NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2008

Savaria Karnevál percről percre, csütörtök – Észrevétlen megnyitó

„Mikor kezdődik már a megnyitó?” – kérdezi mellettünk egy tízéves fiú az édesanyjától. Pedig a nyitó műsor már jó negyedórája tart, igaz, ezt sokan észre sem veszik.

Csütörtök

19 óra 20 perc: Menekülési útvonal

Jegyzetfüzet bekészítve, diktafon élesítve, pénztárca kistafírungozva, indulhatunk a perceken belül elkezdődő idei Savaria Karneválra. A szerkesztőség előtt az útjelző táblán újabb felirat: Menekülési útvonal. Ezt jól megjegyezzük, soha nem árt az óvatosság…

19 óra 25 perc: Hosszú sorok langalóért

A Főtéren nagy a tömeg – írnánk, ha nem próbálnánk meg kerülni a közhelyeket. Igaz, a pavilonok többségének még csak a csontváza áll, jó néhány autó is parkol köztük, azért bántják a szemet. Néhány élelmes vendéglátós már kinyitott, a Fórum színpad mögött hosszú sorok állnak a kemencés lángosért. Arrébb még vendég nélkül a Királyi Sütöde, és nem tolonganak a sörcsapoknál sem. Jordán Tamást és az omegás Benkő Lászlót vesszük észre, valamit lelkesen tárgyalnak, aztán a városháza felé veszik az irányt.

19 óra 35 perc: Üres a lelátó

Mi is, a Fórum színpad előtti lelátó még üres, a színpadon az esti jazz zenekar tartja a hangpróbát, inkább egy rövid séta. Feltűnik, hogy sokan vannak családosan, jó magyar szokás szerint fagyi a gyereknek, sör az apukának, már most is vannak nyűgös gyerkőcök, két kutya veszekszik a szökőkút mellett, marcona rendőr figyeli őket néhány lépésről. Az egyik kuka mellett hangos perpatvar, kissé illuminált házaspár nőtagja vonja felelősségre párját, bizonyos húszezer forintot hiányol.

19 óra 43 perc: Zászló lobog a szélben

A leendő Pannon Piac egyelőre sehol nincs, pedig itt tavaly a bíró áristomba akart csukatni minket, mert nem akartuk megkóstolni a pálinkáját. Most lenne kedvünk, de se bíró, se pálinka. Arrébb a Nyugat Rádió zászlaja lobog, a technikus a mikrofonokat próbáltatja két csinos lánnyal.

Tudod mit lehetne ezzel még csinálni?

– markolja meg egyikük a mikrofont, a technikus nevet, a másik lány pironkodik. Sajnos, idő van, vissza a Fórum színpadhoz.

Gyülekezik Savaria népe
fotó: nyugat.hu

19 óra 51 perc: Csöpögős langaló

Mire rájövünk, hogy elkéstünk, tényleg késő bánat. Minden hely foglalt a lelátókon, sőt, mellettük is. De azért nagyban zajlik a tolakodás, aztán a tunikás rendezők próbálnak meg rendet teremteni. Harmincas szőke nő, mindkét kezében tejfölös langalóval, könyökével próbál utat törni magának, szabadulóművészhez méltó mozdulatokkal kerüljük el a fehér folyadék lehulló cseppjeit. A nő nem veszi észre magát, hálistennek, ha lassan is, de távolodik. Várunk.

20 óra 08 perc: Tógában, gyerekkocsival, cigarettával

Szinte észrevétlenül kezd benépesedni a színpad előtt üresen hagyott terület. Szakadt Golf érkezik, tógás, kalapos fickók szállnak ki belőle, gitárokat erősítőket pakolnak, közben más tógások meggyújtják a fáklyákat. Eltelik egy kis idő, mire rájövünk, ezek már a megnyitó jelenetei. Szerelmespár csókolózik, tógás, láthatósági mellényes utcaseprő sepreget, motoros hozza az énekesnőt, tógás nő tolja a gyerekkocsit, szájában cigaretta.

20 óra 12 perc: Savaria polgárai!

Aztán, mint az Úr hangja, a városháza erkélyéről Jordán Tamás intéz szózatot a néphez, alant meg a fehér ruhás lány képében megjelenő áldozati bárányt áldozzák fel éppen. Piros festékes a ruha, a szereplők keze, egy kisfiú kétségbeesetten kérdezi anyjától:

Mit csinálnak ezek?

Anya, mit csinálnak ezek?
fotó: nyugat.hu

20 óra 21 perc: Össznépi dalárda

Mikor kezdődik már a megnyitó?

– kérdezi mellettünk egy tízéves fiú az édesanyjától. Pedig a nyitó műsor már jó negyedórája tart, igaz, ezt sokan észre sem veszik. Aztán össznépi dalárdába fullad a dolog, a szereplők a kisgyerekeket csalogatják a közönségből, több pöttöm is van, akit nem is kell csalogatni, spontán körtáncba torkollik a bevallottan gyorsan összerakott karneváli megnyitó darab.

20 óra 38 perc: Hazamegyünk, apa?

Gyorsan kiürül a színpad előtti terület, nem sokan maradnak a következő programra. Igaz, közben a Mediterrán udvarban is elkezdődött a műsor, de láthatóan a főtéri teraszok telnek meg, munkába álltak már a sörcsapok is. Trokán Péter színművész vesszük észre, csinos szőke hölggyel beszélget, aztán Gadányi Károly rektorhelyettes jön szembe nyakkendősen. Udvariasan köszönünk, mosolyogva bólint. Egy kolleginával kicsit négykézlábazunk a Főtér szélén, persze, pont ilyenkor szakad el a nyaklánca, de minden jó, ha vége. Az imént látott kisfiú kérdezi zord szülőjétől:

Hazamegyünk, apa?

Spontán körtánc a Fórum színpad előtt
fotó: nyugat.hu

20 óra 51 perc: Munka van

Teszünk egy rövid látogatást a Nyugat Rádió sátránál, megy az élő Sajtóklub, beszállunk néhány percre, összefoglaljuk a történteket, a kollégák láthatóan jól érzik magukat. Mi annyira nem, hiszen munka van, irány a szerkesztőség, meg kell írni a mára rendelt penzumot.

Balázs Elemér Group
fotó: nyugat.hu

21 óra 46 perc: Irány a koncert

Aztán reménykedünk, hogy elcsípjük még a Fórum színpadon a Balázs Elemér Group koncertjének végét, vagy a Mediterrán udvar eklektikusnak ígért programját. Folytatás holnap.


23 óra 56 perc: Ki gondolta volna?

Hogy ennyi ember jön ki a Fő térre és környékére már csütörtök este. Bánhatja, aki nem pakolt ki. Fogyott volna itt étel, ital bőven, de még csak félgőzzel működtek a kajás-piás standok. A piaci árusok meg sehol.

A borok utcájában bezzeg mindenki kipakolt. Most lehetett nyugodtan sétálni, de mi lesz itt majd hétvégén! Éjféltájban még ülnek, beszélgetnek, sétálnak az emberek a Fő téren. A jelek szerint kiéhezve várták a karnevált... Folytatás tényleg holnap...

R.Gy.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* *g*n! *z *bj*kt*v *ld*l *kk*r l*h*tn* d*nt* m*t*v*c**, h* *z ...
Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli
Torkosborz: *gy f*gg*tl*n *ld*l*n *ll*n* m*gj*l*nn** pl *z *ll*nz*k m*gb*k*t...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
szasa: K*t f*gy*t*k*s b*sz*lg*t, *zt m*ndj* * Z*rb*n * Tr*mpn*k... ...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
Paulus_Maior: "K*t b*l*nd h* *gym*sr* l*l, s*rg*r* f*st*k sz*mk*v*tt*t*s*k...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
Ddd911: ... ...
Újabb elismerést kapott Karikó Katalin