NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem valószínű, hogy a szombathelyi önkormányzat megveszi a Savaria nagyszállót

Pedig a városvezetés választási ígérete volt. Állítólag szerdán rendkívüli közgyűlés lesz az ügyben.

470 millió forintot ajánlott egy békéscsabai székhelyű vállalkozás az eladásra meghirdetett Savaria nagyszállóért - derült ki nemrég

2020.01.03. 18:57

Újévi fordulat: a városé lehet a Savaria Szálló

/ gazdaság 58 hsz. /
. A nagyszálló közel húsz éve üresen áll, magánkézben van, a jelenlegi tulaj csődbe ment és a felszámolással megbízott cég hirdette meg az épületet.

Van egy kis csavar a történetben

Nem először, volt az ára egymilliárd forint felett is bőven, aztán az évek során fokozatosan engedtek az árból. Pár éve az önkormányzat elővételi jogot jegyeztetett be rá, ami azt jelenti, hogy ha van érvényes ajánlat, a jelentkező vevő helyett, ugyanazon az áron a város veheti meg.

fotó: Garai Antal Atom

De itt is van egy csavar a történetben. A felszámoló ugyanis 370 millió forintért hirdette meg a nagyszállót, ha egy jelentkező van, ennyiért meg is veheti. Ennek ellenére a mostani vevő ennél 100 millióval többet ajánlott.

Ha gyanakvóak vagyunk, arra is gondolhatunk, hogy a szándék csak az árfelhajtás. Hiszen ha az önkormányzat él az elővásárlási jogával, akkor ebben az esetben nem a meghirdetett 370 millióért, hanem a vevő által ajánlott 470 millióért veheti meg az épületet.

Határozott választási ígéret volt

Egyébként jogosan gondolhatja azt a vevőjelölt, hogy az önkormányzat elviszi az orra elől a nagyszállót. Még a választási kampány előtt, tavaly júliusban Nemény András, az Éljen Szombathely választási szövetség akkori polgármester-jelöltje sajtótájékoztatón

2019.07.19. 12:13

Nemény András: Vegye meg a város a Savaria nagyszállót!

/ önkormányzati választás 2019 76 hsz. /
Az Éljen Szombathely választási szövetség szerint hasznosítható lenne az épület.
jelentette ki, hogy a városnak meg kell vennie az épületet, és ha ők lesznek a városvezetés, ezt meg is teszik, a hasznosításra pedig tervpályázatot írnak majd ki.

Kilátás az egykori szálloda erkélyéről
fotó: Nábrádi Szabolcs

A választások után egy hónappal, novemberben készítettünk interjút

2019.11.20. 19:41

"Tudtuk, hogy mocsárban fogunk majd taposni" - Mi történt egy év alatt a szombathelyi Momentummal?

/ közélet 14 hsz. /
Egy évvel ezelőtt egy rendhagyó interjút készítettünk a párt három meghatározó helyi emberével. Most ugyanazokkal, ugyanúgy és ugyanott ültünk le. De a kérdések már mások voltak.
a szombathelyi momentumosokkal, ahol Lukács Dániel, a párt városi alelnöke kijelentette: "Ígéretet tettünk, hogy amennyiben mi kerülünk többségbe, megvásároljuk a Savaria Szállót."

Választási ígéret volt tehát, hogy az önkormányzat megvásárolja a nagyszállót, amire a választási szövetség egyik tagja a választások után is ráerősített.

Már nem olyan egyértelmű a szándék

Ehhez képest, amikor ez év elején megkerestük a városvezetést, Horváth Attila alpolgármester már óvatosabban válaszolt. Mint írta, "a városvezetés egyelőre tájékozódik és adatokat gyűjt, hogy majd megalapozottan tudjon dönteni" . Hozzátette, hogy ha a felbukkant befektető partnernek bizonyul, és figyelembe veszi az itt lakók érdekeit, akkor "nem lesz akadálya a megegyezésnek" .

Megkerestük a Fidesz-frakciót is, Illés Károly frakcióvezető azt mondta, az ellenzéknek egyelőre nincs hivatalos álláspontja, azon egyszerű ok miatt, hogy még semmi tájékoztatást nem kaptak, különös tekintettel az ajánlattevő cégre. Megjegyezte: "zavaros történet, amit nem értek. Annak idején feleennyiért nem volt ajánlattevő, most meg a becsült értek felett érkezett az ajánlat" .

Jó ötlet a választási ígéretből való kihátrálásra

Tegnap (szerdán) aztán a Szombathely MJV Facebook-oldalon megjelent egy poszt, ami szavazásra hív. Azt írták, szavazzunk arról, hogy a nagyszálló felújítás nélküli megvásárlására, vagy a rossz minőségű utak, járdák felújítására, a város köztisztaságára költsenek-e el 600 millió forintot.

A válaszok többsége az utak, járdák felújítására, a köztisztaságra szavazott. Így most már könnyebb azt mondani, hogy az emberek inkább jobb utakat, járdákat, nagyobb tisztaságot akarnak, mint hogy megvegyék a nagyszállót. És így könnyebb lesz kihátrálni a választási ígéretből.

Egyébként itt jegyezzük meg, hogy szerintünk alapvetően nem az önkormányzat feladata, hogy megvásároljon egy nehezen hasznosítható épületet, legfeljebb az, hogy befektetőt keressen, aki hasznosítani tudja.

Bár hivatalos információ még nincs, de több forrásból is megerősítették, hogy a jövő héten szerdán, azaz január 22-én lesz rendkívüli közgyűlés az ügyben.

Hozzászólások (57)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * k*mm*nt *r*sn*k -*rt*lm*z*sn*k *z*k * h**ny*ss*g**, h*gy p*nt*...
“Tiborcz Istvánnak üzenem, hogy európai közös elfogatóparancs van érvényben”
Latyak: +1...
Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni
polgartars: T*th Cs*b* *gy**r* m*gl*h*t*s*n s*k *n*rg**t f*rd*t*tt. *n cs*d...
Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
miki1950 : P*nt*s*n. J* m*gj*gyz*s, m*rt *g*z. Cs*k b*j, h*gy n*m m*nd*nk* ...
Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
steinamanger: Zs*lt*, *z * h*bb*gy*lk*l*sz*s*d *ly*n, m*nt *m*ly*n t* m*g*d *s...
Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni