utca, Herman Ottó utca és az Erdészház utca.
 • Felújítják a Várkör keleti és északi részét.
 • Még több tervért kattintson!
  fotó: Facebook/Kőszeg város

  Nem lazsálnak

  Mint a Facebookon írják, a munka bizony nem áll meg, már készítik is elő a 3. ütemet, melynek része a Felső körút, az Ólmodi út és a Hegyalja utca, a Várkör 22-24. belső tömb parkolója, az Írottkő utca parkolója, a Velemi utcában az Írottkő-Rohonci utca közti parkoló és az Űrhajósok utcai parkoló.

  Hozzátették, hogy „a tervezések során kalkulált költségek ismeretében történhet a IV. ütemben felújításra kerülő utak és parkolók körének véglegesítése.”

  Sok milliárd jut Kőszegnek

  És ez még nem minden. Ágh Péter képviselő hangsúlyozta, hogy más Vas megyei településekhez képest Kőszeg toronymagasan vezet az állami támogatások tekintetében. Ezeknek hála pedig az elkövetkezendő időszakban még több komoly fejlesztésre keríthetnek sort a városban.

  2020-ban például 1,2 milliárd forintból kezdtek el út- és közterület felújításokat, ezek folytatását garantálja a már korábban is említett 2,8 milliárd forint a kormányától. Ehhez jött még további 6,2 milliárd forint Kőszeg egyházi műemlékeinek felújítására, és 800 millió forint az új temető kialakítására.

  A megyei napilapnak Ágh azt mondta, hogy Kőszegen 2020-ban 13 milliárd forintos fejlesztések zajlottak. Említette például a határ felé vezető új utat, a kőszegfalvi kerékpárutat, a piacot, a Pogányi utat, a bencés rendházat és a városháza felújítását is.

  „Kőszeg életében megkezdődött az építkezés időszaka, hogy 2028-ra, a királyi városi cím adományozásának 700. évfordulójára megújuljon a város” – hangzott el, majd Ágh Péter gratulált a városvezetésnek a kemény munkához, és természetesen biztosította őket a további együttműködésről, támogatásáról is.

  fotó: Vágvölgyi Bálint

  Ráadásul a kormány ígérete szerint az iparűzési adó megfelezése miatti bevételkiesést is megússzák. Ahogy az a Magyar Közlönyben is megjelent, a 25 ezer fő alatti települések ugyanis visszakapják az iparűzési adóból kieső összeget.

  01.16. 07:04

  Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül

  / közélet 48 hsz. /
  A kisebb városok és települések júniusban és októberben kapnak plusz pénzt a kormánytól.
  Két egyenlő részletben, júniusban és októberben utalják majd ezt a pénzt. A nagyobb városok pedig a kormány egy másik ígérete szerint külön támogatást kapnak majd, de ez sem olyan szép, mint amilyennek hangzik.

  Szombathely közben mostohagyerek lett

  Ahogy azt lapunk is megírta

  01.16. 07:04

  Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül

  / közélet 48 hsz. /
  A kisebb városok és települések júniusban és októberben kapnak plusz pénzt a kormánytól.
  korábban, az iparűzési adó megfelezése az előzetes számítások szerint mintegy 1,2 milliárd forint bevételkiesést jelent Szombathelynek. És miközben a kormány elkezdte a maga sajátos módján megtéríteni ezt a bevételkiesést.

  A december 24-re virradó éjszaka – egyfajta karácsonyi ajándékként – megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet: ennek értelmében Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém és Zalaegerszeg 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott fejenként.

  Az összes felsorolt városnak fideszes vezetése van, ami lehet akár véletlen is, mindenesetre kérdéses, hogy az esetleges következő körben kap-e támogatást az ellenzéki vezetésű vasi megyeszékhely.

  Pedig igencsak szükség lenne a támogatásra, mivel a szombathelyi városvezetés mintegy 3,6 milliárd forint kieséssel számol erre az évre, ami egyelőre szinte kezelhetetlennek tűnik.

  01.22. 09:46

  Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj

  / közélet 55 hsz. /
  Szombathely polgármestere azt is mondta, hogy az idei, 3,6 milliárd forintos kiesését nem tudja önerőből kezelni a város.

  Hozzászólások (54)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
  Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
  miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
  Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
  miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
  60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
  miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
  Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
  optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
  Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre