NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Indul a szezon, kezdjük el a besíelést! - 1. rész

Ha december elején kilép az ember a szabadba és hószagú a levegő, a profik már tudják: Itt az idő! De a sílécek felcsatolása előtt olvassa el tanácsainkat!

A síelés méltán az egyik legkedveltebb téli szabadidősport. Hazánkban, és ezen belül különösen a nyugati régióban a 70-es évektől napjainkig töretlen az érdeklődés iránta.

Jó dolog az alpesi síelés

A tiszta friss levegőn való mozgás, a havas táj szépsége, az elegáns arisztokratikus mozgástechnika, a jó társaság rabul ejt.

Egyes nézetek szerint a síelés nem is sport, hanem társadalmi esemény. Valószínű, hogy a téli szezonban a barátságok,(merem kockáztatni),házasságok és az üzletek nagyobb része a sípályákon, vagy legalábbis a síelés kapcsán köttetnek.

Elvetemült síelői körök véleménye szerint az emberiség két részre osztható:
1. Aki már síel,
2. Aki síelni fog!

Ha neked a szép női idomokról is a fekete pálya jut eszedbe, akkor te már gyakorlott, esetleg profi síelő vagy, és a holtig síelni tanulók csoportjába tartozol. Te ne olvasd tovább ezt a cikket, inkább kattints a következő linkre.

Mint egy szép, havas lejtő
fotó:

Ha még csak tervezed, hogy belépsz a síelők boldog, örömteli világába, akkor mindenképpen ajánlom, hogy tarts velünk ezen a virtuális kedvcsináló túrán.

Kezdőknek azt ajánlom – mielőtt még az információs lavina beterítene, elsodorna -, hogy mindenképpen forduljatok szakemberhez .

Felkészülés nélkül senki se vágjon bele, mert a kellemetlen élmények mellé, bizony, maradandó sérüléseket is összeszedhet.

Nem csak a gazdaságosság, hanem a biztonság is előhív egy síelős közhelyet:

Egy síelő: nem síelő, két síelő: fél síelő, három síelő: már síelő!


A havas lejtőkkel való ismerkedést célszerű tehát szakavatott vezetővel, de mindenképpen néhány kipróbált baráttal elkezdeni.

A jó felszerelés megalapozza minden sikerünket és örömünket. Legjobb, ha vásárlás előtt inkább bérléssel, kölcsönzéssel próbálunk ki néhány felszerelést. Az már nagy segítség, hogy a kölcsönzők többségében szakemberek tudnak tanácsokat adni a megfelelő sporteszközök kiválasztásához.

A korszerű síöltözet (avagy „Mit vegyek föl??”)

Minden évben megjelenik az új kollekció. Vannak menő, divatos márkák, aktuális divatszínek és fazonok. Nem javaslom, hogy csupán a trendi dolgok után menjünk.
Válasszunk kényelmes, korszerű, minőségi anyagokat és egyéniségünknek megfelelő öltözetet.

Ne csak a trendi után menjünk!
fotó:

A

három réteg szabály

ugyanúgy érvényes a síöltözetre, mint a túraöltözetre. Aki ezt betartja nem fog fázni, de nem izzad le a

hüttézés

közben sem.
A rétegek: alsóruházat, szigetelő pulóverek, védőöltözet.

Belső réteg = alsóruházat

Ez mindig legyen testhez simuló. Általában hosszú ujjú, hosszú szárú (jégeralsó). Ha a bőröd érzékeny, ne válassz szintetikust, mert elvezeti ugyan a nedvességet a bőrödtől, de ki is szárítja azt. A pamut alsónemű bőrbarátabb, de biztos, hogy előbb-utóbb átnedvesedik és a felvonón ülve így már nem igazán kellemes és egészséges. Az én kompromisszumos ajánlatom a megfelelően kevert szálas alsónemű, vagy az erre a célra kifejlesztett, speciális síaláöltözet.

A zokni nagyon fontos része a ruházatnak. A spéci sízoknik varrás nélkül készülnek és megakadályozzák, hogy feltörje a cipő a lábad. Ma már a legtöbb szintetikus anyagú, megelőzi az izzadást és antibakteriális. Aki azonban a gyapjút szereti - és bírja, hogy kicsit szúrós -, ő sem választ rosszul.

Legjobb, ha egy közepes vastagságú spéci térdzoknit használsz, ami a sícipő szárán túl ér. Ez segít elpárologtatni a cipőben képződő nedvességet. A zoknidat mindig a hosszú szárú alsód fölé húzd, és ügyelj, hogy ne gyűrődjön össze. Ha kipróbálod a szoros, vagy dupla zoknit, rájössz majd, hogy nem nyerő.

középső réteg = szigetelő felsőruházat

Ez a pulóverek, mellények, melegítőfelsők rétege. Feladata: a meleg bent-, a hideg kint tartása, egyszóval a szigetelés. Javasolt legalább két vékonyabb pulcsi, vagy egy pulcsi egy mellény, de az ideális kombináció kiválasztása személyenként változik. Fontos, hogy az egyik közülük magas nyakú (garbó) legyen. Figyelni kell arra, hogy a mozgást ne akadályozza és könnyen le-, illetve felvehető legyen. A népszerűségi listát itt is a gyapjú és a polár anyagok vezetik. Ezeket azonban nem célszerű keverni!

Nem árt, ha nyakmelegítő, símaszk is lapul a hátizsákban, esetleg egy csereruhadarab társaságában. A több réteg le-, illetve felvételével könnyen tudsz alkalmazkodni az időjárás változásaihoz, így tartva ideálisan a testhőmérsékletet.

Külső réteg = védőréteg (Dzseki, anorák, sínadrág)

Ma már nem divatos, de a kezdőknek jó szolgálatot tehet egy overall típusú öltözet, gondolva arra, hogy a furfangos hó nehezebben juthat alá. (Igen, sajnos esések nélkül még senki sem tanult meg síelni! – …de erről majd később.)

A kétrészes ruha előnyeivel két esetben biztosan szembesülünk: A hölgyek elsősorban a legkisebb helyiség használatakor, (és ebben az esetben nem a smink megigazítására gondolok), az urak pedig a megérdemelt glühwein vagy grog fogyasztásakor nem érzik úgy, hogy rájuk olvad a ruha, hiszen könnyen megszabadulnak a felső résztől. A kapucnis változatnak erős szélben jó hasznát vehetjük. Bármelyik verzió mellett is döntünk, az anyag kiválasztása nagyon fontos.

Mindenképpen jól szellőző, sok zsebes megoldást válasszunk, akár nadrágról, akár dzsekiről van szó. Akinek a pénztárcája megengedi, nyugodtan válogathat az ismert sportruházat-gyártók kollekcióiból. Nagyon nem nyúlhatunk mellé, hiszen a sok tesztelésnek köszönhetően a minőség garantált. (Az idén a síruha nőiesebb.)

Akinek nincs

elég kedve

, de van ideje, türelme, némi szerencsével kifoghat egy-egy jó darabot a turkálók választékából. Ehhez szintén egy kis szakértelem szükséges, vagy egy hozzáértő barát.

Színek. Ne felejtsük el, hogy a fehér tájban nem feltétlen célunk a rejtőzködés! Ez még a botladozó kezdőknek sem ajánlott, bármennyire is szeretnék néha! Vásárláskor - elsősorban biztonságunk és nem a divat érdekében - keressük az élénk színeket!

A kesztyűt ne vegyünk le!
fotó:

A kesztyű. Szerelésünk nagyon fontos tartozéka a kesztyű. Egyfelől véd a hideg ellen, másfelől pedig eséskor megvédi a kezet bizonyos sérülésektől is. Ugyancsak jó hasznát vesszük a síléc szállításakor. Legjobb, ha sízés közben nem vesszük le. A két ujjas változatot a síterepeken felejtsük el! Érdemes minőségi kesztyűt választani, és lehetőség szerint keressük a tenyér és az ujjak belső felületén megerősített modelleket.

Sorozatunk következő részében a síelés sporteszközeit elemezzük, valamint a sícipő-választáshoz szeretnénk tanácsokkal szolgálni.
Addig is tartsuk magunkat fitten, mert nyakunkon a síszezon!

Találkozzunk a napsütéses, havas lejtőkön!

SZITYU

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kazi: L*h*t, h*gy * 3 *v t*v*d*s, d* h*gy * C*V*D-j*rv*ny k*zd*t* *t* ...
Lezárták a mászófalat a szombathelyi Sportligetben
edmond: H*gy *llh*t *l* *ly*n h*lyz*t, h*gy *gy t*z*v*s gy*r*k f*l*gy*l*...
Eltűnt egy kislány a Balatonban
demokratikus_gumilovedek: F*p*d*s D*mszky-*t*nz*t. N*ll* t*rt*l*m. T*m*ny *mp*rt*lt b*llsh...
Egy vidéki fiú Budapesten – interjú Karácsony Gergellyel
angelica: N*k*m n*m k*ll *lm*nn*m *hh*z P*rp*c*g, h*gy m*lysz*g*nys*g*t l*...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
joska01: S*k*dsz*r b*z*ny*t*d *st*b*s*g*d*t,t*d*tl*ns*g*d*t,t*j*k*z*tl*ns...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik