NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kátyúktól vérzik a Saághy utca

Helyszínelni hívták a sajtót a szombathelyi Saághy utca lakói. A nyomozás tárgya az önkormányzat által fenntartott terület. A sérülések komolyak, sok tucatnyi kátyúsebtől „vérzik“ az utca. A tanúvallomásokat a hatóság is végighallgatta.

Pici, csendes, romantikus, néhány száz méteres utca, melyet a Gyöngyös gyaloghídja zár le. Idilli sétahely lenne, ha az aszfaltot feledett utcán nem arra kellene figyelnünk, hogy miként kerüljük ki lépésről lépésre a sok gödröt, tócsát, kátyút. „Az önkormányzat által karbantartott terület“ - erre figyelmeztet egy sárga tábla. Stílusos fricska - sajnos nem sokat ér. Az elkövető az utca végén élő vállalkozó, ő a „házigazda“, körülötte már csoportosul az utca népe.

Tankcsapda és szökőkút

A lakók egymás szájából veszik ki a szót. Panaszolják, hogy évtizedek óta küzdenek az utca rendbetételéért, jártak sokat először a tanácsra majd az önkormányzatra, eredménytelenül. Általában az elkerülő út miatti tiltakozásukra

2006.03.02. 14:37

Öt perc alatt 85 autó, ebből elég! – Demonstráció az Öntő utcában

/ közélet gal. /
Az illetékesek közül senki nem jelent meg a helyszínen, így kétséges, lesz-e eredménye a félpályás útlezárásnak.
hivatkoztak a hatóságok. Csakhogy a „lakóknak joga a tiltakozás, az önkormányzatnak meg kötelessége az utak karbantartása, és a két ügynek nincs köze egymáshoz“ - mondják.

A lakóknak joguk van tiltakozni
fotó: Mészáros Zsolt

Vannak itt érdekes dolgok is, a vállalkozónak például saját szökőkutat adott a természet - no meg a hatóság. Hiába jelezte több helyen, a víz jön fel - igaz olyan lassan, mint az intézkedés. „Tankcsapdáikat“ a Szombathelyre érkezők is megbámulják, sokan az arborétumot keresve keverednek az arborétumalapító Saághy Istvánról elnevezett utcácskába. Játékosak a járdakockák is, 10 cm-es szintkülönbséggel, sárban és jégben igazi „túlélőpályát“ alkotnak.

Volt itt csatornázás, gázfektetés, többször feltúrták az utcát, de rendbe rakni sosem sikerült igazán. „Mi csak egy normális utcát akarunk“ - szól a panaszáradat.

Döntés van, forrás még nincs

A felelősségrevonó szavak után a „hatóság“ és a politikusok is szót kapnak. Bár az elégedetlenkedők többször megakasztják kritizáló szavaikkal Lakézi Gábort, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály vezetője elmondja, hogy az ügyet tavasszal már tárgyalta a közgyűlés. Miután az az összeg, mely az utca és híd megépítéséhez szükséges, jelenleg nem áll rendelkezésre, a döntés értelmében a jelenlegi nyomvonalon újítják fel az érintett szakaszt.

Számos sebből vérzik az utca
fotó: Mészáros Zsolt

Hogy milyen forrásból, az már a jövő évi költségvetésben dől el. Szakemberként pedig hozzáteszi, hogy mivel az utcának gyakorlatilag nincs alapja, csak egy megtervezett, csapadékelvezetést is megoldó kiépítésről lehet szó, ez pedig legalább 40 millió forintba kerül.

És újabb ígéretek...

A lakók most a közeljövőre koncentrálnak. Kérdik, mi van az ígért kátyúzással. Lakézi Gábor elmondja, ahogy az minden évben megtörtént - a Saághy utcában is - a tél beállta előtt idén is kiszállítják a zúzalékot. A szintén jelen lévő dr. Szakács Dávid önkormányzati képviselő azért megerősítést kért Lakézi Gábortól, hogy a lakók számíthatnak-e napokon belül erre a munkára. Az ígéretet megkapta.

Saághy utcai helyszínelők
fotó: Mészáros Zsolt

Marton Zsolt önkormányzati képviselő pedig arról kérdezte az osztályvezetőt, hogy a felújítási munka terveztetését el lehet-e idén kezdeni, s miután kiderült, hogy erre már nincs anyagi keret, kijelentette, hogy a gazdasági bizottság előteremti rá a forrást. Mert - mondta -, ha nem kezdjük el idén, karácsonyra nem lesz engedélyeztetés, aztán meg ismerve a költségvetési vitákat és a Bethlen utca esetét, csak tovább húzódik az ügy. Az ígéreteket hallva a lakók némileg megnyugodtak, de úgy tűnt, az évtizedes kételkedés megmaradt tekintetükben.

Kapcsolódó

2008.05.21. 14:37

Infarktusveszély a Saághy utcában - Körbe lehet-e autózni Szombathelyt?

/ közélet gal. 1 hsz. /
Gyors válasz a címbeli kérdésre: nem. Pedig a körgyűrűknek feladatuk lenne az is, hogy a belvárost mentesítsék a nagyobb forgalom alól. Áttekintjük, hol gyökerezik a probléma.

2006.03.02. 14:37

Öt perc alatt 85 autó, ebből elég! – Demonstráció az Öntő utcában

/ közélet gal. /
Az illetékesek közül senki nem jelent meg a helyszínen, így kétséges, lesz-e eredménye a félpályás útlezárásnak.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *tt v*lt m*r *z *d*ly*! T*l*n v*g*t *r * m*d*rn g*tt*k k*rsz*k*....
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
west: K**l*m*zh*t*d *z *l*bb**k*t *bj*kt*v*n *s f*gg*tl*n*l: -r*k*rd ...
Orbán Viktor kimondta: „Csupa rossz hírem van”
realista: K*m*n,*z *sk*l* *s V*z*nt* *tc* k*rny*k* t*l* v*n j*bbk*z*s,*z*z...
Újabb négy szombathelyi útkereszteződés kap tükröt
busman: T*p*rz*k*ln* n*m, d* s*k*t r*h*gn* * h*zz*d h*s*nl* gy*k*r*k*n *...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
realista: T*gn*p H*rn*d* Zs*lt *z *TV-b*n m*r sz*nt* k*sz ,*ld*nt*tt t*nyk...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"