NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Schiffer András: Megszűntek a hagyományos ideológiák

Sajtóközlemény

Schiffer András: Az ökopolitika meghatározó képviselethez juthat

Schiffer András, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője a Németh László Szakkollégium meghívására járt Szombathelyen, ahol az ökopolitika magyarországi lehetőségeiről tartott előadást.

Az LMP-s képviselő szerint a hagyományos ideológiák a 21. századra megszűntek, és három nagy világmagyarázat keletkezett. Az egyik egy technokrata, neoliberális megközelítés, amelyet többen szakértői politizálásnak is neveznek, ám ez tulajdonképpen nem más, mint a kapitalista rendszer kritika nélküli kiszolgálása. A másik világmagyarázat populista, a rendszerrel szembeni kritikát megoldási javaslatok nélkül képviseli. A harmadik, az ökopolitikai út, amely úgy képes kritikát megfogalmazni a rendszerrel szemben, hogy valós megoldási javaslatokat is tud kínálni. A Lehet Más a Politika ennek a harmadik útnak a magyarországi képviseletére jött létre. Az ökopártnak következetesen kell képviselnie ezt az irányvonalat, és azokkal a szervezetekkel lehet szövetségre lépnie, akik hasonlóan gondolkodnak.

Schiffer András szerint a rendszerváltás óta eltelt időszakot a balliberális és a jobboldali táborok harca határozta meg. Az egyik oldal antidemokratikusnak, a másik pedig nemzetárulónak kiáltotta ki az ellenfelét, miközben a saját oldal összes hibáját elnézte. Az LMP-nek ezen a szekértábor logikán is túl kell lépnie.

Az országgyűlési képviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy az LMP bár nem kíván egy új kisgazdapárttá válni, a vidék, valamint a helyi kis- és családi gazdálkodók megerősítését fontos célnak tekinti.

Mint mondta most nagyjából annyi idővel vagyunk a 2014-es választások előtt, mint az LMP megalakulásakor a 2010-es választások előtt voltak. Akkor nem sokan bíztak a sikerben, mégis 7 és fél százalékkal került a Parlamentbe a párt. Az LMP-nek egyértelmű stratégiát kell meghatározni és azt következetesen kell végigvinnie. Ha ez sikerül, akkor a következő országgyűlési választásokon egy két számjegyű eredmény is könnyen elképzelhető az LMP számára, így az ökopolitika Magyarországon meghatározó képviselethez juthat.

Szombathely, 2012. november 12.

LMP Vas Megyei Szervezete

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés