NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ha tudni szeretné, milyen lesz az idei Savaria Karnevál

Akkor olvassa el ezt a cikket. A legilletékesebbeket kérdeztük.

A legfontosabbak:

 • Nem lesz kevesebb helyszín és kevesebb program
 • A koncerteket és a színpadokat összehangolják, nem kell semmit kihagynunk
 • A Sörkertben kisebb színpad lesz, és ott csak helyi (szombathelyi és Vas megyei) együttesek lépnek fel
 • Pénteken szakmai nap lesz a Történelmi Témaparkban
 • Marad a két felvonulás
 • Valóban nem lesz Diadalív (de ezt már megírtuk
  2015.05.07. 08:15

  Méreivel együtt eltűnik a diadalív is a Savaria Karneválról

  / aktuál 16 hsz. /
  Idén nem lesz felállítva a Thököly utcában az egyébként népszerű karneváli diadalív. Megkérdeztük azt is, hogy most épp hol van, mert a Zanati út végén nincs...
  )
 • Van csúszás a szervezésben, de ez behozható
 • Hónapok óta folyik a találgatás

  2015.03.11. 16:30

  Ki és mikor kezdi el szervezni a Savaria Karnevált?

  / aktuál 2 hsz. /
  Erre kerestük a választ, de azon kívül, hogy a rendezvénynek új időpontja és új szervezői lesznek, nem sok mindent lehet tudni. Pedig az idő nagyon sürget!
  , ki, mikor és hogyan szervezi meg az idei karnevált, hiszen korábban áprilisra már összeállt a program. Az év elején nagy volt a mozgás, átalakították a szervezési rendszert, közben kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben nem az augusztus 20-i hétvégén, hanem egy héttel később lesz
  2015.02.23. 16:11

  Új időpontban a Savaria Karnevál

  / közélet 4 hsz. /
  A gazdasági bizottság szerint önállóan jobban működtethető az uszoda, mint a Vasivíz Zrt. részeként. Megtárgyalták a költségvetést is, és módosítják a helyi buszmenetrendet.
  a nagy esemény. Május elejére új vezetőket neveztek ki. Így már volt hová fordulni kérdéseinkkel.

  A kft. szervez, a kuratórium dönt

  A karneválszervezés nagy része a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. feladata, ezt még januárban döntötte el a közgyűlés. Az önkormányzati tulajdonú cég korábbi ügyvezetője februárban váratlanul felmondott

  2015.02.20. 13:57

  Bréking: Felmondott a Savaria Karnevál szervezésével megbízott cég vezetője

  / közélet 6 hsz. 1 kapcs. /
  Információink szerint hatalmi harc van a háttérben. Kérdés, mi lesz most a karnevál szervezésével.
  , a posztra pályázatot írtak ki, ennek eredményeként Grünwald Stefániát nevezték ki
  2015.04.15. 16:26

  Holnap megtudjuk, ki szervezi a Savaria Karnevált

  / közélet /
  Csütörtökön megválasztják a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Turizmus Kft. igazgatóját. Közgyűlési előzetesünk.
  ügyvezetővé.

  Idén is két jelmezes felvonulás lesz
  fotó: Garai Antal Atom

  Ő abszolút nem ismeretlen a szombathelyi kulturális életben, öt és fél évig igazgatta az Agora Kulturális Központot, a karneválszervezésben is részt vett a kezdetektől. Grünwald Stefániát harmadik munkanapján kerestük meg, hogy információkat kérjünk az idei karnevál szervezésének helyzetéről.

  Megtudtuk, hogy a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvánnyal történt munkamegosztás alapján a karneváli fellépők a közalapítványhoz tartoznak, minden mást a Turizmus Kft. intéz. Sőt, a programokat is a kft. alkalmazásában állók szervezik, de ezekről a végső döntést a közalapítvány kuratóriuma hozza meg, és rajtuk futnak keresztül a programok pénzügyei is.

  Ennek oka, hogy a közalapítvány tavaly elnyert egy három évre szóló pályázatot, ezen a NKA nyújt évi 20 milliós támogatást a karneváli programokhoz.

  Szigorúbbak lesznek a biztonsági előírások

  Az idei karnevál szervezése csúszásban van, de ez behozható – mondta kérdésünkre Grünwald. Jelenleg a rendezvénytartáshoz szükséges engedélyeket intézik, és a napokban kiírják a pályázatokat a Borok utcájába és a vendéglátósok, kereskedők számára. De fontos változás, hogy egy márciusi jogszabályváltozás miatt a karnevál kiemelt szabadtéri rendezvénynek minősül, amely nagyon szigorú biztonsági előírásokat követel meg, és ez várhatóan jelentősen növeli a költségeket is, és az önkormányzati támogatás mértéke is kevesebb az előző évinél.

  A Sörtéri színpad a tavalyinál kisebb lesz
  fotó: Vágvölgyi Bálint

  Ami viszont a karneváli közönségnek fontos, hogy minden korábbi helyszín megmarad, és a programok időintervalluma sem változik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az idén sem lesznek üresjáratok, az egyes helyszíneken a színpadok egymással váltásban dolgoznak majd, így nem kell propramütközéstől tartani.

  A Fő téri Fórum színpad és a Borok utcájának színpada várhatóan marad ugyanolyan, de a Sörtéren kisebb lesz a színpad és kisebb a hangtechnika is, a Művészetek utcájában sem lesz az idén akkora színpad, mint tavaly volt. A fellépőknél jobban koncentrálnak a helyi értékekre, ez azt jelenti, hogy minden színpadon lesznek helyi (szombathelyi és Vas megyei) fellépők, a Sörtéren csak helyi zenekarok, előadók lépnek majd fel.

  Több önkéntest várnak

  Az ügyvezető hozzátette, hatékonyabban használják az emberi erőforrást, vagyis aki dolgozik, az tényleg dolgozzon, és több önkéntest is várnak a karnevál lebonyolítói közé. Grünwald Stefánia megjegyezte, a karnevált alapvetően ugyanazok szervezik, akik eddig is, csak a szervezési struktúra változott. Céljuk az, hogy a karnevál közössége a változásokból ne vegyen észre semmit. Ragaszkodnak az eddigi színvonalhoz és minőséghez.

  A Történelmi Témaparkban pénteken szakmai nap lesz
  fotó: Garai Antal Atom

  A Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvány kuratóriumát is nemrég választották újra, az új elnök Csapláros Andrea, aki „civilben” a Savaria Múzeum igazgatója. Őt is megkerestük, azt mondta, a közalapítvány feladata, hogy a szereplőkkel, a fellépő csoportokkal, együttesekkel megkösse a szerződéseket. Ennek okát feljebb már részleteztük, az NKA-tól a programokra nyerték el a három évig tartó, évi 20 milliós támogatást.

  Csapláros Andrea hozzátette, a fellépőket a helyszínfelelősök szervezik, akik a nonprofit kft.-vel állnak szerződéses viszonyban. Vagyis, a konstrukció úgy néz ki, hogy a programok finanszírozása a közalapítvány, a szervezés a kft. feladata, utóbbit egyébként profi szervezetként jellemezte.

  Kedvezmények diákoknak

  Ő is azt mondta, hogy az előző évekhez hasonló programok lesznek, és most már zajlanak a szerződéskötések is. Csapláros Andrea kiemelte, hogy a Ferences-kert, vagyis karneváli nevén a Történelmi Témapark programjában lesz egy fontos változás.

  Az Öreg város vására nem változik
  fotó: Garai Antal Atom

  Korábban péntektől vasárnapig hasonló programok futottak itt, az idén azonban pénteken szakmai napot tartanak. Ennek keretében szakemberek, történészek elemzik, magyarázzák a hagyományőrző csoportok produkcióját, fellépését. Persze korok szerint, a római kortól a népvándorlások korán át a középkorig. És mindezt a nyilvánosság előtt, az érdeklődők ezt is megtekinthetik.

  Azon is dolgoznak, hogy a diákok, az őket kísérő történelemtanárok ezeket a programokat kedvezményes áron nézhessék meg, ennek konstrukciójáról még tárgyalások folynak. A Ferences-kert szombati és vasárnapi programja változatlan marad. Mint ahogyan a jelmezes felvonulás is, most is kettőt terveznek, péntek és szombat estére.

  Nem kell válogatni

  Megkérdeztük, hogy a spórolásnak tudható-e be, hogy több szombathelyi és Vas megyei fellépő lesz, a Sörkertben például csak ilyen együttesek lesznek. Csapláros Andrea azt mondja, korábban is nagy igény volt erre, ezért is lesz több helyi fellépő, nekik is lehetőséget akarnak adni. Ő is kiemelte, hogy a programok össze lesznek hangolva, ügyelnek arra, hogy senki se maradjon le kedvenc zenekarairól. Ez egyébként a nonprofit kft. feladata lesz, éppúgy, mint maga a karnevál lebonyolítása.

  A végén megkérdeztük, hogy az idén hol és kinél jelentkezhetnek a vendéglátósok, vásározók. Megtudtuk, hogy a jelentkezéseket a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-hez kell benyújtani, a felhívás napokon belül megjelenik a savariakarneval.hu honlapon. Az ott megjelent feltételekkel és az onnan letölthető jelentkezési lapon kell benyújtani a pályázatokat a megadott határidőre. A kft. címe: Szombathely, Aréna u. 8.

  Emlékeztetőül itt van tavalyi karneváli rovatunk .

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : * 40. hsz - r* v*r*m * v*l*sz*t, m*rt *z 2006 *sz*n*k * l*ny*g*....
  Hende Csaba moziban járt
  miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
  Hende Csaba moziban járt
  győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
  Hende Csaba moziban járt
  miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
  Hende Csaba moziban járt
  miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
  Hende Csaba moziban járt