NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Felélik a tartalékokat Sárváron?

Kampánygyanús blöffről és tonnaszámra érkező pénzről is hallottunk.

A sárvári képviselő-testület elfogadta a város 2014-es költségvetését, és jött is egy meghívás, hogy a helyi MSZP és a Híd a Jövőnkért Egyesület el akarja mondani róla a véleményét. Így fogtuk magunkat, autóba ültünk, és egy sárvári étteremben kötöttünk ki, ahol az emeleten még talán szilveszterről ott maradt dekoráció és félhomály fogadott minket.

Pénz tonnaszámra

Rengeteg szék volt sorokba rakva, szemben a felmikrofonozott asztallal, de végül alig néhányan voltunk. Ha jól vettük ki a dolgokat, a helyi tévé és a városi lap képviseltette magát csupán. És persze a résztvevők voltak ott.

Németh Zsolt tonnaszámra érkező pénzre emlékszik
fotó: Mészáros Zsolt

Köztük Németh Zsolt, az egyesület elnöke, aki aztán ki is fejtette, hogy a testületben ideges, feszült képviselők vannak, akik kampánygyanús blöffnek nevezik, ha a korábbi évek sikereiről beszél. Pedig – mondta – nem lehet vitatni, hogy az előző ciklusokban tonnaszámra érkezett a pénz Sárvárra, ebből fejlődött a fürdő, a kórház, a főtér, az oktatás, és még sok minden.

Most viszont megkezdődött a tartalék felélése, a bejelentett beruházások összesen nincsenek olyan volumenűek, mint korábban bármelyik egyedül. Ráadásul elkezdődött az önkormányzati rendszer leépítése, a városnak egyre kisebb a befolyása az intézményekre. Igaz, csökkennek a működési költségek, de az iparűzési adó is.

Az elveszett lobbierő

Németh szerint a városnak elveszett a lobbiereje. A tervekben csak saját finanszírozású beruházások vannak, márpedig

saját pénzből az ostoba is tud beruházni

. Az lenne az igazi lobbierő bizonyítéka, ha a beruházásokhoz külső támogatást tudnának szerezni – jelentette ki.

És azt is, hogy nincs koncepció a jövőre, például nincs tétel a költségvetésben a munkahelyteremtésre. Pedig nincs munkahely, azt senki sem tudja pontosan, hány sárvári ment külföldre munkát vállalni. Hozzátette, lehet, hogy kritikája kemény, de igazságát Orbán Viktor adósságkonszolidációja igazolja, mert ha nem lett volna rá szüksége az önkormányzatnak, nem hajtották volna végre.

Szabó Lajos szerint megbicsaklott valami
fotó: Mészáros Zsolt

Kijelentette, a városnak folyamatos és arányos fejlődésre van szüksége, nem csak arra, hogy a választási évben felújítják az utakat és a járdákat. Azzal fejezte be, hogy az egyesület és az MSZP közös állásfoglalást alakított ki a költségvetésről, és ezt a jövőben is megteszik.

Leépül a gazdaság

Szabó Lajos a párt sárvári elnöke, volt országgyűlési képviselő hasonlókat fogalmazott meg. Folyik az önkormányzati rendszer leépítése, egyre kevesebb jogkör marad náluk. A költségvetés alapvetően két lábon áll, egyrészt kihasználja a központi költségvetés lehetőségeit, másrészt feléli az elmúlt években felhalmozott tartalékokat.

Szerinte hiányzik a következő ciklus fejlesztéseit megalapozó források meghatározása, az EU-s pályázatokhoz szükséges önrész, a munkahelyteremtéshez szükséges forrás. Utóbbihoz hozzátette, az önkormányzatok sajátos lehetőségeiről van szó.

Szabó hangsúlyozta, hogy megbicsaklott egy folyamat, eddig az iparűzési és idegenforgalmi adókból származó bevételből lehetett fejleszteni, önerőt adni a sikeres pályázatokhoz. Most viszont leépül a gazdaság, kevesebb az iparűzési adó, ami a munkanélküliség mellett a további fejlesztéseket is veszélyezteti.

Aztán vége is volt a sajtótájékoztatónak, annyit még megtudtunk, hogy ez volt a két szervezet közös tájékoztatói közül a negyedik.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról