NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Sérti a jogállamiság elvét, hogy önköltségen kell tesztet végezni a műtétek előtt a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek

Az alapvető jogok biztosa egy jelentésben felszólítja Kásler Miklóst, hogy vonja vissza az erre vonatkozó utasításait.

Az emberi erőforrások minisztere májusban jelentette be, hogy újraindul a halasztható orvosi beavatkozások végzése. Ezek azonban csak védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe. - írja az atv.hu - Aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltását, annak tesztjét a kórház finanszírozza, valamint aki még nem kapta meg védettségi kártyáját, az sem kerül hátrányosabb helyzetbe, ugyanis az az oltási papír felmutatásával vagy elektronikus rendszeren keresztül is ellenőrizhető az oltás ténye.

Azonban aki maga döntött úgy, hogy nem kéri az oltást, annak fizetnie kell a PCR- vagy antigéntesztért a műtét előtt. A Telex szerint erről kormányrendelet nincs, de Kásler és a Nemzeti Népegészségügyi Központ körleveleiben leírják az utasítást erre vonatkozóan.

Az alapvető jogok biztosának hétvégén megjelent jelentése szerint azonban „a PCR és antigén tesztek követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével” .

Kifejti még, hogy a körlevelek nem fogalmaznak világosan és érthetően a kérdésben, ezért „a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve, valamint az abból levezethető jogbiztonság követelménye” - írja a Telex.

Mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így ez az utasítás „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében ”. Valamint az „egyenlő bánásmód követelményével sem áll összhangban” az, hogy az egészségügyi ellátásban különbséget tesznek védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között – írja a lap által idézett jelentés.

„A visszáságok orvoslására és a jövőbeli jogsérelem ehetőségének elkerülése érdekében” az alapvető jogok biztosa felkérte Kásler Miklós minisztert, hogy a kiküldött körleveleket és az utasításokat vonja vissza – idézi a lap.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés