NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

5 ok, amiért érdemes volt kinézni a Savaria téri Könyvhétre

Kis város a miénk, kicsi könyvheti rendezvénnyel. A könyvesek ezúttal a Savaria térre pakoltak ki, kisszínpaddal, két kis sátorral, két kiadóval, egy helyivel és egy országos terjesztői hálózattal. Van azonban öt érv, amiért érdemes volt a délutánban fogni a sátorfánkat, kimenni és könyveket lapozgatni:

1. Örökbefogadtunk nyolc könyvet

A színpad mellett, lent a földön egykor jobb napokat látott könyvek várakoznak halomban. Ha a munkásmozgalmi műremekeket és pártnaplókat nem is karoltuk fel, nyolc érdekes könyvet azért sikerült kibányásznunk a kupacból. Ingyen! Találunk szakirodalmat a Régi magyar lányokról, gazdagodtunk egy Csurka István összessel, horgunkra akadt egy Szolzsenyicin és egy Capek regény, valamint egy kortárs angol novellagyűjtemény. A gyereknek pedig turkáltunk egy Mondák, eposzok, legendák összest. Már csak ezért megérte kijönni - este privát baráti könyvklubunk lesz (kötelező olvasmánnyal, amihez a házigazda kitalál valami jó kis vacsit), legalább mindenki kaphat egy kis meglepetést!

Régi magyar lányok
fotó: Garai Antal Atom

2. Mert barátian családias (vagy fordítva)

Olyannyira, hogy rajtam kívül egy nyugdíjas pár, és két fiatal cselleng csak a téren. Délidő és hőség, biztos a megnyitóra időzítenek a könyvbarátok. Amúgy hangulatos itt nézelődni, készségesek az árusok, lehet velük diskurálni.

Ingyen elvihető könyvek
fotó: Garai Antal Atom

3. Gróf Bánffy Katalin: Ének az életből is húsz százalékkal olcsóbb

A mostani, 85. Ünnepi Könyvhétre és a 13. Gyermekkönyvnapokra országszerte háromszázharmincöt újdonságot dobtak piacra. Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének standjánál is majd az összes kötet fellelhető, ráadásul most 20 százalékkal olcsóbban megvásárolhatjuk őket, mintha csak úgy, a könyvesboltba nyúlnánk rájuk. Persze nincs itt az összes újdonság, de sokat elhoztak. A kedvelt szerzők, akinek a könyveit leginkább keresik: Ungvári Tamás (A torinói lepel), Vekerdy Tamás, Böjte Csaba (A mindennapi kenyérnél is fontosabb remény), Rakovszky Zsuzsa.

De mind közt a legnépszerűbb egy családregény, ebből mindösszesen már csak egy kötet van, ez Gróf Bánffy Katalin: Ének az életből című kötete.

A foci most aktuális
fotó: Garai Antal Atom

4. A helyi szerzőket is olcsóbban megkapjuk

A másik standnál több kiadótól, helyi szerzők műveiből válogathatunk. Megtaláljuk a helyi szerzőket, van itt példány az új Ocho Macho könyvből (amire külön büszkék vagyunk, mert a szerzője a mi fotósunk, Garai Antal Atom), turisztikai, helytörténeti kiadványoktól, Pődör György verseskötetéig színes a műfaji kínálat. Pár helyi klasszikust idemásolok: Lőcsei Péter, Weöres Mozaikja, Pete György kötetei, Tóthárpád Ferenc Madárszárnyon című könyve most szintén mind-mind kicsivel olcsóbb megvásárolható.

fotó: Garai Antal Atom

5. A regényíró, aki három műszakban dolgozik

Felfedezünk magunknak egy helyi regényírót és fantasy szerzőt, aki egy szombathelyi, ötvenes éveiben járó hölgy, és akinek állítólag nagy olvasótábora is van, összesen hét kötetet jegyez. A fantasykon túl gyerekregényeket is ír, és emellett a LUK-ban három műszakban dolgozik. Ő Eliza Beth. Egyszer el kéne olvasni, megnézni, hogy ír, mert a fiatal könyvárus is dicséri, ő az összeset végigolvasta:)

Eliza Beth
fotó: Garai Antal Atom

A megnyitóra délután háromkor már összesereglett egy kisebb tömeg. Amíg a színpadon énekeltek és játszottak helyi fiatalok, addig sokan az ingyen elvihető könyveket vizslatták, legalább annyian, mint amennyien a standoknál nézegették a kínálatot. Apropó, Eliza Beth épp dedikált, majd Sági József megnyitotta többedmagával a könyvhetet. Azt is megjegyezte, hogy jövőre is lesz könyvhét, ezt tapssal jutalmazta a Ferences templom árnyékában meghúzódó kis közönség.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon