NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

SAD27 - fotókiállítás számmisztikával a Cafe Freiben

Hatodik önálló fotókiállítása nyílt az éppen 27. születésnapját ünneplő munkatársunknak, Mészáros Zsoltnak. A számmisztika kedvelői is tobzódhattak a SAD27 elnevezésű tárlat megnyitóján, a Cafe Freiben.

Mészáros Zsolt, azaz Sadness március 27-én lett 27 éves. A fiatal, számmisztika iránt láthatóan fogékony fotóriporter előre készült az eseményre és új fotókiállításán első ránézésre négy képet állított ki. A valóságban azonban sokkal több képet láthatnak az érdeklődők, valamilyen módon mindenből 27 van. A részleges napfogyatkozás fázisait bemutató képen például a napfogyatkozás 18 fázisa látható, a háttér pedig kilenc képből áll össze egy egésszé.

Számmisztika fotós szemmel

A következő körpanoráma még az előzőnél is összetettebb és itt a fotósnak még jobban el kellett rugaszkodnia a földtől. A teljes képet alkotó részképek egy kivétellel a szombathelyi víztorony tetejéről készültek, ahol egy korlát található, nyolc betonoszloppal. Sadness minden oszlopról készített halszemobjektívvel egy-egy képet, amiből végül összeállt a körpanoráma. Ekkor azonban még ott volt a kép torzítás miatt "összecsúszott" közepe, így fotósunk gépre szállt és madártávlatból lefotózta a kupolát, ami aztán rá is került a panorámára. Adódik a kérdés, mennyiben másabb a körpanoráma annál, mintha magasból készül egyetlen nagylátószögű fotó? A válasz: nagyon. Aki nem hiszi, nézze meg nagyban a Cafe Frei falán.

27 m3
fotó: Mészáros Zsolt

A számok szerelmesei most reklamálhatnak, hiszen a 8 oszlopról és a levegőből készült kép az "csak" 9, de ha figyelembe vesszük, hogy három különböző hónapban is elkészültek ezek a képek, akkor máris más a helyzet és kijön a címszereplő 27-es.

Az Iseumot ábrázoló mozaik 327 különböző képből készült és minden kis kép 27-szer szerepel, 92x96 kép elrendezésben. Az utóbbi szerint 8832 képnek kellene lenni, a 327x27 azonban csak 8829. Így Sadness "elrejtett" három képhibát a mozaikon, azaz két kis képet egy képpel takart le. (Bírják követni? Ha nem, akkor a fenti sorokat kinyomtatva személyesen is meg kell nézni a képet és így rögtön világosabb lesz.) A kellően elszánt hibavadászokra gondolva Sadness egy nagyítót is elhelyezett a kép előtt.

A csillagok mozgása

A tárlat negyedik képén "csillagmozgás" látható a szombathelyi emlékmű felett. Na jó, természetesen nem a csillagok mozogtak, hanem golyóbisunk forog a tengelye körül, vele együtt a fotósokkal, így hosszú záridővel fotózva a bolygók és csillagok látványos ívet húznak az égbolton. Egy-egy expozíció 5,5 percig tartott és ebből is 27 készült, ez adta ki a teljes képet. (Azt már csak gonoszkodva jegyezzük meg, hogy fotósunk valószínűleg áthúzta néhány pár számítását, az emlékműdomb, ahonnét Sadness fotózott ugyanis kedvelt helye az autóval érkező szerelmespároknak, akik nem feltétlenül egy sötétben ügyködő fotós mellett kívántak enyelegni.)

3 óra 27 perc
fotó: Mészáros Zsolt

Mészáros Zsolt elmondása szerint mindig nagy vágya volt, hogy nagyban láthassa a képeit és a mostani kiállításon is elégedett lehet. A kávézó falán óriásiban tekinthetők meg az említett montázsok. Többek között ezért is készült sok nagy felbontású képből a háttér, hogy közelről is bőven adjon plusz információkat, megfelelően részletgazdag maradjon.

- Nagyon pozitívak a visszajelzések. Olyat sikerült alkotnom, amit még nem látott senki és mégis ismerősek, hiszen szombathelyiek a fotók - ecsetelte a fotóriporter, azt meg már mi tesszük hozzá, hogy a víztorony tetejére sem juthat fel mindenki. A jó képekhez ráadásul megfelelő fényviszonyok is kellenek.

Háromszor nyitotta meg...

A SAD27 kiállítást Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze, a Savaria Karnevál rabszolga-kereskedője nyitotta meg, aki azonnal reagált is a Cafe Frei részéről elhangzott mondatra, miszerint

ismét egy tehetséges, fiatal és ember a kiállítónk

. Kelemen Zoltán szerint az lenne igazán érdekes, ha egy fiatal, tehetséges kutya állítana ki a kávézóban. A magas labda leütése után a másik fiatal, tehetséges ember kitért arra is, hogy a kiállítás-megnyitókra általában jellemző, hogy sokan vannak, valaki öt percben méltatja az alkotót, majd megeszik a pogácsákat és a vendégek szétszélednek, anélkül, hogy megnéznék a képeket, majd ezután a kutya sem nyit be a kiállításra. Egy kávézó azért is más, mert itt ez nem fordulhat elő.

Kelemen Zoltán és Sadness
fotó: Nagy Ákos Balázs

Kelemen Zoltán háromszor nyitotta meg a tárlatot. Egyszer saját gondolataival, majd egy zavaros eszmefuttatásokkal tarkított, a témát éppen csak érintő, viszont a nemzeti erőforrást gyakran kihangsúlyozó politikusként, majd az irodalmár szavaival zárta mondandóját.

A SAD27 kiállítás április 24-ig látható Szombathelyen, az Uránia Udvarban található Cafe Frei-ben, Mészáros Zsolt egyéb képei pedig 0-24 óráig a nyugat.hu különböző cikkeiben, a Weöres Sándor Színház honlapján és kiadványaiban, valamint a Savaria Fórumban.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: *m*nny* m*ll*kh*t*st t*l*lt*k, cs*d* h*gy m*g *l*nk!!! :D...
Az Astra Zeneca új mellékhatását közölte az Európai Gyógyszerügynökség
miki1950 : *m*ll*tt, h*gy K*rt*sz n*m *ll m*ssz* * v*l*s*gt*l, l*tn* k*ll, ...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
oszto: M*dzs*rt n*m *rt*tt v*ln* m*ll* *rn*. Cs*k h*gy t*lj*s l*gy*n....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
oszto: M*st *s. *ccs* *ng*z*k j* h* v*nn*k....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
belabo: *nn*k *d*j*n *z**r* f*lsz*b*d*t*s*r* *s gy*jt*tt*k M*gy*r*rsz*g*...
Rengeteg pénzt gyűjtöttek Jakab Péternek