NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2017

Így karneváloztunk pénteken

Fotókon és videókkal mutatjuk a tegnapi nap vásározását, koncertjeit.

Tegnap már a kellős közepébe csaptunk a Karneválon. Az ember csak kapkodni tudta a fejét, annyi program volt. Mivel egyszerre lehetetlen mindenhol ott lenni, most egyben muttatjuk a pénteki nap koncertjeit és persze a felvonulást is.

Először is csorogjunk le egy kenuban a Gyöngyösön
fotó: Nagy Zoli
Persze a munkát se hanyagoljuk
fotó: Nagy Zoli
A szalmakalap lehet nem autentikus, ám roppant hasznos viselet
fotó: Nagy Zoli
Macimboráddal kalandok várnak
fotó: Nagy Zoli

Most, hogy kinézelődtük magunkat, irány a koncertek.

Az ír kocsmazenétől a Soulwave-ig

Zengett a muzsika pénteken is a karneválon - Peltzer Géza írása.

Sok jó zenét lehetett hallani pénteken is a karneválon. Közülük elsőként kell kiemelni a Sörtéren délután ötkor fellépő duót, az ír kocsmazenét teljesen hitelesen játszó Foggy Dew-t. Senki nem gondolná, hogy oroszok zenélnek a színpadon, annyira gyári, amit csinálnak. Gitár-harmonika-ének a felállás, kívülről tolják, nincs előttük „kottás dalosköny”, ahogy azt a magyar zenészektől megszoktuk.

Foddy Dew
fotó: Nagy Zoli

A Fő téren nem sokkal előttük a Boban Markovic stílusban utazó Guča Partyzans Brass Band tolta teljes erővel. A zenekar balkáni szerb „underground” zenét játszik, a pianót, a balladát nem ismerik, egysebességes zene ez, kíméletlenül forró hangulatot teremtenek, depresszió és füldugulás ellen kiváló természetes gyógymód.

A felvonulás után a Művészetek utcájában a Kellene Kis Kert kvartett hangolt. A zenekar nevéhez hűen zöld megvilágítást kértek, ez meg is alapozta bekategorizálhatatlan zenéjüket. Hegedű-cajun-basszus-gitár (sok effekttel) a felállás, szinte tiszta improvizáció az egész, mégis rend van a zenében. Ügyes munka, a „több mint érdekes kategória” – és persze nem tömegzene. Már megszoktuk, hogy a Zsidó udvarban mindig jó zene szól, péntek este is megtelt a színpad zenészekkel – ők Holdosi Attila és barátai.

A hangulatra nem volt panasz
fotó: Bonyhádi Zoltán

Attilának sok barátja van ezek szerint, a legújabb Jámbor Ármin, akivel a karneválszínházi előadásokon játszott együtt. A Borok utcája színpadán a balkáni népzenét játszó Cimbaliband fő hangszere (ahogy a zenekar neve is utal rá) a cimbalom, de a többiek is kiválóan játszottak, a meglepetés az volt, hogy Danics Dóra is ott volt a színpadon, és az, hogy a korábban egészen más stílust képviselő énekesnő be tudott illeszkedni ebbe a zenei környezetbe. Pápai Joci és zenekara vette át tőlük a világot jelentő deszkákat, a közönség ismét átélhette koncertjük alatt, hogy milyen az, amikor a tévéből egy szám alapján ismert „sztár” élőben egy órán át próbálja meg izgalomban tartani hallgatóságát.

Danics Dóra a Cimbalibanddel szórakoztatott
fotó: Nagy Zoli

De ne feledkezzünk meg Soulwave-ről sem. Lelkesedésük töretlen továbbra is, ezt jó látni. Az azonban csalódás, hogy a koncert egy részében szinte cover bandként működnek, ismert számokat próbálnak meg tolmácsolni. Hát ez nemigen sikerülhet egy félig amatőr zenekarnak, a gond ugyanis az, hogy fülünkben ott az eredeti hangzás, emiatt az összehasonlítás elkerülhetetlen. És ha gyenge a kópia, az kínos. Különleges zenészi és énekesi teljesítményről továbbra sem lehet náluk beszélni, talán a dobos játéka ami kiemelkedő.

B&B Country
Szombathelyi fúvószenekar
Meztelen diplomaták
CimbaliBand és Danics Dóra koncert

És persze a felvonulás.

Jelmezes felvonulás

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h* m*st f*d*sz*s l*nn*k, m*nd*nh*l * l*gsz*r*bb j*l*lt*k*t b*sz*...
Kik azok a jelöltek, akik közül választani lehet Vas megyében az ellenzéki előválasztáson?
zuckerpopo: * r*k*s sz*r t* v*gy, p*k*lj *s h*zz k*l*tr* - *nny*...
Szélesítik a Gyöngyös patak melletti bicikliutat a vasoszlopok mellett
Paulus_Maior: *z*k * sz*l*k t*dv*, t*d*tl*n*l * k*ny*lm*s*bb *t*t v*l*szt*tt*k...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház
dredd biró: S*kb* k*r*lt *z *z *r*m *z *mb*r*k *d*j*b*l. *bb*l * p*nzb*l h*s...
A szombathelyi városházán köszöntötték Falco kupagyőztes csapatát
lojalista: N*s b*r*t*k*lh*t*,h*gy * K*rm*nd* K*lcs*y F*r*nc *lt*l*n*s *sk*l...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház