NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2008

A 2008-as Savaria Karnevál – számokban

Jövőre négynapos lesz a karnevál – ezt is megtudtuk, és azt is, hogy a legnépszerűbb helyszín a Borok Utcája volt. A 2008-as karnevál zárszámadása.

A zárszámadás kifejezés Szommer Ildikó karneváligazgatótól származik, ő minősítette így a csütörtök esti fogadást. Ahol a támogatókat köszöntötték, és jó néhány érdekes adatot osztottak meg velünk. Kezdjük ezekkel.

A száraz, de érdekes adatok

Az idén, a három nap alatt 120 ezren fordultak meg a karneváli helyszíneken. A legnépszerűbb esemény továbbra is a felvonulás, igaz, hogy az eső miatt ez szombaton elmaradt, de vasárnap délután 30-40 ezer ember tekintette meg a 800 jelmezes részvételével megtartott felvonulást.

Rendkívüli esemény, úgymint tűz, baleset nem történt, mindössze két kisgyerek és egy kutya

veszett el

a forgatagban, de őket is gyorsan megtalálták. Az Öreg Város főterére 200 vásáros, és a Borok utcáját is ideértve 42 borárus települt ki.

Szabolcsi Gábor: Koccintsunk a sikerre!
fotó: sadness

A rendezvény összesen 120 millióba került. Ehhez 40 milliót adott az önkormányzat, 31 milliót a szponzorok adtak össze, 36 millió volt a saját bevétel. Pályázaton 14 milliót nyertek el a szervezők, a szombati eső miatt 1,5 milliós bevétel esett ki, de csupán hat program maradt el a közel 270-ből.

A fellépési díjakra, programokra 35 millió ment el, és ennyibe került a technika (hangosítás, színpadok, kordonok stb.) is. A rendezők, szervezők, segítők díjazására (közterhekkel együtt) 15 milliót fordítottak, a karneválszínházi előadások 14 millióba kerültek. És, ahogyan Szommer Ildikó elmondta, a karnevál alapítványának is adóznia kell.

A többség Vas megyéből jött

A karnevál alatt pedig közvélemény kutatást is végeztek. Mégpedig oly módon, hogy 783, véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg egy kérdőív kitöltésére. A válaszadók 62,3 százaléka érkezett Szombathelyről, és 72,2 százaléka Vas megyéből. Ezt követte Budapest (6,6 százalék), Győr-Moson-Sopron megye (5,1 százalék), Zala (3,7 százalék). Voltak azért külföldi látogatók is, Szommer Ildikó érdekességként elmesélte, hogy találkozott Oroszországból érkezett vendégekkel is.

Nézzük a felmérés eredményeit. A válaszadók 82,2 százaléka már korábban is járt a karneválon, többségük minden rendezvényen itt volt. Azok, akik ötnél kevesebbszer voltak itt, 55,6 százalékot tettek ki.

A legnépszerűbb program a felvonulás volt (72,2 százalék), ezt követte a kézműves vásár (72,2 százalék). A vendéglátóhelyeket étkezés céljából 72 százalékuk látogatta, koncerten 63 százalékuk vett részt. Vásári komédiát 53 százalékuk látott, katonai hagyományőrző programon, magyarul a Ferences-kertben 44,2 százalékuk járt. Színházi előadáson 31,3 százalékuk, gyermekprogramokon pedig 23,6 százalékuk vett részt.

Jó négyesre osztályoztak a vendégek

A rendezvényekkel való elégedettséget ötös skálán mérték, az átlag 4,24. A látogatók 88,4 százaléka elégedettnek vallotta magát, közepes értéket 11,1 százalék jelölt meg, elégedetlennek pedig 0,6 százalék nevezte magát.

A helyszíneket hasonló módon értékelték, talán nem véletlen, hogy a Borok utcája vezet 4,6 százalékkal, ezt követi a Történelmi témapark, az Öreg Város vására, a karneválszínház, a Fórum színpad. A sor végén a Mediterrán udvar (4,17), a Keleti udvar (4,02) és az evangélikus templom (3,64) áll.

(Apropó, erről jut eszünkbe, rendező ismerősünk mesélte, érkezett hozzájuk olyan javaslat, hogy a Borok utcája jövőre legyen a Rohonci úton. Az ugyanis négysávos…)

A kérdőív végén pedig arra vártak választ, hogy a kitöltő ajánlaná-e a karnevált ismerősének. 96 százalékuk igen, 0,6 százalékuk nem. 1,5 százalékuk erre nem válaszolt, 0,6 százalékuk pedig a „nem tudom” lehetőséget jelölte meg.

Ajándék a szponzorok egyikének
fotó: sadness

Príma Díj a szervezőknek

De térjünk vissza a zárszámadó fogadáshoz, hiszen azt is megtudtuk, hogy a rendezők a kultúra és művészetek kategóriájában elnyerték a Vas megyei Príma Díjat. Emellett pedig a karnevál 2007-től 2011-ig viseli a Nyugat-dunántúli Régió Kiemelt Turisztikai Rendezvénye címet.

Szommer Ildikó azt is kihangsúlyozta, hogy a látogatók többsége helyi volt, ami azért is örömteli, mert a kezdetektől az volt a céljuk, hogy a város lakóit szórakoztatva tanítsák meg Szombathely, Savaria történelmére.

Itt történt meg a bejelentés is, miszerint jövőre, amikor a legújabbkori karneválok közül a tízediket rendezik meg, az bizony négynapos lesz. Mégpedig 2009. augusztus 20-24-ig tart majd.

Szabolcsi Gábor, a karneváli alapítvány kuratóriumának elnöke pedig a támogatók, szponzorok fontos szerepét emelte ki, hiszen a fogadás elsősorban az ő tiszteletükre szolgált. És a média kedvére, hiszen számos lap, elektronikus médium, internetes portál működött együtt a rendezőkkel. Köztük lapunk, a Nyugat.hu is a Savaria Karnevál médiatámogatója volt, az oklevelet e sorok írója vette át. Kicsit zavarban, de örömmel. Jövőre is megtesszük…

Végül pedig rovatunk segítségével idézzük fel az idei karnevál perceit, előzményeit, utózöngéit.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* *g*n! *z *bj*kt*v *ld*l *kk*r l*h*tn* d*nt* m*t*v*c**, h* *z ...
Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli
Torkosborz: *gy f*gg*tl*n *ld*l*n *ll*n* m*gj*l*nn** pl *z *ll*nz*k m*gb*k*t...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
szasa: K*t f*gy*t*k*s b*sz*lg*t, *zt m*ndj* * Z*rb*n * Tr*mpn*k... ...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
Paulus_Maior: "K*t b*l*nd h* *gym*sr* l*l, s*rg*r* f*st*k sz*mk*v*tt*t*s*k...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
Ddd911: ... ...
Újabb elismerést kapott Karikó Katalin