NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Shakespeare, a nagymenő

Nem kell Londonig bumliznia annak, aki eredetiben szeretné élvezni a Globe színház drámai atmoszféráját. Shakespeare házhoz jön.

450 éve született a világ legismertebb drámaírója. Nem hiszem, hogy sok olyan ember van a földön, aki ne olvasta volna legalább egy színművét (még ha csak az iskolai kötelező olvasmányként is), vagy ne tudna legalább egy, azóta szállóigévé vált mondatot fölidézni (…Lenni, vagy nem lenni…) darabjaiból. És valljuk csak be őszintén: hányan használták már fel a szonetteket arra, hogy imponáljanak valakinek?

De ha az eredeti verzióval nem is találkoztunk, egy-két feldolgozással már biztosan: legyenek azok modern adaptációk (mondjuk a Rómeó és Júlia Baz Luhrman féle feldolgozása, de ha már témánál vagyunk, ide illik még például a West Side Story, vagy a Gnómeó és Júlia is), musicalek, tévésorozatok. Shakespeare-t nem lehet megkerülni, sem megúszni: ha akarod, ha nem, tuti hogy belefutsz valahol.

Lear király a Globe színházban
fotó: Nyugat.hu

Tehát biztos, hogy tudhat valamit Will Shakespeare, ha már 400 éve a topon van, csinálja csak utána valaki! És ha szeretnéd látni, honnan indult el a hype, most megteheted az Agora-Savaria moziban. Megérkezett ugyanis hozzánk az a Globe színházban felvett előadássorozat, ami az évforduló kapcsán éppen körbejárja a világot. A kép és hangtechnika teljesen megfelel a 21. század követelményeinek, és bár a szereplők angolul beszélnek, a magyar felirat a színművek alapján készült (és többüket is maga Nádasdy Ádám fordította).

Hat előadás lesz, két- illetve háromhetente csütörtökönként. Először műsoron a Sok hűhó semmiért (holnap este hattól), majd A makrancos hölgy, a VIII. Henrik, a Rómeó és Júlia, a Vízkereszt, vagy amit akartok és az Ahogy tetszik zárja majd a sort.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

repce: Dr. *pk*v*ch Gy*rgy d*r*sk** k*t*d*s* m*r t*bb *vt*z*d*s. * str*...
Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson
hozzászóló1: B*lcs d*nt*s. *h*l k*v*sb* *sm*r*k, *tt k*s*bb *z *l*t*s*t*tts*g...
Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson
gaful: 5 j*ll*mz*j* v*n L. *l*z*nd* sz*r*nt *z *dd*g* *F* m*gf*gy*l*s*...
Az FBI is megerősítette: UFO-t észleltek Új-Mexikó felett
Katka: * k*n** dr*g*bb! L*h*t h*gy *kc**b*n *lcs*bb l*sz? *gy*t f*z*t ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
busman: * “n*m *rt*m” r*v*d*n: 2016-b*n *s v*lt k*v*d, h*szt*r** n*m. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor