NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Elszabadultak az indulatok Sárváron a részegen gyújtogató ukrán vendégmunkás miatt

Régóta panaszkodnak a helyiek, hogy problémásak a vendégmunkások. Ez lehet az utolsó csepp a pohárban?

„Már tavaly óta csinálnak bajokat a városunkban a vendégmunkások, most már lassan félteni kell értékeinket, családunkat, mert ők bármit megtehetnek...” – panaszkodott csütörtökön megjelent cikkük

2020.12.17. 12:11

Ittas ukrán vendégmunkás gyújthatott fel két autót Sárváron - vérnyomon mentek a rendőrök

/ sokkoló /
Egyelőre nem tudni, miért, azon kívül, hogy csontrészeg volt.
kapcsán egy helyi lakos, aki szerint a munkáltatót kellene felelősségre vonni a történtek miatt.

Csütörtökön hajnalban ugyanis arról érkezett bejelentés a rendőrségre és a tűzoltóságra is, hogy Sárváron lángol két kocsi. Hamar kiderült, hogy szándékos gyújtogatásról van szó, hiszen egymástól távol, rövid időn belül gyulladt ki a két autó és megtalálták az elkövetőt is.

fotó: TM/Nyugat.hu

Mint kiderült, egy ukrán vendégmunkásról van szó, aki erősen ittas állapotban bement a benzinkútra, motormosó folyadékot vásárolt, majd néhány perc múlva már lángolt is egy közelben parkoló Ford. Az autó tulajdonosának testvére épp munkába ment, amikor meglátta, hogy ég a kocsi, ami a szervíz előtt állt, mert éppen aznap szereltek volna bele új alkatrészt.

Nem sokkal később egy BMW kapott lángra, ami a Petőfi lakótelep parkolójában állt. A tűz átterjedt egy fára és egy másik autóra is. Az ukrán férfi egyébként sérülést is szerzett, amikor betörte az egyik kocsi ablakát. Vérzett, így végig vérnyomokat hagyott maga után, amikor a gyújtogatás után lakásához tántorgott, ahol összevérezte a bejárati kaput is.

fotó: TM/Nyugat.hu

A rendőrök így pontosan tudták követni a nyomát és azonnal őrizetbe is vették a férfit, aki akkor még mindig erősen részeg volt. A rendőrség közleményéből kiderül, hogy a férfit előállították és gyanúsítottként kihallgatták a Sárvári Rendőrkapitányságon, majd „rongálás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Sárvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást indított és előterjesztést tett letartóztatásának indítványozására.”

A gyújtogatót több biztonsági kamera is rögzíthette útvonalán, értesüléseink szerint a rendőrség be is kérte ezeket a felvételeket az érintett vállalkozásoktól. A történet ezen szála pedig egyelőre itt véget is ér, ugyanis kerestük a rendőrséget további fejlemények reményében, de a police.hu-n is megjelent hivatalos közleményen kívül nem árulhattak el többet.

Elszabadultak az indulatok Sárváron

Közben viszont zajlik az élet, több helyről is úgy értesültünk és a közösségi oldalakon megjelent kommentek is arról tanúskodnak, hogy a sárváriakat mélységesen felháborították a történtek. A legtöbben az ukrán vendégmunkásokat alkalmazó gyárat támadják és követelik a vezetőség felelősségre vonását, ugyanis ez már nem az első alkalom, hogy bajt okoztak a külföldről behozott dolgozóik.

A témával két évvel ezelőtt a Nyugat is részletesen foglalkozott,

2018.10.12. 07:39

Mi történik itt, az ukránok elveszik a magyarok munkáját?

/ közélet 32 hsz. /
Tény, hogy Nyugat-Magyarországon egyre több az ukrán. Van olyan zalai falu, ahol minden tizedik lakó vendégmunkás. Miért is? Helyzetkép két vasi város, Sárvár és Szombathely tükrében.
hiszen már régóta probléma és sokkal árnyaltabb a vendégmunkások ügye. Mint akkor írtuk, a magyar nagyvállalatok 81%-a komoly munkaerőhiánnyal küzd, így bevett szokás lett a külföldi, főként ukrán vendégmunkások alkalmazása, akiknek ittléte nem csak a munkaerőpiacra, hanem a helyiek mindennapi életére is komoly hatással van.

Már akkor arról beszéltek a helyiek, hogy vannak balhéik ezeknek a vendégmunkásoknak, autót rongálnak, lopnak, agresszívan viselkedtek. Egy közkedvelt helyi klubban is komoly hepajok és randalírozások is voltak, így végül kitették az ajtóra a „Belépés csak klubtagoknak!” feliratot. Agresszívan viselkedtek egymással és az ott dolgozókkal is, sőt, előfordult olyan is, hogy zárás után, rá akarták rúgni az ajtót az egyik ott dolgozó hölgyre.

Viszont akadnak olyanok is, akiknek nincs problémájuk az ukrán vendégmunkásokkal, pedig ilyen-olyan okból kifolyólag folyamatos kontaktban vannak velük. Volt olyan szállásadó, aki elismerte, hogy gyakran hangoskodnak, de szerinte semmivel sem rosszabbak, mint egy átlagos magyar család. Máshol azonban bőven akadnak gondok. Előfordul, hogy halmokban áll a szemét, folyamatosak a veszekedések, sőt, volt, hogy késsel kergették egymást a nyílt utcán.

fotó: TM/Nyugat.hu

Az imént felsorolt problémákra pedig a mai napig panaszkodnak a helyiek. De kanyarodjunk vissza a csütörtöki ügyhöz, mely kapcsán sokakban az a kérdés merül fel, hogy ki fogja a két autótulaj kárát megtéríteni? Ha ugyanis a biztosító nem fedezi, többen is úgy gondolják, hogy az elkövető ezt nem tudná megtéríteni, így szerintük annak kellene fizetnie, aki idehozta a vendégmunkásokat.

Akik pedig éppen nem a céget kiáltják ki bűnbaknak, azok a városvezetést okolják, szerintük ugyanis a polgármesternek is lenne beleszólása az ügybe.

A történtekkel kapcsolatban kértük a sárvári önkormányzat állásfoglalását is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amint kapunk közleményt a polgármestertől, közöljük.

Kapcsolódó

2020.12.18. 12:10

Elszabadultak az indulatok Sárváron a részegen gyújtogató ukrán vendégmunkás miatt

/ sokkoló 37 hsz. 1 kapcs. /
Régóta panaszkodnak a helyiek, hogy problémásak a vendégmunkások. Ez lehet az utolsó csepp a pohárban?

Hozzászólások (37)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
zuckerpopo: K*r*kp*r*s v*r*sn*k br*ng*s f*t*r j*r, n*m *rt*m * t*lt*k*z*k*t....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
mikrobi: * m*nk*v*z*t* f*l*l*s*g*, t*dn** k*ll*t v*ln* h*gy n*m *ng*d* r*...
Húsz tonnás markoló szakadt pincébe Szombathelyen