NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mikor legyen a 2020-as Savaria Karnevál? Nálunk szavazhat is

Két időpont lehetséges, csütörtökön dönt a szombathelyi közgyűlés.

A Savaria Karnevál időpontja mindig is vitákat okozott. Azzal senkinek nem volt gondja, hogy augusztus végén van, és így akár nyárbúcsúztatónak is megteszi, de a pontos dátummal nem mindenki értett egyet az elmúlt években.

fotó: Mészáros D. Zsolt

A fő probléma, persze, abból adódik, hogy milyen dátumokra esnek a hétvégék, hiszen a karnevál mindig csütörtökön kezdődik és vasárnap este zár. Ráadásul közel van augusztus 20. is, így nem is olyan könnyű megtalálni a jó időpontot, de hogy az augusztus 20. miért zavarhat bele, arról később.

fotó: Nagy Zoli

Az elmúlt években aránylag könnyű volt megtalálni a karnevál helyét. 2015-ig visszatekintve augusztus 22. és 25. között kezdődött, augusztus 25. és 28. között volt az utolsó napja.

Pontosabban:

 • 2016-ban augusztus 25-28.
 • 2017-ben augusztus 24-27.
 • 2018-ban augusztus 22-25.
 • 2019-ben augusztus 22-25.
 • fotó: Nagy Zoli

  Első lehetőség 2020-ra: augusztus 20-23.

  Jövőre viszont augusztus 20. csütörtökre esik, így ha ezen a hétvégén rendeznék meg a karnevált, akkor az induló nap éppen egybeesne az augusztus 20-i állami ünneppel. A csütörtöki közgyűlésre készült anyag szerint ez több okból sem szerencsés.

 • Ezen a napon, illetve napokban az országban szinte mindenhol szerveznek ünnepségeket, eseményeket, több országos nagyrendezvény is van. Például: Mesterségek Ünnepe (aug. 19-23), a Be my Lake (aug. 19-22.), Strand Fesztivál (aug. 19-22.), Debreceni Virágkarnevál (aug. 15-21.), Boglári Szüreti Fesztivál (aug. 16-20.).
 • Szinte valamennyi nevesebb előadóművész, hagyományőrző csoport foglalt lesz ezen a hétvégén, s mivel nagy a kereslet irántuk, valószínűleg ez a honoráriumok emelkedését vonja maga után.
 • A karnevál által használt színpadtechnika, lelátók nagy része augusztus 20-án lekötött más helyszíneken az országban.
 • A vásározók többsége is megszokott menetrend szerint látogatja a fesztiválokat, így az augusztus 20-i hétvégén is sokan máshol lesznek.
 • fotó: Mészáros D. Zsolt

  Második lehetőség 2020-ra: augusztus 27-30.

  Ez viszont túl későinek tűnik, két okból is:

 • A vasárnapi esti karneválzárás után közel van a szeptember 1-i iskolakezdés, így egy nap alatt kell minden lezárást, közlekedési akadályt eltávolítani a megnövekedő forgalom miatt.
 • Az augusztus végi időpont miatt szinte nincs karnevál vihar, zivatar, eső nélkül. Ha korábban lenne a karnevál, ezeket valószínűleg el lehetne kerülni.
 • fotó: Mészáros D. Zsolt

  A szervezők sem értenek egyet

  A közgyűlési anyag szerint a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriuma az augusztus 20-23. közti időpontot támogatja, a kuratórium elnöke viszont a másik, későbbi időpont mellett tette le a voksát.

  A szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatója is az augusztus 27-30. közti időpontot tartja jobbnak. Úgy tűnik, a városvezetés is a későbbi időpont mellé állt, a közgyűlési határozati javaslatban is az augusztus 27-30. közti megrendezés szerepel.

  Mi arra kérjük olvasóinkat, válasszanak a két időpont közül, a véleményüket pedig kommentben fejtsék ki.

  Szavazás: Mikor legyen a 2020-as Savaria Karnevál?

  Hozzászólások (1)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
  Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
  miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
  Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
  miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
  Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
  lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
  Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
  butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
  Kásler kiadta a vörös kódot