NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2010

Karneválblog 2010 - kövesse velünk Szombathely legnagyobb fesztiválját!

00:59

"Tűzvarázsló, két szemeddel..."

Aki fél tízkor akart jegyet venni, már hoppon maradt. Pedig a hangulat a jubileumi tűzzsonglőr bemutatón szó szerint forró volt, hála a közönség előtt feltörő több méteres lángnyelveknek. Az idei program meglehetősen modern volt - nehéz eldönteni, hogy az abszolút csúcs az égő köpenyben rohanó űrhajós, a tűzön keresztülvágtató motoros, vagy az önjelölt fakír volt, akire két flexszel hányták a szikrát.
Lezárásként egy pár perces, de szép szikraparádéban élhették ki magukat azok, akik szerint augusztus huszadika nem teljes tűzijáték nélkül.

Tüzes játék - nem csak felnőtteknek
fotó: Jánosa Dávid Péter

D.P.


A felvonulás képei

Az idén már péntek este elindult a jelmezes menet Szombathely belvárosában. Szokás szerint a legiosok és a római harciszekér, avagy biga nyitotta a sort, és jöttek szépen sorjában a többiek. A felvonulási út mellett tömött sorokban állók reakciója szerint jól sikerült a buli. Ugyanúgy ment vissza mindenki a kicsit bugyuta gyerekkor és csodálat állapotába, mint évek óta mindig.

Nézze meg a felvonulásról készült galériánkat!
fotó: Jánosa Dávid Péter

Egy fontos kérdés pedig eldőlt. Az idén - talán az újkori karneválok óta először - nem állt politikus a bigában. De egy nagymellű pornósztár sem, hiába szeretett volna olvasóink többsége

2010.08.19. 10:38

Kié legyen Savaria bigája?

/ savaria karnevál 2010 gal. /
Jordán Tamás biztos biga-befutó, amúgy még titok az idei utaslista. Így közös találgatásra buzdítunk… Ön kiket látna szívesen a bigákba? - Merthogy kettő is van. Nem mellesleg visszakerestük, ki mindenki utazott már Savaria szekerén.
ilyen hölgyet látni Jordán Tamás, a szombathelyi színház igazgatója mellett...

R.GY.


22. 30

Fekete tűz és az ír népi-punk - a lepényfalók éjszakáján

Az esténkhez a hangulati alapozást a punkosan pörgős ír népzenét játszó Firkin formáció adta, a késő délutánhoz képest megmozgatták az amúgy nem kimondottan forróvérű szombathelyieket. A modern ír kocsmazenét játszó, kemény, sodrós, punk-folk-rockos fiatal csapat még a hadrendben vonuló Mátyás korabeli seregeket is – lándzsával kézben — megtáncoltatta. Ráadásul tisztességes koncertidőt pörögtek végig. Jó volt, no.

A Fórumszínpad környéke eztán ki sem ürült, amúgy az egész városban nincs egy talpalatnyi föld, ahol ne majszolna valami lepényféleséget egy többtagú rövidnadrágos-szandálos család. A Borok utcájából valami oda-nem illő zene szűrődik ki: egy kisebb színpadot ide is állítottak, a kutya se kíváncsi a programra, mindenki a borosok bódéi körül lebzsel.

Ha a karnevált napközben már néha unjuk is, az esték mindig jók, mire feljön a hold, a hangulatunk is megérkezik. A felhozatalra akkor sincs panasz, ha voltak gazdagabb idők is, amikor párhuzamosan futott annyi program, mint amennyi most egy egész estére jut, de nem is bánjuk, úgyis csak egy helyszínre tudjuk magunkat elsodortatni. (Ezt most nem a Borok utcája, autót vezetünk.) A Fórumon épp a a Kalyi Jag zenél. A "Fekete tűzben" most sem csalatkozunk, az autentikus roma kultúra felszenteletlen apostolai tiszteséges produkciót hoznak, a közönség azonban úgy tűnik, kicsit már fárad...

PHSz

20:40

Ír ritmusok a Városházánál

Rockos, punkos, dinamikus ír kocsmazene. Ez a Firkin, akik felrázták a felvonuláson elgémberedett végtagokat és új lendületet adtak az éjszakához.

Firkin koncert a karneválon
fotó: H. K.

D.P.


18:22

Nem kell aggódni a szürke fellegek miatt

Bár Szombathely felett terebélyes felhőtakaró vetette meg a lábát, ez ne tévesszen meg senkit, a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a karneváli hosszúhétvége alatt egy csepp csapadék sem fog lehullani. Sőt, holnaptól fogva igazi kánikula köszönthet be a városban, ami egészen hétfőig biztosan kitart!

-
fotó: -

18:00

Kalákázzunk, vagy...

Legalább Grillus Vilmosozzunk. Mert ez a zene a gyerekenek jó már évtizedek óta. Bár Vilmos az elmúlt évek alatt Vilmos bácsivá vált, az ősz szakáll is lehet sármos, azért aztán a mamák sem maradnak hatás nélkül...

Grillus Vilmos
fotó: Jánosa Dávid Péter

R.GY.


16:00

Jóban-rosszban a rabszolgákkal

Végre valami!
Szétröhögve, kifáradva, leizzadva, leégve, de visszatértem a Rabszolgavásárból. A Romkertben szokatlanul kevesen voltak kíváncsiak az ember-árverésre, legalábbis az elmúlt évekhez képest simán (ráadásul megkésve) padon ülve szórakoztam végig az ökumenikus Hit-gyülekezetes keretbe foglalt áruba-bocsátást. Poénözön, pergőbb dramaturgia, érettebb munka. A felvezető dalocskák megtették hatásukat, az emberáru pontosan, átlagosan 2-3000 forintért el is kelt. Idén Domestos takarítónővel, Totál Brutál kidobó-legénnyel, Ikeaosz asztalossal, és Viktor Vazelin szabadgondolkodó acélművésszel egészíthettük ki háztartási eszközeinket és családunkat. Kelemen Zoli neve úgy tűnik jó garancia, kitörölhetetlenül ügyes kereskedő-rendező, és profi mód mozgatja az amatőr szálakat is.

Közérdekű közlemény: parlagfűveszély a Romkertben! Allergiás rokonom bejött velem, azóta sok gond nincs vele. Tüsszent orrot fúj, zsebkendőt kér, tüsszent orrot fúj, zsebkendőt kér... - és csöndben van.

P. Sz.


15:23

Elveszni a részletekben

A karnevál, mint minden valamirevaló tömegrendezvény, a monumentalitásáról ismerszik meg: minden nagy, minden körülvesz, menni kell, tenni kell, leokád az ingervulkán, a tekintetünk rugózik A pontból B-be. Futottunk hát egy kört azzal a céllal is, hogy kivételesen a részletekre fókuszáljunk, portékát, ördöglakatot, fegyvert, Rommel tábornagy bátran kihelyezett ólomváltozatát és hiperaktív gyermeket mutassunk meg közvetlen közelről.

Utóbbiból egyébként Perintet lehetne rekeszteni, az idei karneválon látványos baby boom van, mindenki nézzen a lába elé!

U.A.

klikkeljen, és nézzen meg félszáz fotót!
fotó: Unger András

15:11

Kalandok a kisegérrel

Sétálok a Király utcán, megyek át a Fő téren, nézem az árusokat, de valahogy nem akar elkapni a karnevál hangulat. Nincsenek gólyalábasok, vásári komédiások, vonuló legiós csapatok. Te jó ég, a pénzhiány miatt csak nem tűnt el minden? Pedig én nagyon szerettem a sétálók között felbukkanó műsorozókat, az egy-egy formagyakorlatot menet közben bemutató katonákat, a szakadt ruhás gallokat. Tényleg ennyire szomorú minden, vagy csak én vagyok fáradt? Még a borok utcája is olyan álmos.

Egérszínpad
fotó: Nagy Ákos Balázs

Aztán jön ő, a nagybajszú, kalapos, piros nadrágos vásári komédiás. Keréken guruló kicsi színpadán adja elő egérfogós játékát. Körbeállják felnőttek, gyerekek, ő meg tudja, hogy vonja be őket a játékba. Még a pálinkaárustól is kap egy stampedlit, amit fel is hajt, az árus, no meg az összes karneválozó egészségére. Bajunk most már nem lehet, meg kedvünk is megjött. Talán mégis csak is csak jó lesz ez a karnevál! Én meg jobb lesz, ha alszom egyet...

R.Gy.


14:28

Amire rákívántunk: az epres csokiözön

Kapkodva írok, két perc múlva hivatalos vagyok a Vidám vásárnapra: a rabszolgavásárt a Romkertben el nem mulasztanám. Addig egy gasztro-gyorskörkép még belefér: közepes zsúfoltság a bazársorokon, egy két kipróbálásra érdemes fogással. A csokiszökőkút nekem újdonság, a csokizuhatagba forgatnak különböző gyümölcsöket ( a banán és az eper izgat), impozáns látvány, impozáns árért (egy nyárs 600 ft). A Thököly úton feltétlenül ki kell próbálni a juhtúrós lepényeket, vasárnap estig spontán versenyt hirdetünk belőle. Izgalmas a gyógynövényes bio-limonádé, decinként 80 forint nem pénz érte, vagy a garantáltan házi fagyi, szintén a Fő tér Thököly találkozásánál, azt is tesztelés alá vesszük.

P.Sz.


14:05

Mit keres a Savaria történelmi karneválon Delhusa Gjon?

A celebzenész buzukijától zeng a belvárosi Spar parkolója – ahol nem mellesleg épp kalandozunk. A hang után sietünk. A Kossuth utca legvégén, a Posta színpadán megtaláljuk a forrást: az alkalmi kisszínpadon egy fiatal szintetizátoros lelkesen pötyög, egy másik pedig énekel. Kell ez a Karneválra? Elmenekülünk. A tempó mindenütt öreguras – ténfergős, fagyizós.


phsz

13:00

A leghálásabb közönség

Savaria aprónépét a Kalandvárban találtuk meg, ahol a szokásos kézművesjátékok mellett kipróbálhatták a tűzoltást, igaz, tűz nélkül, de legalább jó vizesen. Lelkes a közönsége a bábjátéknak is, amely most A helység kalapácsa c. Petőfi-darabot mutatja be, és még többször is a napokban.

És a kis tógások kipróbálhatták, milyen velencei gondolán, csíkos matrózpólos csónakos irányításával siklani. Katt a fotóra.

Sz. J.

Rómaiak a gondolán
fotó: Mészáros Zsolt

12:09

A polgármester ünnepi beszéde

Közben megérkezett Ipkovich György ünnepi beszédének írott formája is. Akit érdekel, mit mondott például arról, hogy lehetett egykor, és hogy lehet ma fenntartani a rendet, itt elolvashatja .


11:30

Csendes állami ünnep

A karneváli készülődés, bemelegítés közben szinte a háttérben rendezte meg a város az augusztus 20-i állami ünnepet. A Szent István parkban, államalapító királyunk szobránál istentiszteletet tartottak, néptáncosok emelték az ünnepség fényét, és Ipkovich György polgármester mondott rövid beszédet.

Sz. J.


Péntek 9:30

Alakiznak a legonáriusok

Úgy tűnik, a tegnap esti vacsora és visszafogott mulatság nem fárasztotta ki a Savaria Legio harcosait. Ma reggel 9 óra körül néztünk be táborhelyükre, a Történelmi Témaparkba, és aktív gyakorlatozás közben találtuk őket. Kérésünkre néhány alaki gyakorlatot is bemutattak, képeink megmutatják, hogyan menetelnek a közönség fokozott figyelme nélkül.

Kellett is a készülődés, hiszen 10 órakor kinyíltak a kapuk, és már a közönség előtt kell bemutatniuk tudásukat.

Sz. J.

Így menetelünk mi...
fotó: Mészáros Zsolt

Csütörtök 18:00 – 19:30

Katonai eligazítás és Apicius receptkönyve

Mi is belecsaptunk a karneváli hangulatba, mégpedig a Savaria Legio meghívását követve. Mint ahogyan az jól szervezett katonai erőhöz illik, a Ferences-kerti táborhelyen a centurio kihirdette a parancsot a reaktivált csapaterő előtt. A latin vezényszavak között a legionáriusok azt is megtudták, mikor milyen feladat vár rájuk. Az első egy közös vacsora volt.

Az öltözködési szabályok még nem érvényesek
fotó: Mészáros Zsolt

Ahol részt vett az a négy újonc is, akit most mutattak be, ha volt is beavatás, mi lemaradtunk róla. Érdekes volt az is, hogy a parancshirdetéskor és a vacsorán azok a római hölgyek is részt vettek, akik kísérgetik a bátor és erős katonaembereket.

Volt azért hivatalos része is a dolognak, Szabolcsi Gábor, a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvány kuratóriumának elnöke kézhez kapta a honvédelmi miniszter kitüntetését, a II. osztályú Honvédelemért Kitüntető Díjat. Hende Csaba miniszter nem volt jelen, úgy tudjuk, szombaton látogatja meg a karnevált, átadási ceremónia sem volt.

Aztán jött a félig-meddig autentikus vacsora, a főétel Apicius receptkönyve alapján készült, a megjelenési formája pedig szarvassült volna. Amelyhez feltálaltak még szalonnás-hagymás tepsis krumplit és csípős paprikát.

Szóval, a legionáriusok felkészültek, és mi is. Ők a három napig tartó erőpróbákra, mi pedig arra, hogy folyamatosan beszámoljunk az érdekesebb történésekről, látnivalókról. Amiből ma estére még a Savaria Szimfonikus Zenekar hangversenye van hátra a Fórum színpadon, valamint a Mediterrán udvar két koncertje. A részletekért katt programajánló rovatunkra .

Sz. J.


Csütörtök délután

A bemelegítő cigányzenekar és a nyíló kocsmák

Úgy tűnik, a Savaria Karnevál nem kezdődik, hanem szép lassan belopózik. Már tegnap lezárták a belvárosi utcák nagy részét, elkezdték építeni a lelátót, a városháza előtti Fórum színpadot, és a sátrak fagerince is megjelent.

Ma folytatódott a pakolás, délben aztán már azt láttuk, hogy a Főtér sarkán egy háromtagú cigányzenekar húzza a séta alá valót. De a lényeg még mindig az előkészületeken van, igaz, az élelmesebb büfések – és melyik nem az – már kinyitottak.

Ébredezik az Öreg Város
fotó: Mészáros Zsolt

Tehették, hiszen holnap nemzeti ünnep, munkaszüneti nap, ha nem is tömegével, de azért vannak, akik kihasználják a hangulatjavító intézkedések (kocsmák) lehetőségeit.

Még egy fontos dolog: a rutinos karneváljárót nem éri meglepetés, a helyszínek, kocsmák ugyanott vannak, mint tavaly, tavalyelőtt, stb. Jó is ez, ha az ember már csak a szagok után képes tájékozódni…

Sz. J.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata