NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mi az igazság az „utcára tett” szombathelyi táncosok ügyében?

Komoly internetes adok-kapokba torkolt az Agora átszervezésének egy mellékszála.

A múlt héten derült ki,

2021.01.22. 11:56

Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont

/ közélet 2 hsz. /
Horváth Soma alpolgármester pontosította a helyzetet.
hogy a szombathelyi önkormányzat átszervezi az Agora Kulturális Központot és a Médiaközpont Nonprofit Kft.-t. Az átszervezés lényege, hogy az Agorát és a Médiaközpontot összevonják, az új szervezet a jövőben kft-ként, azaz önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságként működik, az Agora mint intézmény pedig jogutód nélkül megszűnik.

Még nincs végleges döntés az ügyben, és a részletek kidolgozása is hátravan, de a terv már eddig is politikai vihart kavart. A szombathelyi Fidesz a szakbizottságok összehívását követelte,

2021.01.22. 18:15

A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt

/ vélemény 7 hsz. /
A párt szombathelyi szervezete tiltakozik az átszervezés ellen.
amire aztán az Éljen Szombathely frakció is válaszolt.
2021.01.24. 17:36

Nem csitulnak a szombathelyi Agora körüli hullámok

/ közélet 11 hsz. /
Ma az Éljen Szombathely frakciója reagált a Fidesz pénteki közleményére.

Savaria TSE
fotó: Savaria TSE

A helyi kormánypárti lapok tragédiaként számoltak be az ügyről, azt is írták, hogy „a Savaria TSE-t a magyar kultúra napján tették utcára”. Erre Horváth Soma, kultúráért (is) felelős alpolgármester Facebook-posztban reagált, mi pedig telefonon tettük fel kérdéseinket neki.

A próbateremből nem kell kiköltözniük a táncosoknak

Horváth Soma lapunknak elmondta, hogy több szempontból is szüksége van a helyiségekre az Agorának a Művelődési és Sportházban, hiszen a korábbi vezetés által piaci áron bérelt külső raktárhelyiségeket az intézmény, miközben a saját épületében bérleti díjért (vagy anélkül) kiadott iroda- és raktárhelyiségeit nem tudja használni.

„Ez a helyzet fenntarthatatlan, már csak azért is, mert például hamarosan sor kerül az MMIK átadás-átvételére és az ott lévő AGORA-tulajdonú berendezéseket valahol el kell helyezni” – mondta az alpolgármester.

A Savaria TSE egy raktárat és egy irodahelyiséget használ jelenleg az MSH-ban, amiért nem fizettek bérleti díjat. Ellentétben a másik tánccsoporttal, a Lorigo TSE-vel, akiknek szintén távozniuk kell, de eddig fizettek a bérletért.

fotó: Mészáros Zsolt

Az Agora igazgatója, Horváth Zoltán már január elején jelezte, hogy több helyiségre lesz szükségük az MSH-ban, és ezt tudomásul is vette mindkét egyesület. Az alpolgármester megjegyezte, nem egyik pillanatról a másikra kell kiköltözniük a táncegyütteseknek, hanem erre február végéig lehetőségük van.

Hozzátette, a Savaria TSE a Kisfaludy utca 1-ben tartja a táncpróbákat, tavaly szeptemberben jelezték, hogy hosszabb időtartamban szeretnék használni az ott lévő helyiségeket, és erről személyesen is egyeztettek, hogy a járvány befejezte után visszatérnek rá.

Az alpolgármester kijelentette, az ügyben több sajtóorgánum is egyoldalú és valótlan állításokat jelentetett meg: nem igaz, hogy az utcára tették a Savaria TSE-t, hiszen jelenleg is van próbatermük, az MSH-ban csupán a raktárból és az irodából kell kiköltözniük. Horváth Soma elmondta: eddig is jó kapcsolat volt a két szervezettel, a jövőben is segíteni fogják a munkájukat.

Az önkormányzat támogatta a működésüket is: 2020-ban összesen 1,3 millió forintot kapott a két szervezet. Tavaly volt a városban két táncverseny is, az egyiket 12 év után sikerült visszahozni, a másik először volt Szombathelyen, és ebben az önkormányzat segítsége is benne volt, hiszen 2-2 millió forinttal főszponzorként támogatták a rendezvényeket.

Megkerestük a Savaria TSE-t is, ők közleményben reagáltak:

Közlemény

Újságírói megkeresésre, miszerint igaz-e a hír, hogy az érintett egyesületeknek ki kell költözni az Agora épületéből, szigorúan csak a tényeket közölve adtunk tájékoztatást. A megszólalásunk nem fogalmazott meg kritikát senki irányába és abszolút pozitív felhanggal zárult.

Attól a körülménytől, hogy a nyilatkozatot továbbgondolva bárki, bármilyen érdekek mentén felhasználja, teljes mértékben elzárkózunk.

Cáfolva azonban Egyesületünket ért negatív felhangú bejegyzéseket, a tényszerűséghez ragaszkodva az alábbiak mellett nem mehetünk el szó nélkül.

51 éves Egyesületünk megalakulásától kezdődően működött a Sportházban. A kiköltözéssel érintett két helyiséget (iroda és raktár) az AGORA jogelődjével kötött együttműködési megállapodás alapján használtuk.

A jogelődök bérleti díj megfizetése helyett a Sportház rendezvényein történő ingyenes fellépések és egyéb közreműködői feladatok elvégzésében állapodtak meg. Az Agora januári közlését, miszerint a két helyiséget továbbiakban bérleti díj ellenében vehetjük csak igénybe, majd egy héttel később a teljes kiköltözés közlését is – megértve annak indokait – természetesen minden ellenvetés nélkül tudomásul vettük.

A sportház nagytermét, illetve a bejegyzésben említett másik edzéshelyszínünket is mind az edzéseink, mind a versenyeink, előadásaink céljából korábban is és most is mindig teljes egészében a piaci alapon megállapított bérleti díj megfizetése ellenében vettük igénybe.

Egyesületünk tehát erre utaló állítások ellenére, sem korábban, sem a jövőben nem várta és nem is várja el, hogy a számára a város vagy bármely intézménye ingyen használatot biztosítson.

Egyesületünk támogatásával kapcsolatos információk nem teljes mértékben helytállóak, ezért fontosnak tartjuk elmondani az alábbiakat.

A bejegyzésben konkrétan említett 500.000 Ft összegű támogatást 2019. évben a 20 fős csapatunk brémai világbajnokságra való kiutazásához, a 400.000 Ft összegű támogatást pedig a következő, 2020-as éves működésünkre kaptuk. Hálásan megköszönve ezen támogatásokat, természetesen valamennyi ezt meghaladó, jelentős összegű költségünket évről-évre önerőből fedezzük.

A korrekt tájékoztatás érdekében fontos leszögezni, hogy bejegyzésben említett nagyösszegű, 2-2 millió forintos támogatással érintett táncversenyek Egyesületünk nevével nem hozhatók összefüggésbe. Azok rendezője tudomásunk szerint a Szövetség volt egy másik szombathelyi egyesület közreműködésével.

A versenyek egyikén, a Magyar Bajnokságon Egyesületünk bármely más csapathoz hasonlóan nevezési díj megfizetése ellenében, kizárólag versenyzőként vett részt, melyen egyébként – óriási közönségsiker mellett – magyar bajnoki ezüstérmet szerzett.

Továbbra is kizárólag a sport és a kultúra értékei iránti elköteleződéssel, Szombathely kulturális és sporteredményeihez hozzájárulva szeretnénk munkánkat az elmúlt évekhez hasonlóan – a táncszerető embereknek örömet szerezve – folytatni. Erre bizonyosan továbbra is lehetőségünk lesz, tekintettel arra, hogy a városvezetés mindannyiunkat biztosított arról, hogy a táncot hozzánk hasonlóan továbbra is a szívügyének tekinti.

Kimaradva továbbra is a táncparketten kívül, egyéb fórumokon zajló csatározásokból részünkről az ügyet szeretnénk lezártnak tekinteni.

A Lorigo TSE elnöke is a Facebookon jelentkezett:

A LORIGO TSE elnöki minőségemben hozzászólva a témához, a magunk részéről köszönjük az eddigi együttműködést az AGORA-val. Köszönjük a jelenlegi – és a tisztesség azt követeli, hogy az előző városvezetésnek is – azt a pozitív hozzáállást, ami lehetőséget adott arra, hogy Szombathelyt a tánc fővárosának tekintsék.

A város támogatása nélkül nem lett volna lehetséges, hogy egyesületünk, a LORIGO TSE a 2020-as bajnoki sorozat zárásaként az ország második legeredményesebb klubja lett, felnőtt, és a fiatalabb korosztályban is magyar bajnok párosokkal dicsekedhet, és képviselheti világversenyeken is hazánkat.

Tudomásul vesszük, és maximálisan megértjük a mai helyzetet, hogy a város vezetése, és az AGORA a továbbiakban nem tudja biztosítani, hogy a házban irodát béreljünk, annak ellenére, hogy ez esetünkben az elejétől fogva piaci alapon, bérleti díj ellenében történt.

A mai napon felkereste egyesületünket Fekete Péter kulturális feladatokért felelős államtitkár Úr és az MMIK működtetését végző intézmény vezetője. A tárgyalások számunkra megfelelő megoldásokat hoztak, mindkét fél - remélhetőleg a város vezetésével kiegészítve - elkötelezett abban, hogy Szombathely a jövőben is a magyar táncélet fellegvára legyen. Mi mindenképpen ezen leszünk.

Üdvözlettel: Gombás Endre LORIGO TSE elnök

Horváth Soma Facebook-posztja:

A táncban az a jó, hogy egy ideig nem kell beszélned, ha nem akarsz” – írta Charlaine Harris. Nekem viszont a tánc, az...

Közzétette: Horváth Soma – 2021. január 25., hétfő

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?
miki1950 : N* j*. 2 x 235 * p*nt*s. ...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
nyugat1: "*lk*pz*l*s*m sz*r*nt * s*jt* *gy n*gysz*r* z*ng*r*, *m*ly*n...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
miki1950 : "* sz*z* f*ld*n v*l*m* r*g. " R*g *m! *z *rd*g k*p*b*n ...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
stumbledsix313: M*gb*zh*t* f*rr*sb*l t*d*m, h*gy * k*s*bb K*rm*nd*n m*g*ll*t*tt ...
A valóság nem Hollywood – Az olvasó pedig lassan a szemének sem hisz