NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Futballcipő, borotvaszappan, vetőgép és pezsgő – ami a közös bennük: Savaria

Arra kérték a városlakókat, hogy hozzanak olyan tárgyakat, amelyeken a "Savaria" vagy "Szombathely" márkanév van. Íme az eredmény.

A Savaria karnevál huszadik jubileumát üli idén, ezért már eszünkbe sem jutna megkérdőjelezni az elnevezését. A Savaria név használata ma mindennapos Szombathelyen, bárki fel tudna sorolni legalább öt olyan intézményt, versenyt, rendezvényt vagy céget, amely ez alatt a név alatt fut. De mégis hogyan lett ilyen általános ez a név, vagy épp márka, mi mindent takarhat a római név? Erre is választ ad a hamarosan nyíló kiállítás.

fotó: Koszorús Veronika

Az MNL Vas Megyei Levéltára, a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet tavasszal felhívást adott ki – olyan tárgyakat, papír régiségeket kerestek, amelyeken a Szombathely, Savaria vagy épp Sabaria márkanévként jelenik meg. A kiállításra mintegy tizenkilenc magányszemély és gyűjtő ajánlott fel tárgyakat, illetve a levéltár anyagából is bőségesen került a tárlókba. A kiállításról Bajzik Zsolt levéltáros mesélt nekünk.

fotó: Koszorús Veronika

A „márkanév” sok helyen megtalálható Szombathely idegenforgalmában, kereskedelmében és az ipari elnevezésekben is. Adott a kérdés: mégis mitől lesz valami márkanév? Honnan számít egy Szombathely felirat márkának? Az egykori gazdasági gépgyár nevében a családnév és a város neve együttesen alkottak márkanevet: „Pohl és fiai, Szombathely” – a rég elfeledett üzem emlékét a Pohl-tó utca őrzi Sében.

fotó: Koszorús Veronika

A Trianon utáni időszak fontos jellemzője volt az idegenforgalom fellendítésére való törekvés. A harmincas évek elején egyre több prospektust adtak ki, a sajtóban is gyakran jelentek meg idegenforgalmi különszámok amelyek Szombathellyel és környékével foglalkoztak. Fontos lépés volt 1934-ben a Szombathelyi Idegenforgalmi Iroda létrejötte – évente adtak ki színes grafikus borítóval olyan prospektust, amely magyar, német és angol nyelven íródott. A minőségről sokat elárul, hogy a zsebkönyv méretű borítókon látható grafikai munkák plakát méretűre nagyíthatóak!

fotó: Koszorús Veronika

Az iparban és a kereskedelemben is egyre több helyen fordult elő a Savaria vagy Sabaria megnevezés. A római kori elnevezés minőséget, kulturális gazdagságot sugárzott. A tizenkilencedik század végén a „messze földön híres” Savaria szálló után más cégek is elkezdték felvenni ezt a nevet – garázs, sőt temetkezési vállalat is futott a név alatt. Sabaria néven készült kolbász és sonka is – a szombathelyi húsüzem termékeit Budapesten is árulták. A cipő és bőrgyártás révén volt Savaria „ványolt csizmaszár” – bármit is jelentsen – de futballcipőt, sőt labdát is gyártottak ezzel a névvel. 1928-ban Sabaria pezsgő is készült. Híres és jó minőségű árú volt a Savaria borotvaszappan, majd az I. Világháború után maga a gyár is felvette a Sabaria Vegyiipari Üzem nevet.

1938-ban egy növénynemesítő még rózsát is elnevezett a városról – a Rosa polyantha savaria egy sötét cseresznyepiros virágú növény - milyen találó lenne ezzel díszíteni Szombathely köztereit!

A háború utáni időszakban az államosítások idején háttérbe szorult a római kori elnevezés. A hatvanas években tért vissza a név, ekkorra a nyelvészek megállapították, hogy a Savaria elnevezés a helyes, és elvetették a korábban használt B-betűs változatot. Ismét felkapott lett a név, vállalatok, termékek és kulturális rendezvények futottak alatta. 1961-től kezdődtek a Savaria Napok – ez egy egész éves programsorozat volt, az egykori karnevál is ennek keretein belül indult el. Volt a programsorozatban táncverseny, de oktatási programokat is magába foglalt.

fotó: Koszorús Veronika

Az elnevezés újabb termékeket „fertőzött meg” – 1967-ben piacra dobták a Savaria cigarettát. Ennek érdekessége, hogy a terméket az Egri dohánygyár állította elő, és forgalmazta nagy sikerrel. A technikai vívmányok közt is találunk szombathelyi elnevezést – mosógép, kávédaráló és mákdaráló is futott a névvel. Külön a karneválra Savaria minisajtot gyártottak! A legelterjedtebb a Savaria, majd később Sabaria néven futó cipőgyár temékei voltak – nyugatra és a szocialista országokba is szállítottak cipőket.

fotó: Koszorús Veronika

A tárlaton a tizenkilencedik század végétől kvázi napjainkig találunk tárgyakat Szombathely, Savaria, Sabaria márkával ellátva. A kiállítás augusztus 21-én délután 5 órakor nyitja meg kapuit a a levéltárban. A karnevál alatt szeretettel várnak mindenkit – 23-án és 24-én délelőtt tíztől este nyolcig, 25-én vasárnap tíztől este hatig látogatható a tárlat. A karnevál után október negyedikéig lesz látogatható a kiállítás: hétfőtől csütörtökig nyolctól négyig, míg péntekenként nyolctól délután egyig lehet megtekinteni.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: H**** b*zz! S*k f*g*lm*d v*n *z *g*szr*l, *sm*t b*b*z*ny*t*tt*d....
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
Paulus_Maior: "Sz*v*m *ls* g*nd*l*tj*" *z v*lt, h*gy n*m t*dt*m, n*v*s...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
godemperor: *zt b*sz*l*m m*r m**t*. *z*k k*mm*n*st*zn*k, *zt*n * F*d*szn*l n...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
TheOldBarbers: F*l*s*g*d???? *jj b*tty*, *g*sz *d**g *z*rt v*lt*m v*l*d t*szt*l...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
interceptor: *h*gy T*r*czk** L*szl* *s *lm*ndt* m*r t*v*ly m*j*s* v*d**j*b*n ...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében