NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2008

Savaria Karnevál: A megyéspüspök letiltotta a Ferences templomi koncerteket

A Ferences templom helyett az evangélikus templomban rendezik meg a Savaria Karnevál három koncertjét. A püspöki hivatal szerint az előadások nem illenek a szakrális térbe.

A szokásos karneváli nyitó sajtótájékoztatóra gyülekeztünk hétfő délelőtt az egyre impozánsabbá váló Ferences-kertben, a szervezők tanultak a tavalyi dolgokból, egy nyitott pavilonba ültünk be. Szommer Ildikó fesztiváligazgató azt ecsetelte, hogy a gondos előkészítés, szorgos szervezőmunka ellenére az utolsó héten is szükség van kisebb módosításokra. Ezért azt ajánlotta, hogy a naprakész információkat a karnevál honlapjáról igyekezzünk megtudni, azt ugyanis állandóan frissíteni fogják. Persze, a nyomtatott műsorfüzet is jó mankóul szolgál, hiszen a változások a programok legnagyobb részét nem érintik.

Gondosan tájékozódjunk!

Szommer azt is bejelentette, hogy a szombat esti felvonulásra már elfogytak a lelátóra szóló jegyek, korlátozott számban azért még kaphatóak vasárnap délutánra. Egyébként pedig jó információforrásnak szolgál a főtéri információs sátor is, amely jelenleg délelőtt 10-től délután 5-ig, a karnevál alatt pedig este 10-ig lesz nyitva. Ráadásul a napokban több, kisebb információs sátrat is felállítanak a leendő helyszíneken.

A sajtótájékoztatón jelen volt Molnár Piroska színművész is, aki néhány udvarias mondatban részletezte, hogy a karneválszínház első három előadása szép sikert hozott. Ő egyébként még nem járt a karneválon, nagy várakozással tekint a programok elé, egyébként hétfő reggelig marad, és minél több eseményen részt akar venni.

Molnár Piroska: Izgalommal várom a karnevált
fotó: Tánczos Mihály

A programváltozások közül a legfontosabb, hogy három koncert helyszíne megváltozott. Gombás Rita szervező elmondta, hogy a Ferences templomba tervezett reneszánsz hangversenyek közül kettőt nem engedélyezett Veres András megyéspüspök. Péntek este 8-kor a Bancheri Singers lépett volna fel, ezzel a koncerttel nem volt problémája a püspöknek. Szombat este 7-kor Lovász Irán adott volna elő virágénekeket, vasárnap fél 8-kor pedig a Vajdahunyadból érkező Huriadi Cantores koncertezett volna. Veres András viszont ehhez a két előadáshoz nem járult hozzá. (A püspöki titkárság véleménye a jobb oldalon olvasható.)

A karnevál szervezőinek egyébként harmadszor kell szembesülniük egyházi, vallási jellegű tiltakozásokkal. Négy évvel ezelőtt a Ferences templom plébánosa és egy városi képviselő kifogásolta a Ferences-kertben előadott darabot, két évvel ezelőtt pedig Veres András megysépüspök fellépése miatt kellett új helyszínt keresni a karneválszínháznak .

Az evangélikusok igent mondtak

Az előadások egyébként az eredeti időpontban meg lesznek tartva az evangélikus templomban, Lovász Irén koncertje viszont fél órval korábban, szombat este fél hétkor kezdődik majd. Szommer Ildikó mindehhez hozzátette, nagyon szomorúnak tartják a döntést, főként a művészek miatt, akik úgy érezhetik, hogy előadásuk nem méltó ahhoz, hogy az eredeti helyszínen tarthassák meg.

Gombás Rita elmondta még, hogy a korábbi karneváli fellépéseknek köszönhetően egymásra talált a Szombathelyi Kötélugró Klub és az Artistica Anam Cara, a két együttes péntek este fél 10-kor a Savaria térem közös műsort mutat be. A Kalandvárosban pedig a legkisebbek ismerkedhetnek a karneváli hangulattal, elvégre belőlük lesz majd a jövő karneválozója.

Tiltott hely: a szombathelyi Ferences templom.
fotó:

Dömötör Tamás rendező, a fesztiválnyitó előadást ecsetelte, amely az mutatja be, hogy a 21. század emberében milyen gondolatok fogalmazódnak meg a római korról. A korabeli rítusoknak megfelelően itt is áldozatot mutatnak be, persze, jelképesen, és a szokásoknak megfelelően most is gyerekek fogják megnyitni a karnevált.

Csónakkal a Gyöngyösön

Szabadfi Zoltán szervező a felvonulás új eleméről, egy, a MÁV-tól kölcsönzött, 6x3 méteres mozgó platformjáról számolt be, amely a felvonulás éke lesz. A fékekkel ellátott, 1,2 tonnás önsúlyú színpadot a Haladás szurkolói körének önkéntesei fogják mozgatni, akik zöld-fehér színű, reneszánsz ruhát viselnek majd. A ruhák egyébként XXL és XXXL méretűek, a kisebb darabokkal nem tudnának mit kezdeni a szurkolók…

Lesz még egy újítás, az idén csónakázni lehet majd a Gyöngyösön. Persze nem mindenkinek, csak gyerekeknek, és közülük is csak azoknak, akik arra jogot szereznek, azaz, megküzdenek a Vízisport Egyesület által összeállított feladatokkal. A csónakok a Zrínyi utcai hídtól indulnak, a végállomás a Légszeszgyár utcánál lesz.

Szóval, ezek a legújabb változások. És még egy fontos dolog, már ma (hétfőn) este elkezdődnek az útlezárások, holnap (kedden) 10 órától pedig a karnevál teljes területét lezárják.

A karnevál részletes műsora programajánlónkban olvasható .

Kapcsolódó

2004.09.13. 09:31

Erkölcsromboló a „Szombathelyi pajzánságok”?

/ közélet gal. /
A Ferencesek kifogásolták, hogy a Karneváli színi előadásában a csuhások igencsak paráználkodtak!

2006.08.14. 22:56

Az új püspök nem engedélyezi az egyházi kollégium udvarán a karneváli színdarabot

/ savaria karnevál 2006 gal. /
Dr. Veres András megyéspüspök visszavonta az engedélyt, így a Karneválszínház bemutatójának új helyszíne: a Megyeháza udvara.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mape55: V*lt*k h*d f*l*j*t*s*k *s *s *z*k *lm*r*d*s* *s m*nd*n *dd*g* h*...
Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd
Safranek Úr: M*g*rd*ml* *z * h*gy*s *rsz*g. *z *ly*n, m*nt * sz*c**l*zm*s *l*...
Kamuprofilos propagandisták akcióznak a szombathelyi politikusok Facebook-posztjai alatt
TheOldBarbers: H* b*mm*g. *s m*gm*gy*r*zz*k. L*h*t s*k*n *gy*n *z*k h*t*s* m*...
Csak azt hiszi, hogy rosszul van az oltástól
spq2s: T*r*ny*r* l*ncc*l n*m k*ll*n*? *bb*n * sz*tr*h*dt, l**p*lt v*r*...
Saját csarnokot akarnak a szombathelyi kézilabda-csapatnak
halfarkas: M**l*bb* j*bb*l*st k*v*n*nk n*k*!...
Koronavírusos lett Márki-Zay Péter