NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nemmel szavazott a gazdasági bizottság a Savaria nagyszálló megvásárlására

Nem volt olyan bizottsági tag, akinek ne lenne gyanús a hirtelen jött vételi ajánlat.

A Fidesz három delegáltjának tartózkodása mellett kilencen szavaztak arra a szombathelyi közgyűlés gazdasági bizottságában, hogy az önkormányzat ne éljen a Savaria nagyszállón lévő elővételi jogával, és hogy ne vásárolják meg a nagyszállót a hirtelen felbukkant vevőjelölt által ajánlott áron.

Közel húsz év alatt az első ajánlat

Az év elején derült ki

2020.01.03. 18:57

Újévi fordulat: a városé lehet a Savaria Szálló

/ gazdaság 58 hsz. /
, hogy érkezett egy vételi ajánlat a közel húsz éve üresen álló, és egy felszámoló cég kezelésében lévő Savaria nagyszállóra. Az épületre az önkormányzatnak elővételi joga van, így, ha van érvényes vételi ajánlat, a megajánlott áron a város megvásárolhatja a vevő előtt.

A Savaria nagyszálló este
fotó: Józing Antal

Az ügy azért volt érdekes az elejétől fogva, mert a választási kampányban Nemény András, akkor még polgármester-jelölt kijelentette

2019.07.19. 12:13

Nemény András: Vegye meg a város a Savaria nagyszállót!

/ önkormányzati választás 2019 76 hsz. /
Az Éljen Szombathely választási szövetség szerint hasznosítható lenne az épület.
, hogy a városnak meg kell vennie az épületet, és ha ők lesznek a városvezetés, ezt meg is teszik, a hasznosításra pedig tervpályázatot írnak majd ki.

Nos Neményék lettek az új városvezetés, a hirtelen jött vételi ajánlat azonban a meghirdetett minimálárnál 100 millió forinttal magasabb volt. Ezek után, pár nappal később azt írtuk

2020.01.16. 14:38

Nem valószínű, hogy a szombathelyi önkormányzat megveszi a Savaria nagyszállót

/ közélet 57 hsz. /
Pedig a városvezetés választási ígérete volt. Állítólag szerdán rendkívüli közgyűlés lesz az ügyben.
, nem valószínű, hogy a szombathelyi önkormányzat megveszi a Savaria nagyszállót, de rendkívüli közgyűlést hívtak össze az ügyben január 22-re, azaz holnap reggelre.

Ki akarták használnia a választási ígéretet?

A múlt héten kiderítettük

2020.01.17. 12:33

2018-ban nulla forint bevétele volt a Savaria nagyszállóra vételi ajánlatot tett cégnek

/ közélet 37 hsz. /
A szerdai rendkívüli közgyűlés anyagából sok minden kiderül.
, hogy a vételi ajánlatot tett, budapesti székhelyű, magánkézben lévő cég nem működik, az elmúlt években nem fejtett ki üzleti tevékenységet.

Felmerült a gyanú is, hogy egy árfelhajtó akcióról kehet szó, hiszen az önkormányzat a vevő által megajánlott áron, a minimális nettó 355 millió forint helyett 470 millió 400 ezer forintért (+áfa) vehetné meg az épületet. És az is nyilvános volt, hogy a kampányban a jelenlegi városvezetés ígéretet tett a megvásárlására.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

A gazdasági és jogi bizottság kedd délutáni ülésén kiderült, hogy a bizottság tagjaiban is felmerült ez a gyanú. Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely), a bizottság elnöke kifejtette, hogy a bruttó 600 millió forint túl nagy kiadás lenne a jelenlegi helyzetben, és kérte, hogy a bizottság támogassa azt a javaslatot, hogy az önkormányzat nem él az elővásárlási joggal.

Mennyire komoly az ajánlat?

Ipkovich György, az Éljen Szombathely által delegált külsős tag azt kérdezte, hogy a vevő érdeklődött-e a hivatalnál az épületre vonatkozó előírásokról, miután kiderült, hogy nem volt ilyen, Ipkovich megkérdőjelezte az ajánlat komolyságát.

Molnár Miklós tanácsnok (Pro Savaria) több, érdekes dologra hívta fel a figyelmet. A felszámoló kikötötte, hogy melyik ügyvédi irodával kell megkötni az adásvételi szerződést, és azt is, hogy az ügyvéd díj több mint 10 millió forint. Azt is, hogy az adásvételből a felszámoló 18,8 millió forint jutalékot kapna, így a felszámolónak érdeke, hogy minél magasabb áron vegyék meg a nagyszállót.

Ő is megemlítette, hogy a minimálárnál jóval magasabb a vételi ajánlat, és hogy a vevő egyszer sem kereste az önkormányzatot egyeztetés céljából, Kijelentette, épeszű befektető nem tesz ilyen ajánlatot, amíg nem egyeztet az önkormányzattal.

Hűtlen kezelést követne el az önkormányzat?

Molnár szerint, ha a két fél (az eladó és a vevő) eláll a vételi szerződéstől, akkor az felveti a felszámoló jogi felelősségét, és ha ez megtörténik, akkor a városnak kezdeményeznie kell a felszámoló törlését a felszámolóbiztosok listájáról.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Azt is megjegyezte, ha a város a minimálár felett venné meg a nagyszállót, az akár hűtlen kezelés is lehetne, ezért javasolta, hogy ne éljenek az elővételi joggal.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) az adásvételi szerződés részleteire volt kíváncsi. Kiderült, hogy a szerződést már 2019. december 18-án aláírták, és az is, hogy szerepel benne az elállás lehetősége. Vagyis az, hogy ha a vevő az elírt határidőn belül nem fizeti ki a vételárat, akkor a szerződés semmissé válik.

Bohócot csinálnak a közgyűlésből?

Molnár erre kijelentette, ha a város nem veszi meg az épületet, és utána a vevő eláll a vételtől, azzal bohócot csinálnak a közgyűlésből. Ezért ebben az esetben a létező összes jogi lépést meg kell tenni a felszámoló ellen. Molnár azt is kijelentette, reméli, hogy valóban van egy komoly befektető a vevő mögött, mert az lenne a legjobb a városnak.

A bizottság végül a kilenc igen szavazattal, a három fideszes delegált tartózkodása mellett megszavazta, hogy az önkormányzat ne vásárolja meg a Savaria nagyszállót.

Folytatás holnap, azaz szerda reggel a rendkívüli közgyűlésen, a végső döntést a közgyűlés mondja majd ki.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: V*j*n m*ly*k m*gsz*nt*t*tt, v*gy *rv*sh**ny m**tt n*m 100%-*n m*...
20 darab új Volkswagen mentőautó érkezett az OMSZ-hez
StarMan: N*k*nk n*m d*kt*l Br*ssz*l! T*ss*k, * k*rm*ny *r*dm*ny*s! * r*h*...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
StarMan: H*jr*v*d*t*, n*m h*jm*r*szt*. K*sztr*ln* * b*t*g p*r*szt*t, *szt...
Rátámadtak egy futó lányra Sopronban
miki1950 : +1! ...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
StarMan: N*gy*d*k h*ll*m l*sz, h* l*sz, h* n*m. H* *s* l*sz, n*m l*sz. H*...
Úgy tűnik, megállt az emelkedés: 26 új fertőzött, egy halott