NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Római kori csontvázat találtak egy szombathelyi lakóház pincéjében

A tulaj szigetelés közben bukkant a sírra.

Nem hivatalos forrásokból a múlt héten lapunk arról értesült, hogy római kori csontokat találtak egy szombathelyi családi ház pincéjében. A lakó értesítette a rendőrséget, ám hamar kiderült, hogy nem egy bűntény nyomairól van szó, hanem régészeti leletekről.

A Savaria Múzeum régésze, Anderkó Krisztián megerősítette az információkat: Egy magánszemély a pincéje szigetelése során bukkant a csontokra, melyekről azóta a szakértők megállapították, hogy egy Savaria északi temetőjéhez kapcsolódó sír részeiről van szó.

"A római városok temetői mindig a városokból kivezető főutak mentén húzódtak, a településeken belül tilos volt temetkezni. Savaria fallal körülvett belvárosát északi - nyugati - keleti - és déli irányban hagyták el a fő közlekedési útvonalak, a temetők ezek mellett jöttek létre. A topografikus egyszerűség miatt a sírmezőket égtájakról neveztük el, például a Scarbantiába vezető északi út, az úgynevezett Borostyánkő út két oldalán lévő sírokat az északi temetőhöz tartozónak hívjuk" - válaszolta Anderkó Krisztián arra a kérdésre, hogy miből állapították meg a leletek eredetét.

Arra a kérdésünkre, hogy pontosan hol bukkantak a csontvázra, a régész nem válaszolhatott, ugyanis egy magánszemély ingatlanjának pincéjéről van szó, de a nem hivatalos forrásunk szerint valahol a Deák Ferenc utcában.

A Deák Ferenc utca
fotó: Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen egyébként a mindennapok része, hogy innen-onnan előkerülnek

2012.01.26. 15:01

Halotti máglya tüze egy kamionban

/ kultúra 4 kapcs. /
Római kori temetőt találtak Nemesbőd mellett. A hír nem új, most viszont be is mutatták. Egy kamionban, amit a csípős szél döngetett oldalról.
római kori leletek. Nem kifejezetten meglepő az sem, ha azok épp egy pince szigetelése közben buknak a felszínre, de a megtaláló számára biztos okoz némi izgalmat.

A helyszíni szemle során a Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya határozta meg a Savaria Múzeum feladatát, mely ebben az esetben - a megtaláló pinceszigetelési tervével összhangban - a már előkerült emlék szakszerű feltárását jelenti - ismertette Anderkó Krisztián.

A leletekről hivatalos képanyag sajnos még nem készült, ugyanis még a feltárás sem vette kezdetét. De amint tudunk mutatni valamit a csontvázból, azt természetesen megosztjuk önökkel.

Kapcsolódó

2012.01.26. 15:01

Halotti máglya tüze egy kamionban

/ kultúra 4 kapcs. /
Római kori temetőt találtak Nemesbőd mellett. A hír nem új, most viszont be is mutatták. Egy kamionban, amit a csípős szél döngetett oldalról.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
Magyarország a „függők” országa
Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről