NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Nem csak Facebookereknek: már magyar magazinja is van a közösségi médiának

Jövőbe vágó ötletek, mobilalkalmazások, kütyüajánló, internetjog, és minden, ami összehozza az embereket a világ hálózatán - pár napja ingyen elérhető az SM Mag, mi pedig megszólaltattuk az ötletgazdákat.

Hazánkban is lassan, de biztosan egyre többeket fertőznek meg az okostelefonok, illetve az elektronikus dokumentumok olvasására kiváló táblagépek és e-book olvasók. Tulajdonképpen ezekre a platformokra született meg Magyarország első offline - itt lapozható , de .pdf formátumban is letölthető -, ingyenes közösségi média magazinja, Szabó Zsanett és Váraljay Gabriel agyszüleményeként. A két ötletgazdát kérdeztük, mi szükség is van erre, és miért ilyen formában, nem mondjuk blogként vagy különálló weboldalként.

- Kinek szól inkább a magazin, az átlag felhasználónak, vagy a geek tábornak? Ha mindkettőnek, akkor hogyan éritek el, hogy az előbbi ne ijedjen meg a súlyosabb témáktól, az utóbbi meg ne kukázza ki a következő számot a számára túl kézenfekvő témák miatt?

Gabriel: - A válaszom: igen is és nem is. A geekek átlag felhasználókból lesznek, egyszerűen azzal, hogy túlzásba viszik egy-egy szakterület iránti érdeklődésüket. A magazin megjelenésének napján elég sok visszajelzést kaptunk nyilvánosan és privátban is. A fogadtatás pozitív volt mindkét részről. A geekek örülnek, hogy végre egy szakterület kerül a hibrid médiába (direkt nem mondok printet), a nem geekek pedig annak örülnek, hogy van hova felfejlődniük. Volt aki az utóbbi kategóriából azt mondta, hogy nem értett mindent, de végigolvasta a cikkeket és továbbra is olvasónk lesz. Az átlag user felhasználót nagy mértékben támogatják majd azok a rovatok, amelyek szinte az alapoktól foglalnak össze egy témát. Ilyen volt az iPhone-os és az okostelefonos cikk is, melyet külsős cikkíróktól kaptunk.

Zsanett: - Szerintem alapvetően azok olvassák a magazint, akik napi szinten használják a netet, bankolnak, információt gyűjtenek és élik a közösségi életüket. Nyilván sokan vannak azok is, akik nem nagyon tudják, hogy hol húzódik meg a határ Facebook és Twitter között, és nem értik, hogy miért is jó használni a Foursquare-t. Pont az a jó az újságban, hogy nem tántorít el senkit attól, hogy meg akarja ismerni ezeket az eszközöket. Nem indítunk fogalomtárat, mert egy-egy cikkből átfogó képet kaphat az is, akit eddig nem érintett meg az a világ. Ezért van celeb interjú és ezért vannak olyan cikkek, amik kevésbé szakmaiak. Most mondjam azt, hogy szórakoztatva informáljuk a népet? Kicsit nagyképűen hangzik, de talán fél év múlva igaz lesz.

- Szinte természetes, hogy egy ilyen magazin már ne kézzelfogható, papír alapú formátumban jelenjen meg. Mégis, hogyhogy nem a weboldal vagy blog formátumot választottátok?

G: - Én személy szerint betegesen szeretek eltérni a megszokottól és ennek része az is, hogy egy projekt megvalósításához is másképp fogok hozzá. Sok “blueprint” leírás van a neten, hogy mit hogyan kell csinálni, de szerintem az eredeti ötletek attól eredetiek, hogy azt előtte nem csinálta még úgy senki. A magazin ötlete egy barátomtól származott és ezt nem is tagadom. Hiszek abban, hogy a 2010 végén bekövetkezett iPad ( lásd a képen - a szerk. ) és Galaxy Pad piaccal való megszórása oda vezetett, hogy jelenleg kevés magyar tartalmat tudnak a felhasználók ezekre a gépekre tölteni. A Kindle virágkorát éli. Rengeteg ismerősöm bejegyzésében látom, hogy most vett, vagy ezt vette magának karácsonyra, stb. Ez a forradalom most zajlik és ott szeretnénk lenni.

így fogunk olvasni mindannyian? (forrás: ipadngravy.com)
fotó: -

Ettől függetlenül a blog is fontos, de az én megfigyeléseim azt támasztják alá, hogy azt emberek nagy része szeret birtokolni. Ebből következően “az enyém az, amit letöltök a gépemre” elveket követve tettük lehetővé a PDF formátumú magazin megosztását. Arra felhívnám a figyelmet, hogy az oldalunkon lapozható magazin csak bemutató (még akkor is ha a teljes szám fenn van) és a letölthető PDF a lényeg. A PDF formátumot minden táblagép, e-könyv olvasó támogatja, de tervezzük a legnépszerűbb platformokra szánt verziókra való fejlesztést is.

Zs: - Féltucatnyi weboldalhoz volt már közöm, és azt kell mondanom, hogy sokkal hálásabb ez a formátum. Persze van munka ezzel is bőven, de megéri, mert felüdülés eltérni a megszokott cikksémától, és nem csak számomra. Meggyőződésem, hogy a magazint lapozva nő az olvasó komfortérzete.

- Még mindig nem tartunk ott, hogy Magyarországon szinte mindenki jelen legyen a közösségi média felületein, bár a fejlődés egyértelműen tetten érhető. Szerintetek mennyire igaz a mondás, hogy aki kimarad, lemarad? Lehet-e újkori géprombolóként elutasítani a Facebookot, a Twittert és társaikat, de mindeközben naprakésznek is maradni?

G: - Azért azt le kell szögezni, hogy a közösségi média azon már réges rég túlnyúlt, hogy arról szól az egész, hogy ott kelljen lenni. Mint említettem az olvasótáborunk egy része nem is használja napi szinten a Facebookot. Sőt ez egyes geek-ekre is érvényes, de ettől függetlenül érdeklik őket az események és a történés ami e körül a téma körül forog, arról nem is beszélve, hogy az interjúkból, meghívókból, bemutatókból mindenki tanul, az is akinek nem ez a napi szakmája, vagy hobbija. A közösségi médiában való jelenlét nem kötelező, miközben magával a jelenléttel is több információhoz juthatunk. Aki kevesebbet beszél lehet többet figyel - elveket vallva nem tartom kötelezőnek, hogy valaki kommunikáljon is. Ugyanúgy működik minden mint a fizikai közösségi életben. Ha van egy szórakozóhely, ott sem mindenki beszél, hanem vannak akik szerepelnek, a többiek pedig figyelnek. Utóbbiak aztán vagy hangot adnak a véleményüknek vagy nem. Nincs olyan, hogy lemaradás, minden ember másban jó és más sebességgel, módszerekkel tanul és fejlődik.

Zs: - Ez az egész lassan úgy is összemosódik. A Facebook hírfolyamom jobban hasonlít egy Tweedeckhez, mint az általam még mindig klasszikus közösségi oldalnak tartott iWiW-hez. Kicsit nárcisztikus lett ez az egész. A Facebook profilod az imaged lett, és egyre kevésbé szól rólad, az iWiW egy baba fotóalbumhoz hasonlít, és mindeközben kedvezményes botox partykra invitálnak. Ezek nekem nem adnak semmi pluszt. Azt kellene megérteni, hogy a Facebook nem a Dallas, ha kihagyod két napig akkor sem maradsz le semmiről.


(Az SM Mag itt található meg: http://smmag.eu/

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szentkirályi: *d**t*.N*l*t*k * g*nd*k n*m k*cs*k.* l*gn*gy*bb b*j,h*gy t* k*zt...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
Rőzsike : M*g *zt s*m t*dj*k h*gy f*g *l*k*ln* * j*rv*ny h*lyz*t, d* m*r *...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány
Ddd911: *k*n*k m*g k*ll*n* v*gr* d*gl*n** *z m*g *l* v*l*g*t, *s cs*k g*...
Egy 34 éves, várandós nő is meghalt koronavírusban az elmúlt napon
senior: M*ndj*k n*m*z *r*m, h*n*m * f*sz*lts*g (230/400V) *ng*d*z*k. ...
Az év legnagyobb beruházása? Megszűnik az áramingadozás Kámonban, Herényben és Olad-faluban
fucking: https://www.y**t*b*.c*m/w*tch?v=9**8yqb*bJY ...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba