NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Leteszteltük: Sok türelemmel otthon is megsüthető a Savaria Karnevál idei tortája

2015-ben Claudius Kedvence, vagyis a vaníliás-málnás kreáció nyerte el a karnevál tortája címet. Mi pedig megsütöttük.

„Szeretünk Claudius, de választhattál volna valami egyszerűbbet is…” – a gondolat, ami megfogalmazódott bennünk a hozzávalók előkészítésénél. Első olvasásra még nem tűnt kivitelezhetetlennek a torta, de amint nekiálltunk, jöttek a nehézségek és a receptbéli zűrök. De mi nem adtuk fel.

Előkészületek
fotó: Szibler Vivien

Hű társam a harcban Bogi volt, akinek a konyhát, a segítséget és a lelki támaszt ezúton is köszönöm. Abban rögtön az első krém receptjének értelmezésekor egyetértettünk, hogy

ha egyedül lennénk, már valószínűleg összeomlottunk volna a keverőtálak fölött.

De ehelyett inkább értő olvasásba kezdtünk, és szép lassan dekódoltunk mindent. Lássuk, mi sült ki belőle!

Miután minden hozzávalót előkészítettünk, nekiugrottunk a piskótának – recept szerint gyümölcsös lapoknak. Bár azt nem teljesen értettük, ha késhegynyi sütőpor kell, akkor miért készítettünk elő egy egész csomaggal, de ez részletkérdés. Az első hiányosság, amivel szembesültünk, a piskóta sütésének részletei. Hogy hány fokon és mennyi ideig illik sütni egy ilyen vékony lapot? Nos, ahogy nagymamáink mondják: ameddig jó nem lesz. Mi is így tettünk.

Készül a piskóta
fotó: Szibler Vivien

A krémek krémje

A lapok a sütőben izzadnak, mi pedig elkezdjük a málnakrémet. Kezdődnek a bajok. A recept először a kész, tejszínhabos krémet hívja így, majd alig két mondattal később a natúr átpasszírozott málna kapja a krém nevet, igaz, ezúttal szóközzel. A recept szerint ebből 25 dkg-ot félreteszünk: ezt javasolt már ekkor két tálba elkülöníteni, mert bár itt még titok, később kiderül, hogy 20 dkg a zseléhez, 5 pedig a dzsemhez kell majd. A végeredmény először ijesztően híg, nem tudjuk, hogy nem folyik-e majd szét a torta, de bizakodunk.

Ez a recept, mint a receptek általában, kronologikusan halad - gondoltuk naivan. A következő pont a málnazselé, amihez valahonnan 25 dkg főzött zselatinnak már készenlétben kellene állnia. Gyors pörgetés a kettővel hátrébb lévő részhez, és újabb tanakodás után elkészül a zselé is, amit ezután szófogadóan félreteszünk. Amíg egyikünk a málnazselét kavargatta, addig másikunk, ismét megbontva a recept sorrendjét, elkészítette a dzsemet. Abban nem vagyunk biztosak, hogy lassan forraltuk, de végül ez is elkészült.

Málnazselé és málnakrém félúton
fotó: Szibler Vivien

Bár már elég sokszor készítettünk vaníliakrémet, most mégis ezt hagytuk a végére, ugyanis itt aztán volt minden.

A tejszín hol deciliterben, hol dekagrammban van megadva, ami másnak talán nem zavaró, de nekünk kényelmesebb lett volna az egységes leírás.

Aztán jött a nagy kérdés: vajon azért emeli ki, hogy állati tejszín és cukrozott hab, mert az utóbbi cukrászhab? Ha igen, akkor az miért nem volt feltüntetve az összetevőknél? És akkor ott az a 10 dkg zselé, aminek lennie kéne, de nincs, mert amit az előírt mennyiségből elkészítettünk, már a málnazselénél elfogyott. „Besűrítjük, és hozzáadjuk a fehér csokit” – de a felsorolásban hol volt a csoki, és különben is, mennyi kell?

A P O K A L I P S Z I S !

úgy döntöttünk aztán, hogy inkább a magunk urai leszünk: a cukrozott hab maradt sima tejszínhab cukor nélkül, mert már így is elég ment bele. A zselatin most kimarad, hisz nincs, és bízunk benne, hogy nem is kell. A recept végén 12 dkg csokit kell olvasztani, így a fennmaradó 8 dkg-ot tesszük bele. Ez is eléggé folyós, de legalább finom.

Az utolsó lépések
fotó: Szibler Vivien

Most ugrik a majom a krémbe

Kicsit féltünk, hogy a torta egyszerűen szét fog folyni, ezért a krémeket 5-10 percre hűtőbe tettük. Miután minden biztató állagúra hűlt, nekiálltunk összerakni a csodát. Piskóta-jam-mandula-málnakrém-még egy piskóta-vaníliakrém-málnazselé – irány a hűtő, és reggelig imádkozunk, hogy egyben maradjon. Pihenésképp még megolvasztjuk a maradék csokit, tálca helyett sütőpapírra kenjük, és dermedés után háromszögekre vágjuk – ez fele-fele arányban sikerül is.

Másnap reggel ugrik a majom a vízbe. Izgulunk, hogy vajon felmosóval vagy tányérral készüljünk, de a végeredmény meglepően jó. A torta nem folyt szét, a rétegek szépen elkülönülnek, szeleteléskor is jól viselkedik, és a csokis-mandulás-málnás díszítésnek köszönhetően a vizuális élmény is meglehetősen jó. Gyors fotó és már kóstolunk is.

Málnás-vaníliás háziasszony verzió
fotó: Szibler Vivien
A miénk és az eredeti
fotó: Szibler Vivien

A mi ízlésünk szerint elég lett volna kevesebb cukor, és a körülbelül négyórás elkészítési időt nézve valószínűleg nem csináljuk újra, de kihívásnak és másnap egy szerkesztőségi tízórainak remek volt Claudius kedvence. Aki pedig úgy dönt, hogy megpróbálja, annak sok szerencsét, kitartást és jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó

2015.08.10. 15:04

Ne hagyja ki ezt a vaníliás-málnást!

/ savaria karnevál 2015 1 hsz. 1 kapcs. /
Kíváncsi az idei karneváli torta hivatalos receptjére? Most megtudhatja, miből készült Claudius és Szombathely idei kedvence.

2015.08.07. 08:24

Ez lesz Savaria Karnevál bora, fagyija, tortája

/ savaria karnevál 2015 9 hsz. /
Ha menő karneválozó akar lenni, csak ezt eszi, issza... Vagy nem.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: +1 :D...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst