NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Már a magyar oldalon is (majdnem) dolgoznak az S31 és a 87-es út összeköttetésén

Megkérdeztük, mi is épül, ahogy azt is, hogyan áll a Szombathely-Kőszeg 2x2 sávos út ügye.

Tavaly nyáron írtuk , hogy az osztrák oldalon elkezdték építeni az S31-es és a magyar 87-es út új nyomvonalú összeköttetését, ami a lepusztult kőszegi határátkelőtől kicsivel odébb kapaszkodik fel a dombra.

Az osztrák oldalon itt tartanak a munkálatok, amiket Burgenland tartomány finanszíroz
fotó: Józing Antal

Akkor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), azt közölte, hogy „a projekt megvalósításához az építési engedély rendelkezésre áll, jelenleg a területszerzés és területelőkészítés, valamint a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás van folyamatban. Sikeres eljárás esetén, az építés várhatóan 2018 IV. negyedévben kezdődhet meg a magyar oldalon.”

Mivel az utóbbi időben láthatóan nekiugrottak a magyar oldalon is munkáknak, most ismét megkerestük a céget, hogy mikor lehet majd használni az új utat és határátkelőt.

Nos, vegyes híreink vannak.

Hideg András, a NIF kommunikációs igazgatója közölte lapunkkal:

A 87. számú főút Kőszeg (HU)–Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás lezárult. A szerződés hatálybalépésének és így a kivitelezési munkák megkezdésének a feltétele a kivitelezéshez szükséges teljes pénzügyi forrás biztosítása, mely jelenleg még folyamatban van. A munkaterületen külön szerződés keretében a bozót-, cserjeirtási és fakivágási feladatokat végeztek.

A magyar oldalon egyelőre csak a terület-előkészítés van
fotó: Józing Antal

A mi értelmezésünk szerint ez azt jelenti, papíron minden készen áll, most már „csak” a pénz hiányzik. Próbáljuk kinyomozni, hogy hol is akadt el a szekér, de bízunk benne, hogy nagy gond nem lesz, elvégre csak egy néhány száz méteres szakaszról van szó.

Ha hatályba lép a szerződés – azaz meglesz a pénz –, a kivitelőnek 18 hónapja lesz befejezni az útszakaszt. (Ebben nincsenek benn a téli hónapok.)

De mi is épül?

A tervezett nyomvonal új határmetszési ponttal a magyar oldali 87. számú főutat köti össze az osztrák oldali B61a jelű úttal. A nyomvonal az osztrák oldalon Rattersdorftól északra, a település külterületén köt majd be a 2017. júliusban átadott B61a jelű út körforgalmába – közölte a kommunikációs igazgató.

fotó: NIF

Az út az osztrák oldalon a B61a körforgalom közelében egy jelenlegi földút nyomvonalán halad, a határmetszési ponttól pedig a magyar oldalon az itt található erdővel borított területről kilépve csatlakozik a meglévő 87. számú főúthoz Kőszeg külterületi szakaszán, tehermentesítve ezzel a meglévő szűk keresztmetszetű kőszegi határállomást és az ausztriai Rattersdorf település belterületi szakaszát.

Az osztrák oldali rész Burgenland tartomány, míg a magyar oldali rész a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.

Osztrák szemmel így néz ki az építkezés
fotó: Baudirektion

A teljes új útszakasz hossza 1,8 km, a magyar oldalon 825 méteren történik beavatkozás: az első 200 méteres szakaszon a meglévő nyomvonalat újítják meg, míg további 625 méteren új nyomvonalat építenek. A határon a járművek ideiglenes, alkalmankénti ellenőrzésére, visszafordítására is alkalmas ellenőrző helyet is építenek – tudtuk meg.

Valamit mást is építenek az osztrákok

Valamit nagyon építenek az osztrákok
fotó: Józing Antal

A jelenlegi – rettenetes állapotban levő

2019.01.07. 10:21

Nézegessen kísértetházat a kőszegi határátkelőnél is!

/ közélet 2 hsz. /
Sötét és kivilágítatlan, mint a bucsui. Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel?
– határátkelési pont után az út jobb oldalán jelentős földmunkákat végeznek az osztrákok, komolyabb építkezésnek néz ki, de hogy mi, arról nem tudott hivatalos információt adni a NIF.

És mi van a Szombathely-Kőszeg 2x2 sávos úttal?

Nos, lehet, hogy a lelkes politikusi bejelentések azt sugallják, hogy a küszöbön áll az új 2 x 2 sávos Szombathely-Kőszeg építkezése, ám a valóságban még igencsak a levegőben van.

Tudni kell, hogy ez a projekt valójában több részből áll. Egyszer van a 87-89. számú főút Szombathely hiányzó északkeleti elkerülő szakasza (5,2 kilométer), van a Szombathely és Kőszeg közötti 16,3 kilométer hosszú szakasz, valamint a Kőszeget keletről elkerülő és az országhatárig tartó mintegy 5,7 kilométer hosszú szakasz.

Ez a NIF térképén így néz ki.

fotó: NIF

Jelen pillanatban – tudtuk meg a NIF-től – a tanulmányterv és a környezetvédelmi terv elkészítése folyik. Ezek elvileg 2019 júliusában lesznek kész. Akkor választják ki a végleges nyomvonalat majd írják ki a közbeszerzést az engedélyeztetési és kivitelezési tervekre.

Így, ha minden jól megy, maga a tervezés kezdődhet 2020-ban, és a tervek 2021 első felében készülnek el.

Hogy maga az építkezés mikor indul el, az jótékony homályba vész.

Nem akarunk ünneprontók lenni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben a szakaszban még könnyen parkolópályára tehetnek terveket.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek