NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

"Próba csak vásárlás esetén!" - körséta a Simon-Júdás lengyelpiacon

Kézműves áruktól az ömlesztett hamisítványokig minden kapható a kirakodóvásárokon, és talán ez az a vonzerő, ami ezreket csábít nézelődésre.

A szombati sárvári Simon-Júdás vásár kirakodóinak egy jelentős része Szombathely belvárosát vette be vasárnap. A jó idő ellenére a látogatók száma elmaradt az eladók várakozásaitól. Fényképezőgéppel mi is körbejártuk a vásárt, hogy rájöjjünk, mi lehet a főbb vonzereje ezeknek a rendezvényeknek.

Azzal már a bóklászásunk elején szembesültünk, hogy valószínűleg a Fogyasztóvédelem emberei hétvégén soha nem dolgozhatnak, ezért nem meszelték még el az árusok legalább harmadát. Példának okáért a tanúsítványok és garancia nélkül 60 ezerért (majd 50,40,35,30 ezerért) árult "profi" láncfűrészeknél nincs garancia arra sem, hogy az ember nem az ütőerét vágja fel elsőnek az elrepülő lánccal. "Dízellel megy, főnök!" - mondja az árus az érdeklődőnek, miközben a dobozon ott virít angolul, milyen olajjal kell keverni a gázolajat, hogy működjön a kerács.

kattintson, és lásson még több fotót!
fotó:

Nagy kedvenceink a tölthető akkumulátorok, így például a 6000 mAh-s kamu-Sony ceruzaakku. Az senkit ne zavarjon, hogy az eredeti termék (és a boltokban kapható akkuk) csúcskapacitása fizikai korlátok miatt a felét sem éri el ennek és a vásáron kínált termék súlya talán a fele az eredeti Sonynak, de cserébe a bóvli olcsó és valóban tölthető. Korábban teszteltünk egy 3000 mAh-s hamisítványt, ami valójában kb. 450 mAh-s akkunak felelt meg. A komolyabb gépeket meg sem hajtja. Mindezt darabonként 200 forintért teszi, vagy nem teszi.

Állítólag bukta esetén az eladók védekezhetnek azzal, hogy ez nem Sony akku, hiszen ennek a neve "SONY6000mAh" és a szám sem a kapacitást jelöli, hanem az a márkanév. A megtévesztés viszont áll, legalábbis szerintünk.

Bugyihegyek az aszfalton

"Jöjjön közelebb, ilyet Németországban sem láthat!" - kínálja a földre ömlesztett ruhákat egy eladó és igazat adunk neki, Germániában valószínűleg hamarabb kapna bírságot, mint ahogy az első bugyit eladná. A Szombathelyen átgurulók mindenesetre érdekes, turkálóra emlékeztető vásári szokásokat figyelhettek meg a Szent Márton utcán haladva.

fotó:

Alkudni lehet, és kell is

Az árusok többsége a fővárosból, az Alföldről és Romániából érkezett cigány kereskedő volt, ami színesítette a vásári forgatagot. A magukban elmorfondírozó magyar kereskedőkkel szemben ugyanis a romák előszeretettel kínálják hangosan a portékáikat, időnként költői túlzásokba esve és gyakran rálicitálva a szomszédra. Alkudni lehet és kell is ilyen helyeken. A vásári hangulatot ez nagyban emeli és ezt pozitívumként vesszük. A cigány kereskedők hangosak ugyan, de nem erőszakosak, legalábbis tapasztalatunk alapján. (Az pedig megint más kérdés, miért kerüli néhány újság kínosan olyan képek közlését, amin roma árusok is látszanak, azt a látszatot keltve, hogy itt bizony csak debreceni csipke és szentendrei fafaragványok, valamint csupa kézműves szépség kapható.)

Népszerűek voltak az apró és olcsó ajándéktárgyak, amiket vásárfiaként vittek, főleg a fiatalabbak. A tél beköszöntével zord idő vár a mobiltelefonokra is, így aztán már most meg lehet venni a névre szóló szőrös mobil-melegítőt. Kicsit lezsibbadtunk még a hangra táncoló virágoknál és a beszélő szemgolyóknál, valamint rácsodálkoztunk a "Próba csak vásárlás esetén" feliratra.

fotó:

A férfiak körében szintén kelendőek voltak a fém szerszámok, autós kiegészítők, ezek között egészen jónak tűnő darabokat láttunk. A nők pedig leginkább a ruhaneműk felé csoportosultak, amiből szintén széles volt a választék, de itt is láttunk hamisítványokat. Legalábbis az ezer forintos Gucci öv, az 500 forintos Playboy póló és társaik erre engednek következtetni. Összességében szinte mindenki találhat kedvére való holmit az ilyen, lengyelpiacokra hajazó kirakodóvásárokon, legyen szó minőséginek nevezett termékről, vagy olcsó portékáról. Az elektronikai és műszaki hamisítványoktól viszont óvunk mindenkit, hiszen azzal ártani lehet. Magunknak, vagy drága berendezésünknek egyaránt.

Képgalériánk megtekintése 3000 forintba kerül... Rendben, legyen 2000... Hát egy ezres? Éhenhal a család, de legyen... Na jó, Főnök, magának ingyenbe megszámítom!

Simon-Júdás vásár Szombathelyen - 2010.
fotó:

Hozzászólások (31)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: S*nk* v*gy, t* pr*v*k*t*r tr*ll! :P...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot
Ddd911: H*gy *s m*nn*. *z * sz*nt. *nn*n cs*k l*jj*bb v*n n*l* pl. ...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Ddd911: Sz*mt*l sz*mb*n t* *s m*g*rt*n*d h*gy n*m v*lt*m f*lm*ntv* t*stn...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
polgartars: V*j*n m*nny*t g*nd*lk*dt*k *z*n * "m*g*ld*s*n"? G*zd*...
Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
polgartars: *zz*l *gy*t*rt*k, h*gy * sz*nt*kh*z k*p*st j*l j*tsz*tt*k, l**k*...
"Szombathelyi" gól a németek ellen