NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bábukon gyakoroltak a szombathelyi képviselők

Szájból-szájba lélegezni tanultak a szombathelyi képviselők szerda délután.

Szombathely a segítés városa – ez most Dr. Puskás Tivadar polgármester egyik, ha nem a legfőbb szívügye. A program keretén belül a Weöres Sándor Színház és a helyi tévé öt harminc másodperces oktatóklipet forgatott le, hogy bemutassa különböző helyzetekben miként nyújthatunk életmentő elsősegélyt. De, hogy az oktatás is helyet kapjon, máris az üstökénél lett megfogva a város és az önkormányzati képviselők a szerdai közgyűlés szünetéből 30 percet lecsíptek, hogy átvegyék, mit kell tenni akkor, ha valaki bajban van.

Egy képviselő, egy bábu, egy képviselő
fotó: Vágvölgyi Bálint

Érdekes volt amint a máskor oly nagyhangú és magabiztos városatyák kisiskolásokká vedlettek vissza és a házasságkötő terem bejáratánál tobzódva és kissé bizonytalanul vették az első lépéseket. Ágh Péter a ritkított buszjáratok miatti szolidaritásából buszsofőrnek öltözött. Jól tette, ő kényelmesen hozzáfért az oktatóbabához, ám Molnár Miklós hangosan adott hangot abbeli aggályának, hogy nadrágja tán szétreped a nem kimondottan öltönyhöz szabott testhelyzetben. Hogy ne hagyjuk sokáig függőben a dolgot, rögvest közöljük is, hogy Molnár alpolgármester végül nem villantott. Térjünk is vissza az oktatáshoz.

Újraélesztés gyorstalpaló

Köcse Tamás a mentőszolgálat részéről köszöntötte az urakat és hölgyeket majd nekilátott az alapszintű újraélesztés bemutatását.

Ágh Péter, aki szolidarít a volánosokkal
fotó: Vágvölgyi Bálint

Hogy van? Segíthetek?

- az első varázsmondatok, amivel a bajba jutott embert modellező élettelen torzót megszólította. Ha nincs válasz és meggyőződtünk róla, hogy a delikvens nem lélegzik, akkor jöhet a 104-es segélyhívó tárcsázása majd az újraélesztés. 30-szori mellkasnyomás aztán a szájból-szájba lélegeztetés, kétszer. Egészen addig, amíg nem jön a segítség vagy az újraélesztés nem jár sikerrel.

Kérdések és válaszok

Dióhéjban ennyi. A kérdéseknek persze adtak teret. Dr. Czeglédy Csaba azután érdeklődött kell-e ellenőrizni, hogy nincs-e valami a szájüregben.

Ha nincs arra utaló jel (ételmaradék, hányadék a száj körül), akkor nem feltétlenül kell.

Molnár Miklós már egy kicsit jobban a végletekről faggatózott. Amolyan igazi vizsgakérdést intézett a mentőtiszthez.

Mit kell tenni olyankor, hogyha egyedül, telefon nélkül rátalál egy bajba jutott, újraélesztést igénylő emberre, a következő ház pedig olyan 100-200 méterre van?

Az életszerű helyzetre nyögvenyelős válasz jött, végül visszadobták Molnárnak a labdát. Mennyit fut százon?

Szakály tanácsnok ezúttal nem a város ütőerén tartotta a kezét
fotó: Vágvölgyi Bálint

A félórás oktatás után aztán Köcse mentőtiszt elégedetten állapította meg, hogy ez egy remek társaság, így hát nem csoda, hogy tökéletesen és gyorsan hajtották végre a gyakorlatot.

Puskás Tivadar pedig azzal engedte el ebédelni a képviselőket, hogy bárkinek gyakorolhatni támad kedve az irodájában mindig lesz egy újraélesztés szimulálására alkalmas baba, de ha igény lesz rá, jövő héten ismét csoportos foglalkozáson mutatják meg a bordarepesztős, szájból szájba fújós újraélesztést.

Kíváncsiak leszünk, hogy akadnak-e jelentkezők.

Forog a WSSZ életmentést bemutató kisfilmje
fotó: Mészáros Zsolt

Kapcsolódó

2012.01.18. 14:50

Szombathely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
A döntés nem született meg olyan egyszerűen, ahogy azt várhattuk. Mintegy 20 millióba kerülhet a megyeszékhelynek az átvétel.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: Ny*g*dj*n b*k*b*n!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
fgzb: *gy*t*rt*k. +1. H* *lv*s** *l*f*z*t*k*t *k*rn*k, *kk*r *z*n v*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacsg: *gy*t*rt*k * h*zz*sz*l*k n*gy r*sz*v*l. * ny*g*t.h* l*ss*n *ly*n...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
pokelll33: R*st *n P**c*!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Paulus_Maior: N*m l*t*m *rt*lm*t! - K*rny*z*t*mb*n sz*nt* m*nd*nk* r*g*sztr*...
Ismert emberek buzdítanak oltakozásra az új állami kampányban