NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Lejjebb viszik a Savaria Nagyszálló árát

Közel 40 százalékkal olcsóbban kínálja a Savaria Nagyszállót a tulajdonosa. A város előtt itt a lehetőség, hiszen az épület régóta felújításra vár. Kérdés, hogyan dönt majd a közgyűlés.

A "Kovács Szálló" építése 1913-ban kezdődött el, és egy esztendő alatt megnyitotta kapuit a szecessziós stílusú hotel. A Vida Artúr tervei alapján felhúzott épületben kaszinó és szálloda működött, városunk legelegánsabb kávéházával. A polgári élet színterét a második világháború után államosították, ekkor kapta a Hotel Savaria nevet.

Ötödik éve zárva az egykori polgári találkahely

A 70-es években bezárt, majd néhány év korszerűsítés után 1982-ben nyílt meg újfent, ám a közel 90 szobának csak egyharmadában volt fürdőszoba, másik harmadában a toalett a folyosón volt található, 30 szobához pedig még a fürdőhelyiség is.

A Hotel Savaria 400 fő befogadására alkalmas télikertje 2004-ig adott otthont a báloknak, lakodalmaknak, egyéb reprezentatív eseményeknek. 2002-ben Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök itt jelentette be: Kertész Imre Nobel-díjat kapott.

A Nagyszállót 1998-ban vásárolta meg a Hotel Claudius-szal együtt a kecskeméti székhelyű IGN Zrt. jogelődje. A Csónakázó-tó partján lévő szálloda 2004 októberében négycsillagosként nyílt meg. Az eredeti terv szerint ennek mintájára újították volna fel a Hotel Savaria-t is.

A bezárás és az azt követő évek

A Hotel Savaria 2005-ben zárta be kapuit. Ezt követően a tulajdonos elkezdte a szálloda felújításának megtervezését. - A komoly volumenű beruházás előrevetítette: az eddigi háromemeletes hotel tovább bővült volna, a tetőtér két szinten történő beépítésével. Ez az ún. eredeti terv, ami alapján a belvárosi szálloda 150 szobában fogadhatta volna a vendégeket - mondta Köles Tibor, a tulajdonos IGN Zrt. általános eszközgazdálkodási igazgatója.

A csaknem 100 éve kialakított 90 szobás építmény is legalább kétszáz szállóvendég befogadására volt alkalmas, ám ezt a szobaszám-növekedést azért kalkulálta be a tervező, mert egy osztrák szállodalánccal komoly, előrehaladott tárgyalásokat folytatott. Időközben ezek - eredménytelenül - abbamaradtak, ám a terv így is elkészült. A tárgyalások meghiúsulásában jelentős szerepe volt a "parkoló-mizériának".

Hol parkoljon a szállóvendég?

Az elmúlt évek közgyűléseinek többször is témája volt a szálloda és annak parkolójának kérdése. A város ragaszkodott az épület eredeti funkciójának megtartásához, így 2006-ban még arról is volt szó, hogy - információink szerint - kb. 1 milliárd Ft-ért az önkormányzat is megvásárolhatja az épületet, ám Szombathelynek akkor nem volt ennyi tőkéje. Aztán 2010 januárjának közgyűlése végre határozatot hozott. Ekkor fogadták el az IGN Zrt.-vel történt egyeztetésről szóló beszámolót. A parkoló megoldására több verziót egyeztettek a felek.

A Nagyszálló rejtett kincsei
fotó: Nagy Ákos Balázs

Lehetőségként vetődött fel, hogy a Kőszegi utcai parkolóház (parkoló lemez) biztosít majd helyet a szállodai vendégek részére is, de ez meghiúsult. A felek tárgyalták arról is, hogy a belváros rekonstrukciója során feltáruló Kőszegi utcai tömbbelsőben a szálloda tulajdonosa kap lehetőséget 49 férőhelyes parkoló kialakítására. Az IGN Zrt. szeretné megkapni a Mártírok terén lévő 29 férőhelyes parkolót a Hotel Savaria kizárólagos használatára, de megállapodás ebben az ügyben – egyelőre - nincsen.

Statikailag rendben van az épület

- Sok-sok egyeztetésen vagyunk túl, a megoldás minden apró részletre kiterjedő megtalálása vár még magára így elvi építési engedéllyel rendelkezünk, ami tartalmazza a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulását is. - mondta Köles Tibor, - Az épület statikai szempontból kifogástalan állapotban van, ám mivel legutolsó rekonstrukciója az 1980-as években történt, belül szükséges a felújítás. Cserélni kell a belső burkolatokat, újra kell vakolni, festeni a falakat. Ugyancsak szükséges az átalakítás a belső elrendezés miatt is, mivel a kétcsillagos szállodának megfelelő szobakialakítások ma már nem adhatóak el a turisztikai piacon. Az épület belső modernizálásának azonban tartószerkezeti elemeket egyáltalán nem kell érintenie.

Van másik terv is

Az eredeti terven túl készült egy második is. - Ehhez tudni kell: az európai, sőt világméretű szállodaláncok sztenderdeket szabnak meg, ami alapján építenek fel vagy építenek át hoteleket. Ennek megfelelően készült el egy száz szobára vonatkozó terv is. Köles Tibor hozzátette, a szállodára a tulajdonos IGN Zrt. továbbra is keres befektetőt, vagy jelenlegi állapotában is értékesítené az ingatlant.

Jó áron kapható

A Nyugat.hu információi szerint a szálloda értékesítési ára 650 millió Ft (+ÁFA) körül mozog, ami az eredeti, 1 milliárd feletti árhoz képest rendkívül jelentős csökkenést jelent. Utánakérdeztünk, így már elgondolkodik-e a város azon, hogy megvásárolja-e az épületet, hiszen ma már sokféle finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre.

A Nagyszálló rejtett kincsei
fotó: Nagy Ákos Balázs

Ipkovich György polgármester több részre osztotta válaszát. Jogilag úgy néz ki a dolog, hogy a városnak elővásárlási joga van az épületre. Vagyis, ha jelentkezik egy vevő, akkor a vételi szerződést be kell küldeni az önkormányzathoz, és ha a közgyűlés úgy dönt, a város ugyanazokkal a feltételekkel – a vevő helyett – megvásárolhatja a Nagyszállót.

A polgármester kíváncsian várja a fejleményeket

A másik dolog, hogy a város rendezési tervében szabályozva van, hogy az épület csak szállodaként, rekreációs célra használható. Tehát másféle tevékenységet nem lehet abban folytatni, ez köti az esetleges vevőt is.

A harmadik, hogy a város nyilvánvaló érdeke, hogy történjen végre valami az épülettel. Hiszen a belváros jelenleg zajló felújítását

2010.07.08. 09:01

Nagyüzem a szombathelyi belvárosban – Rend lesz a karneválra?

/ közélet gal. 24 hsz. 5 kapcs. /
A felújítás után is aszfaltosak maradnak az utcák, díszkő többnyire csak a gyalogjárdáknak dukál. Zajlik a szombathelyi belváros felújítása.
is akadályozza a használaton kívüli, felújítatlan épület. Nem lehet folytatni sem a Király utca, sem a Mártírok tere felújítását, amíg nem dől el, hogyan is történik a Nagyszálló rekonstrukciója.

Ipkovich hangsúlyozta, ha a tulajdonos által kért vételi ár megfizethető az önkormányzat számára, természetesen a közgyűlés elé viszik az ügyet. A polgármester hozzátette, kíváncsian várja a fejleményeket.

Kapcsolódó

2010.07.08. 09:01

Nagyüzem a szombathelyi belvárosban – Rend lesz a karneválra?

/ közélet gal. 24 hsz. 5 kapcs. /
A felújítás után is aszfaltosak maradnak az utcák, díszkő többnyire csak a gyalogjárdáknak dukál. Zajlik a szombathelyi belváros felújítása.

2009.09.21. 13:59

Mi van veled szombathelyi Nagyszálló? – Képgaléria

/ életmód gal. 4 hsz. /
Hány kávéházi beszélgetés, bál és esküvő zajlott itt! És hány forró éjszaka telt el benne! De ez mára csak múlt idő. Évek óta üresen áll Szombathely legpatinásabb épülete, a Savaria Nagyszálló. Nézze meg, hogy fest most belülről!

2006.11.26. 13:09

Mi lesz veled, Savaria Nagyszálló?

/ könnyű gal. /
Az önkormányzat megmentené a valaha szebb napokat látott szállodát, de ez csak egy tőkeerős befektetővel lehetséges.

2000.09.10. 20:53

Múltbanéző - Savaria Szálló

/ múltbanéző /
A Savaria Szálló - egykori Kovács Szálló -, háromemeletes, szecessziós tömbje 1913-1914-ben készült Vida Artúr tervei alapján.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

crankitup: *z m**rt *ly*n n*gy sz*m? *z *t*n l*v*kn*k l*g*l*bb 80%-n*k n*nc...
Jogosítvány nélküli sofőrt fogtak Bérbaltavár és Nagytilaj között
shopron: * m*g*lt k*sl*nyr*l f*nt v*n * k*r*, n*v*, *z *l*t*ltr*l m*g s*m...
Másodfokon is letöltendőt kapott a sorkifaludi halálos traktorbaleset okozója
rheingold1926: Sz*m*r* r*g*ny *z *m* *tt z*jl*tt Sz*mb*th*ly*n. Tr**n*n *ml*k*z...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
belabo: *z*k *z *l*t n*gyd*lg**. ...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
salfai: *d* k*ll*n* f*gy*ln*, m*rt m*st m*n*m*l*s k*l*nbs*gg*l *gy*n, d*...
Kissé nehezen, de győzött a Haladás a Szolnok ellen