NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tovább bonyolódik a séi virágos rét ügye: válaszolt Szombathely jegyzője

A séi civilek nem adják fel, újabb és újabb leveleket írnak, kérelmeket nyújtanak be a hatóságokhoz és a városvezetséghez. Az idő viszont csak telik, egyre nagyobb pusztítást végeznek a munkagépek.

Még hétfőn címzett nyílt levelet dr. Szendrő-Németh Tamás Puskás Tivadar polgármesternek és a Fidesz polgármesterjelöltjének, Balázsy Péternek a Szombathely és Sé határában épülő vadiúj, hatmilliárd forintos állami futballakadémia ügyében, ami nem túl meglepő módon Mészáros Lőrinc nevéhez kapcsolódik. A polgármester hamar küldött is egy rövid választ, de Balázsy Péter még azóta sem reagált semmit az ügyre.

De még jóval a nyílt levél előtt, lassan már két hete benyújtottak a séi civilek egy védetté nyilvánítási kérelmet is Szombathely Megyei Jogú Város jegyzőjéhez, a Természetvédelmi Hatósághoz és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságához. Eddig sehonnan sem kaptak választ, pénteken viszont megérkezett dr. Károlyi Ákos jegyző levele, amiből Szendrő szerint jól látható, hogy egyetlen hatóságnak sem állt szándékában megakadályozni az akadémia létesítését.

A válaszból kiderült, hogy 2008. június 5-én az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága áttanulmányozta a szombathelyi településrendezési terv módosítását és nem kifogásolták azt, mivel úgy vélték, hogy nem érintenek védett természeti területet, ex lege védett területet, természeti területet vagy európai közösségi jelentőségű természetmegőrzési területet. Most azonban rengeteg védett növény, lepke és egyéb állat élőhelyeként szolgál a rét, ezeket pedig mind fel is tüntették a séi civilek a védetté nyilvánítási kérelemben.

Károlyi hivatkozott még a Progressio Mérnöki Iroda Kft. 20l5 januárjában készített előzetes vizsgálatára is, valamint a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2015. március 4-i határozatára is, amiben megállapították, hogy

nem feltételezhető jelentős környezeti hatás

a területen, így zöld utat adtak a beruházásra. Végül pedig a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal AGrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály - Krönyezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály 2017. augusztus 16-án kiadott szakvéleményét is megemlítette, amiben szintén az áll, hogy nem sértik meg a természeti értékeket.

Fentiekre tekintettel megállapítható az is, hogy jelen pillanatban egyetlen szakmai szervezet részéről sem rendelkezünk semmiféle olyan adattal vagy más információval, amely indokoltan megalapozhatta volna vagy megalapozhatná a terület védetté nyilvánításának előkészítését

– írta a jegyző.

Károlyi Ákos teljes válasza:

fotó: dr. Szendrő-Németh Tamás
fotó: dr. Szendrő-Németh Tamás

Mindemellett az is kiderült a 2015. január 29-i közgyűlési ülés előterjesztéséből, hogy Kóbor Lászlónak, az Illés Akadémia kuratóriumi elnökének kötelezettsége lett volna, hogy tájékoztassa a lakosságot a beruházásról, még mielőtt megkezdték volna a munkálatokat. Felkérték továbbá Vígh László miniszteri biztost is, hogy tájékoztassa a közgyűlést a beruházás részleteiről, valamint Kóborral együtt kellett volna megszervezniük a lakossági tájékoztatót. Ezért Szendrő mindkettejüknek írt egy levelet az üggyel kapcsolatban.

A 2015. január 29-i közgyűlés előterjesztése:

fotó: dr. Szendrő-Németh Tamás
fotó: dr. Szendrő-Németh Tamás

De itt még nem ért véget a levéltenger. Szendrő ugyanis írt egy levelet Hende Csabának is a nyugati elkerülő nyomvonalának ügyében, tekintettel arra, hogy az akadémia létesítése miatti új nyomvonal szemmel láthatóan sokkal nagyobb környezeti terheléssel jár.

Nagy gratuláció a hatóságoknak és a politikusoknak! Ha a több mint egy héttel ezelőtti bejelentést követően megtették volna a szükséges intézkedéseket, akkor most nem egy 80 százalékban letermelt rétet látnánk, akkor még kb. 20%-nál tartottak, amit helyre lehetett volna állítani. Most szabad szemmel is látható, hogy az erdő aljában kb. 2 méter mélyen termelték ki a földet. Ezért nem volt itt alapkő letétel, ezért sunnyogott minden illetékes, mert ehhez senki nem akarta adni a nevét, de attól még SZÉGYELJE MAGÁT MINDENKI, AKI ERRŐL TUDOTT ÉS NEM AKADÁLYOZTA MEG! Jól szemlélteti a magyar undorító, gusztustalan közéletet mindkét oldalon

– áll a Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett nevezetű Facebook-oldal videójánál.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Safranek Úr: M*ly*n Kr*sz-p*rk *szk*zb*rl*s? *m*k*r p*r h*n*pj* *rr* j*rt*nk,...
Ha a felújított szombathelyi víztoronyba vágyna, itt vannak az árak
Safranek Úr: N*gy*n *gysz*r* * m*g*ld*s, b* k*ll f*v*s*t*n* *z *g*sz*t. M*g l...
Videó: Kánikulába dermedt a szombathelyi „térköves” Berzsenyi tér
miki1950 : B*z*ny*r* v*n *g*zs*g *s b*nn*, d* kb. *nny*, h*gy n* sz*dd l* *...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
demoktatorovm: H*ly*tt* m*jd * L*r*ncn* c*g* sz*rv*z* ......
Egy évig nem szervezhet vadászatokat Mészáros Lőrinc cége
miki1950 : M**rt n*m v*gy*k m*gl*p*dv*? ...
Csendben árat emelt a Pfizer és a Moderna is