NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Terror

Joga van az igazságos perhez az elfogott francia terroristának, Salah Abdeslamnak

A tavaly novemberi párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjáról mondta ezt francia ügyvédje, Franck Berton.

A francia sztárügyvéd reméli, hogy Abdeslamot azért ítélik el, amit tett, és nem azért, amit nem tett. Franck Berton azt mondta, hogy a jogállam nevében vállalta a tavalyi, 130 halálos áldozattal járó merényletek egyik feltételezett kitervelőjének védelmét. "Joga van egy igazságos perhez" - hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában.

A francia ügyvéd és Abdeslam múlt pénteken találkoztak először a belgiumi Beveren fegyházban, ahol két és fél órát beszéltek egymással.

"Ez a fiú összeomlott a Franciaországban történt tragédia miatt, és tényleg szeretne beszélni a francia hatóságoknak"

- mondta az ügyvéd a hírtelevízióban. Berton meg van győződve arról, hogy ügyfele szeretne magyarázatot adni, és úgy véli, hogy tényleg együtt fog működni a francia igazságszolgáltatással.

Salah Abdeslam
fotó: Belga szövetségi rendőrség / AP

Egyúttal emlékeztetett azokra a fenyegetésekre, amelyek belga kollégáját, Sven Maryt érték, amiért vállalta Abdeslam védelmét. "Ez nem könnyű választás. Jogállamban élünk, demokráciában, köztársaságban. Azért vagyunk hajlandók védeni Salah Abdeslamot, mert mindenkinek joga van a védelemhez" - hangsúlyozta az ügyvéd.

Francois Molins párizsi ügyész közleményben megerősítette, hogy Salah Abdeslamot szerdán 9 óra 5 perckor a belga hatóságok átadták Franciaországnak. A férfit napközben vizsgálóbírók hallgatják ki a párizsi igazságügyi palotában, majd döntenek a vádemelésről. A 26 éves, Brüsszelben született marokkói származású, de francia állampolgárságú gyanúsítottat a francia csendőrség elitalakulata, a GIGN helikopterrel szállította át Franciaországba. Előzetesen azért nem árultak el semmit az átadásról, mert nem akarták megkockáztatni, hogy egy terrorkommandó esetleg megpróbálja megszöktetni.

Eleinte együttműködött, aztán hallgatásba menekült

Salah Abdeslamot négy hónapi bujkálás után, március 18-án vették őrizetbe a brüsszeli Molenbeek negyedben. Franciaország másnap európai elfogatóparancsot adott ki ellene, hogy felgyorsítsa az átadási eljárást.

A gyanúsított eleinte együttműködött a belga hatóságokkal, beismerte részvételét a párizsi merényletekben, de jelentéktelen színben tüntette fel a szerepét, majd hallgatásba burkolózott, illetve közölte, hogy kizárólag a francia nyomozóknak hajlandó beszélni. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a párizsi merényletek előkészítésében, amelynek feltételezett irányítója, a november 18-án egy rendőri rajtaütésben megölt belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud gyerekkori barátja volt.

Abdeslam a saját nevére és a saját bankkártyájával bérelt ki lakásokat a merényletek elkövetői számára, valamint abból a három gépkocsiból is ő bérelt kettőt, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek. Az is bizonyított, hogy Párizsban volt november 13-án: a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Maga is robbanóövet viselt, de nem hozta működésbe, hanem azt és a gépkocsit hátrahagyva hazamenekült Brüsszelbe.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés