NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Elmarad az idei Savaria Karnevál

Péntek délelőtt végre eljött a nagy a pillanat: kiderült, hogy mi lesz a sorsa idén Szombathely legnagyobb rendezvényének.

Több hónapnyi találgatás és bizonytalanság után végre kezd kicsit tisztulni kép a koronavírus-járvány okozta káoszban. Ennek örömére pedig végre megszületett a nagy döntés is Szombathelyen az idei Savaria Karnevál sorsáról. Péntek délelőtt tartott ugyanis sajtótájékoztatót a városházán Nemény András polgármester, Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatója.

Miután a polgármester március 30-ai online fogadóóráján szóba került a karnevál kérdése,

2020.03.30. 19:09

Még kétesélyes az idei Savaria Karnevál sorsa

/ hírek 8 hsz. /
Egyelőre kivárnak a döntéssel.
lapunk többször is foglalkozott a témával. Akkor Nemény András eléggé szkeptikus volt és azt mondta, ha május végén azt mondja a kormány, hogy augusztus végén veszély nélkül meg lehet rendezni egy ilyen kaliberű rendezvényt, akkor elkezdik a szervezést.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Aztán amikor a kormány bejelentette, hogy augusztus 15-ig sem az 500 fő alatti, sem pedig az 500 fő feletti rendezvényeket nem lehet rendezni, újra megkérdeztük,

2020.05.04. 15:51

Egy hónap múlva dől el, hogy lesz-e idén Savaria Karnevál

/ kultúra 8 hsz. /
Megkérdeztük, hogy döntött-e már a városvezetés a rendezvényeket korlátozó új rendelet óta.
hogy ez változtatott-e valamit a helyzeten, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ezt a határidőt akár ki is tolhatják. Az önkormányzat válasza pedig rövid és tömör volt, továbbra sem árultak el semmi konkrétumot, csak annyit, hogy május végén vagy legkésőbb június elején hozzák meg a döntést.

A hét elején aztán újra aktuális lett a kérdés, így hétfőn megint csak megkérdeztük.

2020.06.08. 16:20

Még mindig kétes a Savaria Karnevál sorsa

/ kultúra 16 hsz. /
Megy a folyamatos egyeztetés, de még nem döntött a városvezetés.
De akkor sem lettünk sokkal okosabbak, ugyanis azt írták: a városvezetés folyamatosan egyeztet a karnevál szervezőivel, a terveik szerint pedig hamarosan végre megszületik a döntés. És nem is lódítottak, másnap ugyanis jött a meghívó a pénteki sajtótájékoztatóra.

Mi pedig közben megszavaztattuk olvasóinkkal, hogy szerintük legyen-e idén Savaria Karnevál vagy ne?

2020.06.09. 15:26

Szavazzon! Legyen idén Savaria Karnevál vagy ne?

/ szavazás 19 hsz. /
Több olvasónk már kifejtette véleményét kommentekben, de most kíváncsiak vagyunk a többiek állásfoglalására is.
A szavazás cikkünk megjelenésekor még tartott, ugyanis a péntek délt tűztük ki a lezárás időpontjának, de az állás végig ugyanaz volt. A legtöbben azt szeretnék, ha nem rendeznék meg, de azért nincsenek olyan sokkal lemaradva azok sem, akik szeretnék egy kicsit kiereszteni a gőzt és arra voksoltak, hogy legyen karnevál.

Szavazás: Legyen idén Savaria Karnevál vagy ne?

A péntek délelőtti bejelentésig azonban teljes nyilatkozatstop volt, egy szűk körön kívül senki sem tudott még semmit, se a szállodák, se a fellépők, se az árusok. Információink szerint a városvezetés és a szervezők minden eshetőségre felkészültek, azt csiripelték a madarak, hogy legalább négy verzió van terítéken:

 • meg lesz tartva a karnevál az előzetes tervek szerint
 • teljesen törlik
 • megtartják, csak más időpontban
 • szerveznek helyette valami mást, ami nem lesz ekkora kaliberű és nem is biztos, hogy ugyanabban az időpontban lesz
 • Végül pedig amellett döntöttek, hogy

  elmarad az idei Savaria Karnevál.

  Helyette szerveznek egy másik típusú, „pénztárcakímélő” rendezvényt, ami Horváth Soma szerint kedvez majd a szombathelyieknek. Mint mondták, ezzel a kisebb volumenű rendezvénnyel szeretnének adni valami szombathelyit a szombathelyieknek és támogatni a helyi előadókat, intézményeket és kereskedőket, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt.

  Ez a rendezvény azonban más lesz, mint a karnevál és máskor is lesz, de egyelőre ennyit tudni róla. Szeptember közepére tervezik megrendezni, így bővebb információkkal legkésőbb nyár végén tudnak szolgálni, addig pedig gőzerővel folyik a szervezés.

  Elhangzott egyébként az is még a sajtótájékoztató elején, hogy állásfoglalást kértek az Operatív Törzstől is a karnevál ügyében, de a törzs nem válaszolt az önkormányzat levelére. Tovább pedig már nem tudtak várni, meg kellett hozni a nehéz döntést.

  Nemény András azt is kiemelte, hogy a Savaria Karnevál minden évben Szombathely legnagyobb turisztikai rendezvénye, amelyen a résztvevők száma a négy nap alatt eléri a százezer főt és amelyre rengeteg külföldi vendég is érkezik, ám egy ekkora rendezvényen - például a jelmezes karneváli felvonuláson - egyszerűen nem tarthatók be olyan biztonsági intézkedések, amelyeket a járvány elleni védekezés jelenleg megkövetelne.

  Hozzászólások (44)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  eheti: *z*n *gy V*d*s n*m t*d m*gl*p*dn*! :) ...
  Sok helyen leállt a Messenger
  gnoan01: *l*sz*r n*m h*tt*m * sz*m*mn*k *m*k*r m*gl*tt*m...
  Tavaszi piknikre változott a botrányos szombathelyi oltakozás
  westend: *ny*d*t n*m v*tt*m * sz*mr*, t* *d**t*, m*v*l n*m b*sz*lt *ly*n ...
  Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
  kovacsgeza: "H*t s*jn*s n*m t*d*tt s*g*t*n*, m*rt *ly*t m*nd*tt, *m*t *d...
  Kormányinfó: március 15-ig maradnak a korlátozások
  busman: N*m-*? T*bbsz*r *d**t*zt*l, h*jt*tt*d *gy*n*zt * m*ntr*t. F*sz t...
  Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának