NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2019

Savaria Történelmi Karnevál 2019 program

Forgassuk meg hát együtt az idő kerekét a Savaria Történelmi Karneválon!

Az immár két évtizedes múltra visszatekintő „újkori” Savaria Történelmi Karnevál Szombathely városának ünnepi időszaka. A belváros augusztus végén díszruháját magára öltve várja a helyi és távolabbról érkező vendégeket az összművészeti fesztivál gazdag programjára. A város római története mellett megelevenednek dicső korok és kevésbé dicső időszakok történelmi eseményei, valamint kiemelkedő vagy éppen hírhedt alakjai. A rendezvény célja Savaria-Szombathely máig megmaradt és jövőnkre is hatást gyakorló értékeinek bemutatása, mely a színes programkínálatban számtalan módon jut el a fesztiválozó közönséghez: hagyományőrző bemutatók, kiállítások, viselet-bemutatók, szakmai előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, képző- és iparművészeti bemutatók által. Aki pedig maga is tógába-tunikába bújik, visszavonhatatlanul részese lesz az időutazás élményének. Forgassuk meg hát együtt az idő kerekét a Savaria Történelmi Karneválon!

HELYSZÍNEK

FORUM SZÍNPAD

Fő tér

A belváros szívében felállított színpadon egymást váltják a magyar és az európai minőségi zene kiválóságai. A Fő tér ezekben a napokban találkozóhelye a különböző kultúráknak, fóruma a minőségi szórakozásnak, egyszersmind középpontja a Karnevál igencsak színes forgatagának. Perzselő dallamok, szívhez szóló dalszövegek, fékevesztett ritmusok, éjszakába nyúló baráti találkozások nagyszerű művészek kíséretében. A kínálat igencsak változatos: ethno-funk őrületet ígér a Kerekes Band, egyedi felállásban idézi meg Ray Charles szellemét az Isis Big Band és Uros Peric, konvenciómentes könnyűzenei szórakozást hoz a Fran Palermo, a Schaeffler jóvoltából pedig vasárnap este Rúzsa Magdi és zenekara varázsolja el a nagyérdeműt.

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

Aréna u.

A jó Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt karneváli időturistákat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark. Az 1. század római és kelta harcászatától egészen a keresztes háborúk koráig terjed a paletta, melyből a hadtörténet iránt érdeklődő látogató válogathat. Láthatjuk a Birodalom legjobb gladiátorait, a világ legjobb lovasíjászát és az ország legrégebbi római katonai hagyományőrző csapatát. Először mutatkozik be a Karneválon az avar lovas harcmodort bemutató Anda Lovasharc Egyesület, és rég nem látott vendégként a Milites Christi Templárius Katonai Hagyományőrző Alapítvány keresztes lovagjaival is találkozhatunk. Ugyancsak a 20. évforduló tiszteletére érkeznek az idei Karneválra a bécsi Rittersporn Egyesület katonai és civil hagyományőrzői, akik a város alapítása idején a vidéken élt kelták életébe avatják be a közönséget.

BOROK UTCÁJA

Rákóczi F. u.

Aki a Karnevál négy napjában tiszteletét teszi a Rákóczi Ferenc utcában, az nagyszerű ízelítőt kap a Karnevál esszenciájából, hisz kiváló koncertélmények és még kiválóbb nedűk „otthona” a Borok Utcája. Egyetlen utcában megtalálhatók itt Magyarország meghatározó pincészetei, akik a hagyományos „nagy boraik” mellett az új kedvenceket is bemutatják a szombathelyi közönségnek. S hogy ebben az utcában a bor kíséri a programokat vagy esetleg épp fordítva, azt mindenki döntse el maga! Robbanjon együtt a Sin Seekas zenei energiabombájával, csemegézzen a nagy kedvencekből Nagy Feróval és a Beatricével, elevenítse fel emlékeit a Zanzibárral, és idézze meg a valódi trópusi bulik hangulatát a Ladánybene 27 zenekarral!

SÖRTÉR

Isis tömbbelső

Ha a kiváló borokat már megízlelte, oltsa szomját a Sörtér igencsak változatos kínálatával – legyen szó akár a hordó aranyáról, akár a zenei csemegékről! A hagyományosan a helyi zenészek és környékbeli rajongóik találkozásának méltó teret adó Isis tömbbelső 2019-ben is a sörös koccintások és a nagy találkozások helyszíne lesz. A Radiogram, a Tom Kondor Band, a Smoking Frog, a Blahalouisiana és a New Level Empire rajongói készüljenek, mert ennél jobb helyszínt garantáltan nem találhatnak a találkozásra!

KALANDVÁR

Gáyer-park

A Karneválra látogató családok első útja biztosan a Gáyer-parkba vezet, hisz nincs gyermek, akit ne szippantott volna be a korábbi látogatás élménye a gyermekhelyszínen. A kicsik igényeire kiemelten figyelő Kalandvár önmagában is egész napos élményt és szórakozást kínál a családoknak. Teszi mindezt kézműves foglalkozások, tematikus játszóházak, interaktív előadások, táblás játékok és nagyszerű színpadi produkciók segédletével. A megszokottan magas színvonalra az idei évben Palya Bea, Majoros Ági és Gryllus Vilmos személye a garancia.

THALIA KERTJE

Gáyer-park

A napközben gyerekzsivajtól hangos Gáyer-park estére hangulatában igencsak egyedi helyszínné avanzsál. Az elmúlt évek hangos sikerei után idén ismét magas művészi színvonalú darabok kerülnek Thalia Kertjének színpadára. Péntek este egy multinacionális cég call centerében szerzett tapasztalatairól „mesél” Mészáros Piroska a Call girl című darabban. Szombat este Pokorny Lia bújuk a Valami csaj(ok) bravúrszerepébe Őze Áron partnereként, míg vasárnap este Szalai Kriszta monodrámája okoz igencsak elgondolkodtató perceket a Maradjunk annyiban című darab nézői számára.

KELETI UDVAR

VAOSZ-udvar

Az idén új helyszínre költöző keleti varázs a VAOSZ-udvarban szippantja be az orientális táncok, a szépséges mozdulatok és a fülledt pillanatok rajongóit. A legkülönbözőbb technikákat ismerő és mesteri szinten űző hastáncosok produkcióit egyéb táncstílusok értő művelőinek bemutatóival kötjük egy csokorba, és nyújtjuk át a nagyközönség számára. Nem maradnak azonban újdonságok nélkül a táncban tapasztalt érdeklődők sem: a workshopok idén a fúziós hastáncra, az orientális flamencora és a dobszóló koreográfiákra koncentrálnak.

MŰVÉSZETEK UTCÁJA

Kossuth L. u.

Nincs még egy olyan fesztiválhelyszín, ahol ennyi képző- és iparművész engedne bepillantást műhelytitkaiba. A Kossuth Lajos utca negyvennél is több kiállítója a képző- és iparművészet legkülönbözőbb területein alkotva valódi ritkaságokat, egyedi és utánozhatatlan remekeket kínál a szép iránt fogékony érdeklődők számára. Mindeközben a színpadon a társművészetek kiválóságai kínálják művészeti bonbonjaikat a jelenlévőknek.

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ

Szent Márton utca

A Karnevál a városlakók és a városban működő civil szervezetek aktív részvétele nélkül nem lehetne ennyire színes és sikeres rendezvény. A Civil Korzón bemutatkozó szervezetek bepillantást engednek tevékenységeikbe, megismertetik a látogatókat céljaikkal, aktív támogatókat keresnek munkájukhoz. Teszik mindezt igencsak változatos és szórakoztató programjaikkal a Szent Márton utcában.

KÍSÉRŐHELYSZÍNEK

SZULTÁNIA - MIRACULUM

Belsikátor

A jótékony célért dolgozó Mira Orient Art a keleti hangulat egyik megidézője immáron évek óta a Karneválon. A jósda, az arc- és hennafestés, valamint a hastánc bemutatók igencsak népszerűek, azonban kétségtelenül a Savaria Legio marcona katonái által végrehajtott Háremrablás a leglátogatottabb programjuk.

MAGYAR UDVAR

Berzsenyi D. tér

A programok nem titkolt célja a népzene és néptánc megszerettetése az érdeklődő közönséggel. A műfajt professzionális szinten űző felnőtt zenekarok és tánccsoportok mellett a fiatal korosztály is megmutatja tudását, az esti időszakban pedig bárki betársulhat a táncosokhoz a táncházi forgatagban.

KARNEVÁLI CSODÁK FOLYOSÓJA

Aréna u.

Augusztus 22-én, 23-án és 24-én ismét kinyitja kapuit a Csodák Folyosója a Kanizsai Dorottya Gimnázium II. emeletén. A természettudományos laborban a kémia rejtelmeibe tekinthetnek be az érdeklődő kicsik és nagyok, a II. emeleti folyosón pedig a cirkusz varázslatos világát megidéző kísérletekkel találkozhatnak a karneválozók. Az önkéntesek 11.00 és 13.00 óra között várják az érdeklődőket.

KARNEVÁLSZÍNHÁZ

Megyeháza udvara

Carlo Goldoni: A főnök meg én meg a főnök A Ponyvaregénybe oltott commedia dell’arte, a Keresztapával keresztezett mágikus realizmus – Goldoni klasszikus vígjátéka, a Két úr szolgája mai olasz környezetben, őrült és kacagtató színpadi mesében… Ahol a mesélőre is lőnek.

ELTE SEK EGYETEMI STAND

Iseum előtti tér

Kíváncsi vagy, hogy mivel játszanak a kutatók? Szeretnél természettudományos kísérleteket végezni, megnézni a holdat, esetleg portért rajzoltatni? Akkor látogass el hozzánk! Az ELTE Savaria Egyetemi Központ standja változatos, sokszínű programokkal várja az érdeklődőket három napon át az Iseum előtt.

TRÓPUSI LEPKE- ÉS ROVARKIÁLLÍTÁS

Ferences templom színházterme

A kiállításon közel 10000 egyed és 3000 különböző fajba tartozó preparált ízeltlábú látható a trópusi égövből. Nyitvatartás augusztus 22–23– 24–25. 10.00–21.00 óra között; jegyárak: felnőtt jegy: 500 Ft, gyermek jegy: 300 Ft, családi jegy 5 főig: 1000 Ft

HONVÉDSÉGI TOBORZÓPONT

Aréna u. 8. udvara

A Toborzóponton a Magyar Honvédség jelenlegi profilja mutatkozik be, kiegészítve a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program elemeivel: katonai eszközök és felszerelések bemutatása; pódiumbeszélgetések; katonai hagyományőrzők bemutatkozása…

ISEUM SAVARIENSE

Rákóczi F. u. 6-8.

Szombathely egyik legimpozánsabb múzeumi intézményegysége varázslatos kulisszát nyújt a kétezer éves város történelmének megidézéséhez. A múzeum szervezésében lehetőség van az OTP Bank alatti római városrészlet megtekintésére szakértő vezetéssel kísérve.

EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Körmendi út

A Capella Savaria Együttes karneváli koncertje keretében Telemann Tafelmusik sorozata városunkban egy koncerten most először hangzik el. A koncert időpontja: augusztus 23. péntek 18.00 óra.

MNL VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA

Belsikátor

A márka neve: Savaria–Szombathely címmel helytörténeti kiállítás várja a látogatókat a Vas Megyei Levéltárba. A magánszemélyek és közgyűjtemények ritka darabjait felvonultató páratlan tárlaton olyan tárgyak szerepelnek, amelyeken Szombathely neve mintegy márkajelzésként jelenik meg. A kiállítás ingyenesen megtekinthető augusztus 23–24-én 10.00–20.00 óra között, augusztus 25-én 10.00–18.00 óra között.

SARLÓS BOLDOGASSZONY SZÉKESEGYHÁZ

Mindszenty J. tér

Augusztus 23–24-én 9.00–19.00 óra között félóránkénti vezetés indul a Székesegyház tornyaiba. A kedves látogatóknak összesen 386 lépcsőfokot kell „leküzdeniük”, de a Székesegyház nagyharangja mellől csodálatos magaslati kilátás nyílik Szombathely városára. Akiknek problémája van a zárt térrel, annak nem ajánljuk a megtekintést. A belépő jegy ára egységesen: 500 Ft/fő.

SAVARIA MÚZEUM

Kisfaludy S. u.

A Savaria Múzeum a város egyik első számú múzeumi kiállítóhelyeként a város történetének mérföldköveit mutatja be a látogatók számára. A Karnevál napjaiban az állandó kiállítás és a Lapidárium kínál sok-sok felfedeznivalót a hétköznapi ókori Savaria életébe engedve bepillantást.

SZOMBATHELYI KÉPTÁR

Rákóczi F. u.

A Képtár Záróra címmel szervez tárlat- és épületbejárást a felújítás előtt álló épületben a munkálatok megkezdése előtt.

SMIDT MÚZEUM

Hollán E. u.

A Smidt család gyűjteményét bemutató múzeum az Egy szelet Szombathely című időszaki kiállításának bemutatásán túl cukrászsegédet is keres, és nem csak a gyerekek köréből!

JÁRDÁNYI PAULOVICS ISTVÁN ROMKERT

Mindszenty J. tér

A Romkert a Karnevál napjaiban csak tárlatvezetéssel látogatható. A belépőjegy a vezetés előtt fél órával vásárolható meg a helyszínen. Tárlatvezetések: 10.30; 14.30; 16.00 órakor.

PÜSPÖKI PALOTA

Berzsenyi D. tér

Augusztus 23–24-én 9.00–19.00 óra között óránkénti vezetéssel megtekinthetők a Püspöki Palota első emeleti barokk termei. Az utolsó vezetés 18.00 órakor indul. Belépőjegy: felnőtt 1500 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 700 Ft/fő.

EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR ÉS HERZAN-KÖNYVTÁR

Szily J. u.

A két különleges egyházmegyei gyűjtemény 1000 Ft-os kedvezményes belépőjegy ellenében augusztus 23–24-én 10.00–18.00 óra között tekinthető meg idegenvezetéssel. Tárlatvezetés indul 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00, 17.30 órakor.

ZENEUDVAR

Belső Uránia udvar

Komolyzene könnyedén! – talán ez is lehetne a mottója az új helyszínnek, ahol ifjú tehetségek és tapasztalt kamarazenészek örvendeztetik meg a karneválozó közönséget komolyzenei bonbonjaikkal. Válasszon Ön is ízlésének megfelelően!

GOSPEL-EST A SZÉKESEGYHÁZBAN

Mindszenty J. tér

Az Octovoice Énekegyüttes klasszikusokat és kortársakat is megidézve az „a cappella” jazz, a swing és a rhythm & blues műfajaiban kalandozik. A Lélek Hangjai című gospel és soul zenei koncert időpontja: augusztus 22. csütörtök 21.00 óra, jegyek 2500 forintért a Püspöki Palota Látogatóközpontjában kaphatók.

KERESZTÉNY UDVAR

Hollán E. u.

Az új helyszínen kézműves foglalkozás, imaösvény és zenés dicsőítés várja a kicsiket és a nagyokat augusztus 23–24-én 14.00–18.00 óra között a Főplébánia udvarán és a Batthány-teremben.


INFORMÁCIÓK

JEGYÁRAK, NYITVATARTÁSOK

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

Jegyárak: 08.23. péntek - napi felnőtt: 1300 Ft, kedvezményes diák, nyugdíjas, pedagógus-igazolvánnyal, jelmezben: 700 Ft, egész napra Szent Márton-kártyával: 500 Ft. 08.24-25. szombat és vasárnap - napi felnőtt: 1900 Ft, kedvezményes diák, nyugdíjas, pedagógus-igazolvánnyal, jelmezben: 1300 Ft. Három napos felnőtt jegy: 3800 Ft, három napos kedvezményes jegy: 2300 Ft, három napos jegy Szent Márton-kártyakedvezménnyel: 3300 Ft.

TÜZES JÁTÉK

Időpont: augusztus 22. csütörtök 21.30 (kapunyitás 21.00) Esőnap: augusztus 23. péntek 22.30 A tűznyelők, tűzfújók, tüzes mutatványosok és maskarás tűzvarázslók időutazása látványos perceket ígér minden látogatónak. Jegyár: 1900 Ft

LELÁTÓ A FELVONULÁSRA

Az augusztus 23-án pénteken és 24-én szombaton 19.00 órakor kezdődő felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is. Jegyek a Tourinform Irodában és a Fő téri információs pavilonban válthatók. Jegyár: 2100 Ft

IDEGEN NYELVŰ INFORMÁCIÓS PONTOK

TOURINFORM IRODA

Idegen nyelvű információs kiadványokkal, turisztikai szolgáltatásokkal áll a városba érkező külföldiek rendelkezésére a Tourinform Iroda (Szombathely, Király u. 1/A). Szolgáltatások: csomagmegőrzés, pénzváltás, szállásfoglalás, jegyelővételi információk. Nyitvatartás: augusztus 23.: 9.00–17.00, augusztus 24–26.: 10.00–22.00

KARNEVÁLI INFORMÁCIÓS PAVILON

Augusztus 12-től a Fő téri információs pavilon munkatársai készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére információval, jegyvásárlási lehetőséggel, kiadványokkal és ajándéktárgyakkal. Nyitvatartás: augusztus 12-21.: H-P: 10.00-18.00, Szo: 10.00-14.00, augusztus 22-25.: 10.00-22.00.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

KÖZLEKEDÉS

Tájékoztatjuk Szombathely lakosságát és a rendezvényre érkezőket, hogy a 2019. augusztus 22–25. között megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál sikeres lebonyolítása érdekében útlezárásokra, parkolózárásokra és forgalom-korlátozásokra kerül sor.

A rendezvényterület tervezett lezárási időszaka: 2018. augusztus 20–27. A lezárt utcák folyamatos megnyitása: 2019. augusztus 26-­án 17.00 órától.

Aki a behajtásra engedélyt kapott fokozott óvatossággal, mérsékelt sebességgel, és a gyalogosok veszélyeztetése nélkül köteles közlekedni! A rendezvényhelyszíneken kerékpározni tilos! A behajtásra engedélyezett időszakban behajtók a végső időpontig kötelesek elhagyni a lezárt területet, ellenkező esetben magatartásuk rendezői intézkedést von maga után!

KIJELÖLT TERELŐÚT

Kiskar utca–Mátyás király utca–Szent Flórián körút–Hunyadi utca–Szent Márton utca

A rendezvény területén a rendezvényi napokon parkolni a KRESZ aktuális szabályai szerint szabad. A felvonulási útvonalon, valamint a megállási tilalmú útszakaszokon az érintett parkolókat szalagozással zárjuk, a szalagozott parkolókban megállni tilos. A rendezvény idején a tiltás ellenére az itt elhelyezett járművekben esetleg keletkező károkért a rendezők felelősséget nem vállalnak! Kérjük, a szemetes konténerekhez való hozzáférést ne akadályozzák parkoló járműveikkel, ezzel segítve azok ürítését.

JELMEZES, FÁKLYÁS FELVONULÁS

2019. augusztus 23–24­én 19 órától, esőnap 25­én 10.30 órától. Kérjük a nézőktől, hogy biztonságuk érdekében tegyenek eleget a rendezők felszólításának, valamint a szalagon engedély nélkül ne lépjenek/bújjanak át, és a szalag alá ne üljenek le!

Fix, illetve mobil (összecsukható) lelátók a felvonulások idején az alábbi helyszíneken tervezetten kerülnek felállításra:

- 1 db mobil, de fixen telepített a Berzsenyi téren,

- 1 db mobil, de fixen telepített a Városházával szembeni Fő tér szakaszon az OTP Bank előtt,

- 2 db mobil, időszakosan kinyitott a Mártírok terén a Széll Kálmán – Király utcák torkolatában.

A felvonulás kötelezően meghatározott útvonala: Ferences kert – Thököly I. u. – Bejczy u. – Kossuth L. u. – Hefele u. – Berzsenyi tér–Széchenyi I. u. – Kőszegi u. – Mártírok tere – Király u.–Savaria tér – Szent Márton u. – Wesselényi u. – Thököly u.

A helyi járatos autóbuszok a lezárások idején terelőúton haladnak az ÉNYKK Zrt. tájékoztatása szerint.

PARKOLÓK

Külföldi vendégeink számára javasoljuk, hogy a belváros forgalom előli lezárása és a könnyebb gyalogos megközelíthetőség miatt a városon belül a szálláshelyek által biztosított parkolóhelyeken hagyják gépjárműveiket.

Parkolásra javasolt utcák: Rákóczi Ferenc utca szabad szakasza, Légszeszgyár utca, Városi Vásárcsarnok környéke, Szent Márton utca, Óperint utca, Mátyás király utca.

FACEBOOK

https://www.facebook.com/savariakarnevalofficial/

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

http://www.karnevalsavaria.hu/2018/

SZOMBATHELYPONT

Városi mobilalkalmazás szálláshely, gasztronómiai és programinformációkkal. Letöltés: QR-kód (beszúrása)


FELVONULÁS - TRIUMPHUS

Augusztus 23-án, pénteken és 24-én, szombaton 19.00 órától a Karnevál időkereke kétezer esztendő történelmi korait, a rómaiaktól a második világháborúig terjedő időszak kiemelten fontos szereplőit és eseményeit vonultatja fel előttünk a belváros ünnepi kulisszái között. Aki megtekinti a lemenő nap fényében induló jelmezes felvonulást, az több száz maskarás látványában, valamint hagyományőrzők és muzsikusok produkcióiban lelheti kedvét. A város és Pannónia dicső történetét, híres szülötteit, a magyar történelem emblematikus figuráit felvonultató menetet gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűznyelő és tűzfújó mutatványosok, valamint zászlóforgatók produkciói színesítik és teszik pezsgővé.

A jelmezes felvonulások időpontjai: 2019. augusztus 23-án és augusztus 24-én 19.00 óra.

Jegyár a lelátóra: 2100 Ft.

Az augusztus 24-i felvonulás esőelőadásának időpontja: augusztus 25., 10.30 óra

A felvonulások útvonala: Történelmi Témapark – Thököly I. utca – Bejczy I. utca – Kossuth L. utca – Hefele M. utca – Berzsenyi D. tér – Széchenyi I. utca – Kőszegi utca – Mártírok tere – Király utca – Savaria tér – Szent Márton utca – Wesselényi M. utca – Thököly I. utca

Váltson jegyet felvonulás útvonalán elhelyezett lelátókra – a részletekről érdeklődjön a Karneválirodában!

FELVONULÁSI SORREND

RÓMAIAK

• Claudius császár bigán

• Legio XV. Apollinaris Cohors II.

• Legio I. Adiutrix

• Legio III. Italica Concors

• Szent Quirinus fogolyként

• Legio Leonum Valentiniani

• A legiókat kísérő asszonyok, konkubinák és vízhordóleányok

• Lancearii Savarienses savariai palotagárda alakulat

• Isis istennő papjai és papnői az istennő szobrával

• Collegium Gladiatorium

• Római fanfárok

• Savaria szenátorai, a colonia elöljárói, kíséretükben liktorokkal és díszvendégeik

• Savaria civil lakossága I.

• Szombathely Város Fúvószenekara

• Probus Császár, hitvese és kísérete

• Tiberius Claudius Pompeianus proconsul és hitvese, Sopianae városából

• Savaria civil lakossága II. köztük a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület delegációja Felsőőrről, (Oberwart) Szombathely testvérvárosából (csak szombaton)

NÉPVÁNDORLÁS KORA

• Északi Gárda – germán gepidák (4-5. század)

• Kassai Lajos Lovasíjász Iskola

• Magor Íjász Hagyományt Őrző Kulturális Egyesület

• Emese Álma Szabad Íjász Csapat

• Őr-Nyék Hagyományőrző Egyesület

• Juhász Balázs dudás, 11. századi viseletben

• Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület 10. sz. magyar elit vértes lovasság és varég nehézgyalogság

• Jaurinum Győri Történeti Társaság - Kelet-Európai gyalogos hadak 10–11 sz.

• Langaléta Garabonciások gólyalábon

KÖZÉPKOR

• Csempeszkopácsi Középkori Forgatag küldöttei

• Újhold régizene- és táncegyüttes

• Teátrum Trapp Topp lovagok gólyalábon

• Milites Christi Templarius Katonai Hagyományörző Alapítvány

RENESZÁNSZ KOR

• Gruppo Storico e Sbandieratori of Castiglion Fiorentino (olasz zászlóforgatók)

• Artistica Anam Cara mutatványosok Kaufbeurenből

• Kötélugró mutatványos lányok Sabariából

• Pavane zászlóforgatók

• Vagabanda gólyalábasai

• Be-Jó Történelmi Táncegyüttes – zászlóforgatók, táncosok, tündérszárnyasok és tűzzsonglőrök

• Török kereskedő a családjával a török hódoltság területeiről szamárral

• A Keleti Udvar hastáncosai

• Seres Zoltán és a Pharaoh táncstúdió

BAROKK ÉS REFORMKOR

• Fresco Ballo zászlóforgató csoport

• A barokk Sabaria-Szombathely polgárai

• Savaria Futura Egyesület

• ELTE-SEK diákjai Eötvös Loránd korának viseletében, opcionálisan Széll Kálmán megjelenítése

• Mare Temporis Alapítvány, Sabaria-Szombathely francia megszállásának ideje

• Mare Temporis steampunk tüzes mutatványosok

• Tűzmadarak steampunk tüzes mutatványosai

• Ungaresca Táncegyegyüttes és a Boglya zenekar

• Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület

XX. SZÁZAD

• Velocipéd Duó Sopron

• Lóvontatású tűzoltó kocsi – Korhű ruhákba öltözött tűzoltók

• KOKSZ oldtimer velocipedisták és biciklisták (csak pénteken)

• A MATASZ II. világháborús hagyományőrző csoportja

• Gencsapáti néptáncközösségek (résztvevő csoportok: Kis-Kópic- Kópic, Ispiláng, Vadhajtás, háromfős zenekarral)

• A Westside TSE táncosai


Nincs még karneváli jelmezed?

Kölcsönöznél?

Akkor vár a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány jelmeztára közel 4000 darabból álló történelmi ruhakollekciójával. Római matrónától a barokk dámáig - csupán választás kérdése, milyen hölgy szeretnél lenni. Az erősebb nem képviselőit szenátori tógák, lovagi öltözetek és nyalka úrfi-jelmezek várják!

A jelmeztár az Aréna utca 8. belső udvarában található.

Nyitva tartás:

Augusztus 14-16-én 10.00- 17.00

Augusztus 21-24-én 10.00-17.00

Jelmezek visszavétele

Augusztus 25.-én 17.00-20.00

Augusztus 26.-án 10.00-17.00

Ha inkább vásárolnál, akkor is irány az Aréna utca! A Teleki Szalonban (Aréna u. 8. utcafronti földszintje) a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai által készített gyönyörű ruhák közül válogathatsz.

Nyitva tartás:

Augusztus 14-16. között 10.00- 17.00

Augusztus 21- 24. között 10.00- 17.00

Augusztus 26-án 10.00- 14.00

Az Aréna u 6. alatt található üzletben pedig a Second Hand Kft. kiváló minőségű, új jelmezeit vásárolhatod meg.

Nyitva tartás:

aug. 15-17. csütörtök-szombat között 9.00-17.00

aug. 21. hétfő 9.00-17.00

aug. 22-24. csütörtök-szombat 9.00-20.00

aug. 25-én 9.00-19.00


Guszto színpad - gasztronómiai bemutatók- főzőshow-k:

augusztus 23. péntek

15.30 óra Collegium Gladiatorium

GLADIÁTOROK ELEDELE – JUHTURÓ, KÁPOSZTA, SZALONNA

21.00 óra Lancsi és Somi (Lancsák Károly és Somos Péter) főzőbemutatója

ZÖLDSÉGES SZARVASRAGU

augusztus 24. szombat

15.30 óra Kassai Lajos lovasíjász főzőbemutatója

MARHALÁBSZÁR ZÖLDKÖRETTEL

17.30 óra Majthényi László Vas Megyei Közgyűlés elnöke főzőbemutatója

Egy lehetséges római street food: ZÖLDSÉGES KRÉMLEVES CSIRKEMELLEL

augusztus 25. vasárnap

14.30 óra Savaria Legio Egyesület – Hende Szabolcs - a római köznép étele

RÓMAI KÁSA, RÓMAI KENYÉR

16.30 óra Gyurátz Réka és Halász Bence kvótát szerzett olimpikon - dobóatléták főzőbemutatója

Bajnokok fogásai

Bence reggelije: SERPENYŐS BUNDÁZOTT CIPÓ, MANDULÁS-PROVANSZI OLIVABOGYÓ

Vesz mályvát, póréhagymát, főtt céklát, fenyőrigót, apróra darabolt tyúkhúst. Összetört borsot és lestyánt két fontnyi óborral, egy font garummal, egy font mézzel és sok olajjal. Felkeveri, s közben kóstolja és ízesíti. Egy serpenyőbe téve, és közepes lángon felforralja. Mikor forr, hozzá önt egy sextarius tejet, és a hozzá adott tejjel felveri tojást. Mielőtt megköt ráhelyezi a pirított cipószeletet és jól összesüti. Tálaláskor provanszi marinát olivabogyót tálal hozzá.

Réka fogása - SERPENYŐS SÜLT HAL - FŰSZERES-ÉDES MÁRTÁS

A halat süssük meg serpenyőben. Amikor kész, öntsük rá az alábbi szószt: a megőrölt fűszereket (bors, kömény, koriander, oregano) összekeveri citromlével az apróra vágott datolyával, mézzel, sóval és defrutummal. Mikor már forró, ráönti a halra. Borsozza és tálalja. Cipó szeletet megkeni foghagymás olivaolajjal és meg pirítja.

Réka és Bence: SÁRGADINNYE PIKÁNS ÖNTETTEL

A dinnyéket meg hámozzák, eltávolítják a magházat és felvágják kis darabokra. Ráöntik a passumot és a mézet, majd fűszerezik és hozzá adják a bort. Ezzel leöntik a dinnyedarabokat, s lehűtve tálalják.

18.30 óra Rácz Jenő Michelin Csillagos séf főzőbemutatója

CSONTVELŐ ÉS CSIGA TOAST - FÜSTÖLT HAGYMA MAYONNAISE, ALMA

Egy nagyon finom receptet hoz a Séf, ami sok ember számára lehet különleges kombináció és könnyen elkészíthető. Az íze fantasztikus (egyik személyes kedvence a Séfnek)!

Az elkészített étel modern, korszerű, fűszerezésében és alapanyagaiban hozza a Római kultúrajegyeket.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fucking: N*m, *z *gy*d g*t*lj* * g*nd*lk*d*st, m*rt *m* n*ncs ...........
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: V*l*g*s,*z *k*z*t*k g*t*lj*k * m*g*rt*st *s * g*nd*lk*d*st…...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: T* m*ly*n *st*b* v*gy…..v*gy t*t*lr* *tt*d m*g*d*t m*r m*g*nt d*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: N*m * m*sz*r*s v*tt* m*g *z *r*m*v*t,h*n*m *z *p*s nyrt. *z nyrt...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: H*ggy*d! Cs*k tr*llk*d*k *z * t*lv*j f*d*l*t*s*s k*s r*szk*b*r*n...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot